На «Савой» дають п’ять мільйонів. На це зроблять перекриття між поверхами

На «Савой» дають п’ять мільйонів. На це зроблять перекриття між поверхами
  • Нещодавно будівельники з компанії «МУР» почали ремонт приміщеннь історичного готелю «Савой»
  • Орендарь приміщення - Вінницький апеляційний суд отримав з держбюджету п’ять мільйонів на ремонти
  • Але цього вистачить на перекриття. Коли ж «Савой» відремонтують повністю?

У найближчий час робітники з товариства «МУР» розпочнуть відновлення історичної пам’ятки Вінниці готель «Савой». Про це розповів генеральний директор компанії Ігор Козловський.

— Спочатку загальна кошторисна вартість реконструкції пам’ятки була 29 мільйонів гривень. Але ця сума була у проекті 2012 року, — каже він. — З того часу ціни на будівельні матеріали зросли у кілька разів, тому буде перерахунок вартості проекту. На ці п’ять мільйонів, що отримали з державного бюджету, вистачить зробити перекриття між поверхами. Можливо, ще відновити проводку.

Відео дня

За словами генерального директора «МУРу», відновити «Савой» можна за рік. Головне, щоб було стабільне фінансування.

Як виглядає зараз «Савой»: ззовні та всередині?

Фасад «Савою», мабуть, бачив кожний вінничанин: в деяких місцях видно вогкі плями, штукатурку, що відпала, дефекти скульптур, що встановлені на фасаді будівлі. Але не кожна людина бачила, як виглядає ця історична будівля всередині. Журналіст «20хвилин» пройшовся поверхами будівлі та побачив на власні очі, в якому стані зараз готель.

Усередині будинок виглядає дуже погано: будівельне сміття купою стоїть на першому поверсі. Навколо шматки штукатурки, облізлі стіни. На стелі першого поверху збереглася раритетна люстра. Взагалі, це єдиний поверх в будівлі, який більш-менш «зберігся».

 

Як розповів генеральний директор «МУР» Ігор Козловський, перший поверх планується відновити в автентичному вигляді. Тоді як інші будуть в «робочих кольорах».

— Де буде можливо, проведемо повний комплекс реставраційних робіт, - каже Козловський. — Маємо діалог з істориками і краєзнавцями, підняли безліч архівних даних, тому будемо намагатися наблизитися до оригінального вигляду готелю.

Previous Next

На другому поверсі та ж сама ситуація: сміття, брухт. Але є і відмінність - до останнього поверху тут немає плит між поверхами. Тільки балки. Тому можна добре роздивитися як виглядає дах.

Суд в готелі

Орендарем історичної будівлі в центрі міста є Вінницький апеляційний адміністративний суд. У 2012 році суд отримав в оренду будівлю на 25 років, і щомісяця сплачує приблизно чотири тисячі гривень За словами керівника апарату Інни Грищук, судді бажають переїхати з Брацлавської якнайшвидше.

— Після завершення ремонтів увесь суддівський корпус і апарат суду переїде з Брацлавської вулиці (колишня Островського, 14 — авт.) у центр міста, - каже Грищук. — Будівля є символічною, адже споруда зберігає історію засідань першого уряду Української народної республіки.

Окрім цієї причини, пані Грищук стверджує, що суддям тісно в приміщенні 9-поверхового будинку.

— У цій будівлі не вистачає приміщень. Через це у нас є кабінети, в яких сидять по двоє-троє суддів, — каже керівник апарату ВААС Інна Грищук.

Як виглядає "Савой" всередині? Дивіться у відео:

Коли відновлять фасад готелю?

Нагадаємо, з 2011 року триває реставрація будівлі «Савою». Тоді будівельники з «МУР» поставили металопластикові вікна, почали надбудовувати мансардний поверх, відновляти елементи фасаду. Планувалося, що роботи закінчать за рік, і в 2013 році апеляційний суд переїде у центр міста. Втім, роботи до кінця року завершити не вдалося, і новий прогноз переїзду - 2015 рік. Дивним стало й те, що в листопаді 2013 року, будівельники взялися міняти покрівлю після фасадних робіт.

З 2011 року на ремонти «Савою» витратили три мільйони гривень з держбюджету. У 2014 році з приводу реконструкції готелю стався скандал: зняли риштування, і посипалася штукатурка разом з деякими елементами фасаду. І через це, у жовтні 2015 року, ВААС подає на будівельників у суд. З вимогою: усунути недоліки фасаду у місячний термін.

Зараз генеральний директор «МУР» Ігор Козловський каже, що фасад відновлять тоді, коли закінчиться загальний об’єм робіт. Як розповіли представники Вінницького апеляційного адміністративного суду, якість робіт буде контролювати держпідприємство «Судово будівельний-експертний центр» і громадськість. У свою чергу працівники ТОВ “МУР” погодилися звітувати перед громадою Вінниці.

«Савой» спроектував Артинов
Готель «Савой» почали будувати в 1912 році коштом та на землі вінницького купця Беріша Лехтмана. Архітектором був Григорій Артинов. У грудні 1914 Лехтман вже сплатив за готель перший податок. Крім ресторану на другому поверсі, готель мав перукарню, кондитерську, квіткову та інші крамниці на першому поверсі. А на шостому - мансардному - за деякими даними, був зимовий сад.

Цей будинок примітний тим, що він в багатьох речах був першим у Вінниці. Так він був першою шестиповерховою будівлею в нашому місті, сюди вперше у Вінниці провели електрику, тут вперше з'явився ліфт, а вінничани, також вперше, побачили водопостачання і каналізацію. А при вході до готелю постелили перший у Вінниці... асфальт.

А другого лютого 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки на чолі з Володимиром Винниченком переїхала у Вінницю, яка на місяць стає тимчасовою столицею УНР, «Савой» став неофіційним будинком уряду. Тут жили більшість тогочасних міністрів. І саме тут 13 лютого 1919 року зрікається своєї політичної кар'єри Винниченко.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    "Кошторисна вартість спочатку була 29 мільйонів" ------ Снести эту рухлядь, и с нуля по такому же проекту построить новое здание! Денег должно хватить.

  • Саша

    Савой - не Магиград, тут Вове и Моргунову никаких интереов, будет суд ремонтироваться лет 10, а потом за копейки комуто продадут.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up