«Небо бачу, а де дах?..» — У Тростянці «роздерибанили» мільйон?

«Небо бачу, а де дах?..» — У Тростянці  «роздерибанили» мільйон?
Андрій Бондаренко: -На дах витратили понад мілйьон, а де він, той дах? (Фото травень 2018 р)
  • Понад  мільйон гривень державних грошей списали на ремонт Будинку культури у селі Летківка Тростянецького району
  • Така сума значиться в довідці про виконані роботи, її надали активісти Будівля як була без даху, такою залишається дотепер
  • А де ж гроші?..

— Повідомляю про цинічне розкрадання бюджетних грошей… —  йдеться у заяві на ім’я заступника начальника Тростянецького відділення поліції Володимира Хреїка.

До поліції звернувся голова ГО «Подільський центр протидії корупції» Андрій Бондаренко. За його заявою порушили кримінальне провадження. Слідчі мають перевірити, як і на що витрачено кошти. У розмові з журналістом RIA пан Андрій розповів подробиці ситуації. Вони вражають зухвалістю «дерибану» державних коштів.

«У чиїй голові оселилася ідея вкладати мільйони в… руїну?»

— Від клубу залишилися одні руїни, — каже співрозмовник і підтверджує слова зробленими знімками. – Там нема що ремонтувати.

Відео дня

Тим часом проектну документацію виготовили на ремонт. Кошторисна вартість робіт – майже сім мільйонів гривень!

Частину грошей, 1,7 мільйона, уже витратили. Принаймні така сума значиться у довідці про виконані роботи. Документ датовано 15 грудня 2017 року. Скріплений печатками сільради і підписом голови Лариси Драпак (уже колишньої), а також  керівника підрядної організації «Сучасні будтехнології-12» Олександра Ігнатолі. У довідці три графи витрат коштів: будівельні роботи – 979,4 тис. грн., інші витрати – 10,4 тис.грн., ПДВ – 197,9 тис. грн.. Загалом – 1 млн. 187,9 тис. грн. Договір на виконання робіт підписано на п’ять днів раніше, 5 грудня. Виходить, наприкінці року будівельники працювали рекордними темпами?

За словами співрозмовника, руїни Будинку культури знаходяться навпроти сільської ради. «Якби будівельники працювали, у селян не виникало б питання, де гроші, - каже Андрій Бондаренко. – Знімки я робив у травня місяці вже нинішнього року. Слідів робіт будівельників я також не побачив. Небо над головою бачив, але не дах».

Загородилися парканом

Керівнику ГО «Подільський центр протидії корупції» пояснили, що проектно-кошторисну документацію на ремонт Будинку культури замовляла колишній сільський голова пані Драпак. Вартість ремонту «вогнища» культури  проектанти оцінили у 6 млн. 909 тис. 888 грн.   Чоловік не перестає дивуватися, у чиїй голові оселилася ідея вкладати мільйони державних грошей у руїну? Припускає, що з більшої суми можна більше вкрасти. Він проаналізував низку документів, що свідчать про хід робіт. Загалом вони викладені на 21 аркуші. Передав їх у поліцію. Каже, на папері роботи є, а на ділі…

— У передостанній день липня я знову побував у Летківці, — говорить Андрій Бондаренко. – Що змінилося? Об’єкт огородили парканом. Даху над приміщенням Будинку культури так і не побачив. Не бачив і самих будівельників.

Нема також на посаді сільського голови пані Драпак. Депутати виявили їй недовіру і проголосували за звільнення. Зокрема, на сесії згадували і про руїни Будинку культури. Запитували, на що витрачено майже 70 тис.грн., що їх виділила сільрада на ремонт.

На дві третини дах готовий

Керівник підрядної організації «Сучасні буд технології-12» Олександр Ігнатоля у розмові з журналістом стверджував, що роботи на об’єкті виконуються. І в грудні теж будівельники працювали. На конкретне запитання, чи зробили дах, співрозмовник відповів, що на дві третини роботи виконано.

— Якщо стіни розвалилися, то не з даху треба починати, — пояснює пан Ігнатоля. –Спочатку треба укріпити стіни, зробити перекриття, а вже тоді переходити  до робіт з виготовлення даху. Але у проектній документації багато-чого не передбачено.

— Як же тоді довідка від 15 грудня минулого року про виконані роботи?

— Мені треба бачити документ, щоб щось говорити, - відповів керівник підрядної організації.

— Чому, на вашу думку, проектанти не врахували такі очевидні речі? 

— Я їх теж про це запитував, — каже пан Ігнатоля. – Відповіли, що проект виготовляли ще в 2014 році. У той час стіни ще не розвалилися. Тепер по ходу робіт вносять корективи.

— Чи реально відновити руїну, якою є Будинок культури?

— Саме цим ми займаємося.

— Чи працюють будівельники на об’єкті нині (розмова відбувалася у вівторок, 31.07)?

— Так, працюють, — відповів співрозмовник.

Довідка

У 2017 році на ремонт Будинку культури у селі Летківка виділено такі кошти:

  • 1млн. 100,0 тис. грн. з державного бюджету;
  • 18 тис. грн. з районного бюджету;
  • 69.9 тис. грн. з бюджету сільської ради.

(За інформацією в.о. сільського голови Летківки Тетяни Твердоли).   

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Максим Щуренко

    До автора статті. Змініть назву статті  не коректно написано не у Тростянці а у Летківці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up