Кожен третій вінничанин вже обрав собі лікаря, а інші?

Кожен третій вінничанин вже обрав собі лікаря, а інші?
  • Майже 30% вінничан або вагаються у виборі сімейного лікаря, або ж ігнорують медреформу.
  • Але залишилось трохи більше місяця до кінця кампанії "Лікар в кожну родину" і щоб потім не "кусати лікті", варто поквапитись

За словами головного лікаря міста Олександра Шиша, станом на 19 листопада у Вінниці уклали декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, 266 112 мешканців, що складає 71,6% населення міста. Показник є найвищим серед обласних центрів України. Середня кількість декларацій на одного лікаря складає 1 172. Проте час спливає, і ще майже 30% не визначилися.
По області ж з початку кампанії «Лікар в кожну родину» зареєстровано 1 087 902 декларації ( 69% населення). За минулий тиждень, а саме з 12 по 19 листопада, в області зареєстровано 9 896 декларацій.

- На сьогодні немає лікарів, які не уклали жодної декларації, - розповідає Олександр Шиш. - Декілька лікарів, які нещодавно повернулись із декретної відпустки, уклали лише по 30-40 декларацій. Але підписна кампанія триває, і кількість украдених декларацій, а разом з тим і заробітна плата, буде залежати від якості роботи кожного лікаря.

Усе залежить від пацієнта

Як свідчить світова практика, більшість проблем зі здоров’ям можна вирішити на рівні первинної допомоги, тобто у свого сімейного лікаря, педіатра  або терапевта. Усі послуги, до речі, оплачуються Нацслужбою здоров’я, тобто пацієнту це нічого не коштуватиме.

Відео дня

Як каже Олександр Шиш, в системі «Електронне здоров’я» зареєстровані всі п’ять Центрів первинної медико-санітарної допомоги міста, 227 лікарів, із них 210 лікарів загальної практики сімейної медицини, 11 педіатрів та 6 терапевтів. Усі центри уклали угоди з Нацслужбою здоров’я про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій.

- Підписати договір можна, прийшовши на консультацію до лікаря, коли така консультація знадобиться, - розповідає лікар. - Договір потрібно підписати до 2019 року, оскільки реформу медичної сфери планують завершити в цей час, тоді, відповідно до Закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", "лікар не буде зобов'язаний надавати первинну медичну допомогу пацієнтам, які відмовляються підписувати декларацію". Разом з тим, пацієнт, який не підписав декларацію, матиме право на безоплатне отримання лише невідкладної медичної допомоги.
Крім того, за словами лікаря, у державному бюджеті на 2019 рік субвенція на медичні заклади первинного рівня не передбачена.

- Відповідно заклади, які не підпишуть угоду з Нацслужбою здоров’я під час третьої хвилі (яка триває саме зараз), фінансуватися з держбюджету не будуть, - говорить Олександр Шиш. - Очевидно, утримання цих закладів ляже на міський бюджет.


 

Через півроку буде безкоштовна діагностика

З другої половини 2019 року в медзакладах буде працювати програма «Безкоштовна діагностика». За направленням сімейного лікаря пацієнт зможе пройти рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі за вашим вибором, який бере участь у програмі. Оплачувати ці послуги буде Національна служба здоров’я. Про те, що заклад надає безкоштовні послуги, буде сповіщати наліпка "Безкоштовна діагностика" на дверях поліклініки.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надежда Кудырко

    Мне как то не очень понятны эти нововведения...Если раньше - пришёл к врачу на приём ,это минимум два дня ( приём, анализы, приём)  ну может три дня... Дальше - лечись... Сейчас - запись за неделю, приём , анализы на запись- опять чуть ли не три четыре дня... Опять запись врачу, узнать результаты( неделя )  , приём...Итого почти три недели... Это что теперь в больнице жить надо ? И это только терапевт. А взять направление к другому специалисту ? А там опять запись через неделю !!! Вот как то так реформа действует...
  • Ivan Kovalenko

    Краше з дияволом укласти угоду, ніж з такими лікарями.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up