На честь 100 років революції: як наддніпрянці виганяли з Європейської площі більшовиків

На честь 100 років революції: як наддніпрянці виганяли з Європейської площі більшовиків

Це була напрочуд реалістична історична реконструкція: діти питали в батьків, чи по-справжньому застрілили тих росіян, у повітрі витав запах пороху, а від пострілів гармат закладало вуха

Подивитися на військово-історичну реконструкцію бою Української народної армії проти денікінських та більшовицьких підрозділів прийшли сотні людей. Розклад сил був такий: білогвардійці стояли біля Водонапірної вежі і співали пісеньки, поглядаючи на сили Української народної армії у центрі площі. Там же знаходилися і галичани, які "розчинились" у загальній масі бійців УНР. І вже далі, у сторону торгівельного центру, чекали свого часу нахабні червоноармійці, що постійно вигукували “Да здравствует Ленин/Красная армия!”.

 

Відео дня

— Ну что, ребятушки! Сейчас будем убивать этих негодных галичан, а потом нам наподдадут красные… Не дрейфьте, все будет хорошо!.. О, добрый день, господин депутат! Что, давеча в картишки проигрались? - на всю куражився “командир” загону білогвардійців, звертаючись до заможної подружньої пари, яка проходила повз.

По ту сторону турнікету на нього із сумнівом поглядали два хлопчики років шести, зтиха перемовляючись.

— А це справжні росіяни?

— Та ні, ти що - це перевдягнені українці.

— А їх що, застрелять по-справжньому?

— Та ні. то вони прикидатися будуть!

Інтелігенти розповсюджували інформаційні листки, озброєні вояки розмовляли з медсестрами, більшовики виринали то там, то тут зі своїм "Слава революции!" - словом, усе було наче у кіно.

— Наш фестиваль “Вінниця - столиця УНР” потрошку стає традиційним. Сто років тому ми мали державу. На превеликий жаль, ми ту державу втратили. І пам’ять про неї у регіональному і всеукраїнському контексті дуже важлива. Сьогодні перед нами не буде бою за Вінницю. Ми показуємо ситуацію дуже страшного і буремного 1919 року - катастрофічного для великї частини різних військових підрозділів, але, в першу чергу, для дієвої армії УНР та галицької армії. Чи фантазійний цей бій? Ні. Бо перед нами зараз буде типова ситуація подільського містечка. В той час і в той день, коли протягом 24 годин влада могла змінитися кілька разів - українська влада(наддніпрянців чи галичан), російська влада(озброєних сил півдня Росії чи робітничо-селянської Червоної армії). Ми будемо сьогодні говорити про чотирикутник смерті - катастрофічну ситуацію, у яку потрапило галицьке військо, коли простягнуло нам, наддніпрянцям, руку допомоги. На превеликий жаль, обставини склалися для них катастрофічно. Але для цього бою знайдеться місце позитиву і перемозі української зброї, - розповів Олександр Федоришен, директор Центру історії Вінниці.

Бої за владу у місті озвучував Олексій Циганков, працівник департаменту культури міської ради. Він же і попереджав, аби вінничани дотримувалися правил безпеки та не заходили за турнікети під час реконструкції.

Резюме бою від Олексія Циганкова:

“1919 рік -- переломний період. Час, коли доля УНР залежало від успіху україсьнкої зброї. Влітку 1919 стотичсячне військо в складі дієвої армії УНР та Галицької армії визволяє Правобережжя. року ситуація кардинально змінилась. Наступ української армії 1919 року завершився війною на 2 фронти: українська армія воювала не тільки проти більшовиків, але і проти російських білогвардійців, які прагнули знищити УНР, відновивши на землях України монархічний режим”.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • З.А.Глядач

    Чим би діти не тішилися...
  • Natalka Melnyk

    лихварів пошкодували )))
  • Народ

    Московиты, почему вас тянет на украинские ресурсы?

    Коренной винничанин reply Народ

    Потому что московиты как те свиньи. Пусти московитскую свинью под стол - она и на стол залезет.
  • Задунайский Торонтуй

    ==чи по-справжньому застрілили тих росіян

    Детишки сожалеют что росіян убили не по настоящему?

    Народ reply Задунайский Торонтуй

    Дети переживают за людей. Детская непосредственность.

    Это у вас путиюгенды с малолества обучаются ненависти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up