У «Савою» знесли дах

У «Савою» знесли дах
На початку листопада будівельники демонтували стару покрівлю колишнього готелю «Савой» і взялися за відбудову згорілої ще під час Другої світової війни мансарди будівлі. Роботи, незалежно від погоди, планують завершити в… середині грудня

Неочікувано. Уже другий тиждень колишній готель «Савой» - сторічна будівля в центрі міста стоїть без даху. Але в апеляційному суді, якому історичний будинок область передала ще в 2010 році, кажуть, що це явище тимчасове і натомість уже орієнтовно за місяць, на будівлі відновлять згорілу ще під час пожежі в часи Другої світової війни мансарду. В перспективі тут організують конференц-зал та робочі приміщення для представників Феміди.  

«Не має вибору»

Відео дня
> Так кажуть у Вінницькому апеляційному адміністративному суді про осінньо-зимовий ремонт даху колишнього готелю.

- Ремонт потрібно робити зараз, адже через проблеми з перекриттям псується сама будівля, в тому числі фасад, - каже керівник апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду Володимир Гриневич.

За ремонт даху відповідальні два підприємства – підрядник чернівецька компанія "Рембудгазмонтаж", яка виграла тендер на закінчення робіт у «Савої» та  субпідрядник - вінницька фірма «Сфера».

- Для того, щоб зробити дах, погодні умови не мають прямого пливу. Там немає «мокрих» процесів, - переконує директор фірми «Сфера» Андрій Хващук. –  Інша справа, що, наприклад, в той же дощ, буде важко працювати людям, але у нас є спецодяг, тому будемо робити все можливе, щоб встигнути виконати роботи у запланований час.

– Ми плануємо завершити дах  до середини грудня, - каже Володимир Гриневич. - Роботи коштуватимуть близько 1,5 мільйона гривень. Крім того, ми уже досягли домовленостей з компанією «Мур», яка займалася фасадом будівлі, що вона в рамках гарантійного терміну виправить ті недоліки, які зараз проявляються на фасаді. Вони погодилися. Адже термін гарантії складає десять років. Проте скоріше за все – цим вони займуться вже навесні.

 

 

«Бідний платить двічі»

У свій час фахівці вітають той факт, що будівлі повертають мансарду, яка була тут з самого початку, але і не приховують – в ідеалі все було потрібно робити з точністю до навпаки.

- Усі роботи відбуваються відповідно до проекту. Це дуже добре, що «Савою» повертають мансарду, яка має тут бути, - каже завідувач сектору охорони культурної спадщини Вінницької області Михайло Потупчик. – З іншого боку, ми мусимо констатувати, що від історичної пам’ятки, через пожежу, тут мало що залишилось, фактично вціліли лише стіни, ті ж перекриття були знищені вогнем, тому від того, що роботи проводяться зараз – гірше точно не буде, а от краще може бути. Адже через проблеми з дахом, почав псуватися фасад, який, до речі, зробили досить гарно. Але, у нас, на жаль, проблема в іншому: роблять на те, на що є гроші, в результаті - бідний платить двічі. Адже за великим рахунком, загалом, реконструкцію потрібно було починати саме з даху, а вже потім робити фасад і решту робіт.

 

Закінчать у 2015 році?

Після завершення усіх зовнішніх та внутрішніх робіт, а згідно з планами це, скоріше за все буде 2015 рік, на першому поверсі колишнього “Савою” планують відкрити музей історії Вінниці, з тильного боку будинку – облаштують внутрішній дворик. А в самій будівлі – засідатимуть судді.

Саме Апеляційному адміністративному суду передали історичну будівлю в 2010 році за символічну орендну плату в одну гривню.

Ремонт "Савою" розпочався в 2012 році. Реконструкцію фасаду однієї з головних візитівок Вінниці та пам'ятки місцевого значення зробила компанія «Мур». Вартість цих робіт склала близько двох мільйонів гривень. Ще приблизно в мільйон гривень обійшлась заміна вікон.

Потім, наприкінці грудня 2012 року, тендер на завершення робіт у колишньому «Савої» виграє чернівецька компанія "Рембудгазмонтаж". За інформацією Інтернет-видань, до 2011 року, до складу засновників цієї компанії, серед інших також входили мер Хотина Геннадій Варгуляк та його брат Леонід Варгуляк, депутат Хотинської міськради від Партії регіонів.

“Савой” спроектував Артинов

Готель “Савой” почали будувати в 1912 році коштом та на землі вінницького купця Беріша Лехтмана. Архітектором був Григорій Артинов.  У грудні 1914 Лехтман вже сплатив за готель перший податок.

Крім ресторану на другому поверсі, готель мав перукарню, кондитерську, квіткову та інші крамниці на першому поверсі. А на шостому - мансардному - за деякими даними, був зимовий сад.

Цей будинок примітний тим, що він в багатьох речах був першим у Вінниці. Так він був першою шестиповерховою будівлею в нашому місті, сюди вперше у Вінниці провели електрику, тут вперше з'явився ліфт, а вінничани, також вперше, побачили водопостачання і каналізацію.  А при вході до готелю постелили перший у Вінниці... асфальт.

А другого лютого 1919 року, коли  Директорія Української Народної Республіки на чолі з Володимиром Винниченком переїхала у Вінницю, яка на місяць стає тимчасовою столицею УНР, “Савой” став неофіційним будинком уряду. Тут жили більшість тогочасних міністрів.  І саме тут 13 лютого 1919 року зрікається своєї політичної кар'єри Винниченко.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    дуже рада що відбудовують і роблять готель максимально приближеним до оригіналу.Я б усі нові магазини у центрі зробила б такими,які вони були у минулих століттях,щоб усе було у одному стилі а не зрозуміло що,ніби у нас немає архітекторів у місті.
  • Anonymous

    "...не приховують – в ідеалі все було потрібно робити з точністю до навпаки. - Усі роботи відбуваються відповідно до проекту..." Вопросов не имею. Пока для чиновников не введет статью УПК "за идиотизм в особо крупных размерах", все будет, как есть.
  • Anonymous

    как казначейство дало денег, так и начали строить
  • Anonymous

    ну шо зробыш украина ривняеться на росию
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up