Медогляди, стаціонар та навіть швидка допомога. Як працює амбулаторія в Академічному

Медогляди, стаціонар та навіть швидка допомога. Як працює амбулаторія в Академічному
  • Вже місяць в мікрорайоні Академічний працює амбулаторія сімейної медицини. Це єдиний медзаклад поблизості для шести тисяч вінничан.
  • Тому тут і оглянуть, і за потреби на денний стаціонар покладуть та навіть нададуть екстрену медичну допомогу. У планах міськради вже є наміри відкрити такі медцентри на Київській та Сабарові.

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини №7 в Академічному діє більше місяця. Вона знаходиться на першому поверсі багатоповерхового будинку за адресою Тимофіївська, 8. І старт роботи медцентру відбувся з 19 жовтня. Роздивилися, що знаходиться всередині амбулаторії.

Одразу на вході є хол з гардеробом та ресепшеном. А також є лави для очікування пацієнтів.

Відео дня

Нас зустріла керівниця амбулаторії №7 Тамара Кривов’яз. Вона розказала, що їх амбулаторія обслуговує шість тисяч мешканців міста.

— На лікарів закріпили пацієнтів не тільки з цього району, а й жителів Сабарова, частину Електромережі та приватний сектор Гніванського шосе з провулками. У нас поки що працює два сімейні лікарі, але приміщення розраховано на вісім спеціалістів. Зокрема, для педіатра, терапевта та інших фахівців первинної допомоги, — пояснила Кривов’яз.

Нема чим доїхати з Сабарова

Жінка зробила оглядову екскурсію приміщенням. В цілому, воно добре освітлене зі свіжим ремонтом та облаштованими місцями.

Місце під амбулаторію надав забудовник мікрорайону, тоді як оснащення кабінетів виділили 655 тисяч гривень з міського бюджету. Цих коштів вистачало не тільки на меблі й комп’ютери для лікарів, а для облаштування денного стаціонару.

— На денному стаціонарі можуть бути люди з хронічними захворюваннями, яким потрібні певні ін'єкції. Тобто, тут пацієнти будуть знаходитися кілька годин вдень, а на ніч стаціонар не працюватиме, — казала керівник медцентру.

Поки оглядали приміщення в холі очікували пацієнти на прийом. Розпитали їх про враження від нової амбулаторії.

— Ми з Сабарова, і нашу амбулаторію забрали сюди. Звісно, тут приміщення кращі і сімейні лікарі тут наші є.  Влада придумала все добре, але не врахувала, що нам чимось сюди доїжджати потрібно. У теплу погоду це терпимо, але взимку, коли я з дитиною буду йти сюди пішки, а в неї температура...то якщо ми по холоду сюди і назад будемо ходити, то дитині тільки гірше буде, — розказали вінничанки Оксана та Людмила.

Підписуйтесь, бо втратите меддопомогу

Керівник амбулаторії Тетяна Кривов’яз зазначає, що їх фінансує Національна служба здоров’я, а сімейні лікарі вже відчули позитивний ефект від реформи.

— Зі мною підписали декларації більше 1300 пацієнтів. І тепер зарплата стала біля 10 тисяч гривень, — розказала сімейний лікар Жанна Суходоля. — У мене серед пацієнтів багато діток і їх батьки часто приходять за довідками, за оглядом в садок. Грудні діти кожного місяця на огляд приходять. Зараз ми обслуговуємо всіх пацієнтів - як тих, що підписали з нами декларацію, так і тих, що не підписали. З другої половини 2019 року будемо надавати послуги тільки тим, хто підписав декларацію.

Ще одна «цікавинка» амбулаторії — кабінет екстреної допомоги, така собі міні-«швидка». Тут є ліжко для пацієнтів та шафа з медпрепаратами від бронхіальної астми, анафілактичного шоку, гіпертонічного кризу та інші ліки для невідкладної допомоги. А щоб слідкувати за порядком в кабінеті є відеонагляд та охоронна сигналізація.

— У разі потреби, людина отримує невідкладну допомогу тут, на місці. Невідкладну допомогу може надати сімейний лікар і на дому пацієнта. Для цього є сумка з препаратами. Але не вистачає нам автомобіля, який би базувався тут, біля амбулаторії. Це щоб лікар міг швидко доїжджати до пацієнта, — розказала керівник амбулаторії №7 Тетяна Кривов’яз.

Мережа закладів буде рости

За інформацією від мерії, у Вінниці діє п’ять центрів первинної медико-санітарної допомоги, у складі яких 31 амбулаторія загальної практики сімейної медицини та ще 16 відокремлених амбулаторій. І у планах, розширити цю мережу на інші райони.

— Планується створити такий центр як в Академічному і на Сабарові, де будемо вирішувати питання в комплексі. Адже там є потреба не тільки в сімейних лікарях, а й в дитячому садочку, для чого ми закладаємо кошти на придбання приміщення, — сказав міський голова Сергій Моргунов. — На Київській з'явиться ще одна амбулаторія, де вирішується питання з інвестором, що плануємо узгодити протягом першого півріччя 2019-го.

Головне фото: vmr.gov.ua, фото в матеріалі: Валерій Чудновський

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Irina Sokolovskaya

    Лікарку звати не Жанна,а Джоанна!!!!
  • Задунайский Торонтуй

    Читаю дермову в исполнении Чудновского и плакать хочется від такої наруги...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up