«Наче маленьке село». Як зміниться Академічний

«Наче маленьке село». Як зміниться Академічний
Людмила Михайлова розказала, що їй дуже подобається район. А от будинки мають слабку шумоізоляцію, через стіни добре чутно сусідів
  • Цей мікрорайон - наймолодший у Вінниці. Його будують з 2011 року.
  • Місцеві жителі порівнюють район із «маленьким селом» та кажуть, що тут гарні будинки, дороги, багато розваг для дітей.
  • Проте є й свої «мінуси» — очисні споруди, відсутність магазинів та слабкий мобільний зв’язок

До цього територія, яку займають зараз два квартали Академічного, була пустим полем. Тому забудовників не обмежували рамки існуючих житлових кварталів.

Як результат, тут просторі подвір’я, широкі дороги для проїзду авто та майже в кожному дворі є по дитячому майданчику. А забудова — це не величезні 10-11-поверхівки, а переважно 4-поверхівки.

Хоча і певні недоліки тут є. Для місцевих жителів тут мало громадського транспорту, лише один продуктовий магазин та взагалі немає банкоматів. Але люди вірять, що з часом усі мінуси мають зникнути. І додають, що забудовник все ж зробив їм обіцяний дитсадок.

Відео дня

Просторі подвір’я

Журналісти дісталися в мікрорайон Академічний на маршрутці, яка прямує на Шкуринці. Автобус №22, що їде за маршрутом «Залвокзал-Академічний» так і не дочекалися.

Від Електромережі громадський транспорт прямує вулицею Шептицького. Дорогу можна коротко описати — рівний, заасфальтований шлях, що наче «стріла» прорізає поле. Пізніше мешканці Академічного розказували, що з транспортом тепер набагато краще і «усе чітко за графіком, проблем немає».

Виходимо з маршрутки і нас одразу «зустрічає» будмайданчик. Поряд з існуючим магазином, що має таку ж назву як і район, будується ще один. Тільки набагато більший.

Крокуємо у двори. Перше враження — багато місця. Невеликі чотири-п’ятиповерхові будинки формують просторі, «сонячні» подвір’я. Вінничанка Марина Супрун в’їхала в Академічний ще півтора роки тому.

— Тут добре, що все нове: будинки, дороги, під'їзди. Вода, опалення, газ, світло — все є, без перебоїв. Деякий час були проблеми з громадським транспортом, якого мало. Але ті, хто тут купував житло, переважно мають власні машини. Найбільший «мінус» — слабкий мобільний зв'язок. Додзвонитися на «Київстар» з Академічного нереально. Дуже погано чути. — каже вінничанка Марина Супрун.

Коротка версія матеріалу:


Не вистачає аптеки

Зараз в районі є тільки дві вулиці — Миколаївська та Тимофіївська. Найбільш забудованою є Миколаївська. Саме нею ми проходимо крізь подвір’я та роздивляємося будинки. Їх тут розмалювали в усі кольори райдуги.

Дерев тут мало, єдиний затінок — від самих побудов. По обіді між будинками гуляють мами з колясками. Вінничанка, що представилася Катериною, розказала, що їй подобається в районі, а що ні.

— Тут краще для діток: менше транспорту, шуму, людей. Нібито маленьке село. А нещодавно ще й дитсадок відкрили. Мабуть, найкращий в місті, — каже Катерина. — Є проблема з парковками, бо їх тут замало. Увечері все подвір’я машинами забивають.

Дивіться й інші матеріали в нашій спецтемі «Мій район»

А от її подруги, Тетяна та Наталія, розказали, що в Академічному не вистачає елементарних речей.

— Хотілося б, щоб в Академічному нарешті відкрили аптеку. Причому, щоб була цілодобова. Найближча аптека знаходиться аж біля повороту на Поділля. А так у нас тільки один продуктовий магазин та генделик, — каже Тетяна.

— Не вистачає ще відділення банку та звичайних банкоматів. Відправити або зняти гроші на карту в Академічному неможливо, — додає її подруга Наталія.

Місцезнаходження мікрорайону Академічний. Скріншот з карт Google

«Пазлик» для малят

Приємною дрібницею ще є кущі з трояндами, польові квіти, які висаджують поряд з під’їздами будинків.

Як розказував голова одного з місцевих ОСББ (об’єднання співвласників будинку - авт.) Максим Харченко, це є заслугою мешканців дому. Проте всю цю красу підтримують вже прибиральники з керуючої компанії «Уют».

— Дуже круто, що будинки невеликі. Тут не багато людей, спокійно. З транспортом стало краще: додали муніципальний автобус, що їздить чітко за графіком і точно знаєш, коли можна доїхати. З того, що не вистачає, то можливо, щоб зробили колодязі для води. О це було б добре, — розказав Максим Харченко.

А поміж двох кварталів тут пролягає довжелезна алея: лавочки, вкритий асфальтом тротуар, зелень навколо. Не вистачає міні-Атланта з фонтаном і буде схоже на проспект Космонавтів.

Крокуючи вверх по цій алеї дістаємося до дитсадка, який відкрили минулого понеділка, 4 вересня. Його назвали «Пазликом» за яскраві стіни, що стилізовані під дитячу головоломку. Навколо чудернацький паркан з фігурками казкових персонажів. А біля входу в садок ще залишилися повітряні кульки, які зробили до відкриття нового садочка.

Як розказала одна з виховательок садка, тут є місце для понад 200 дітей.

— Усе яскраве, є всі необхідні меблі та інше приладдя для виховання. Працюємо за тією ж освітньою програмою, що і більшість садочків Вінниці. Скоро почнемо вводити стрім-освіту для дітей віком від 4-5 років. Це конструювання з LEGO, вивчення іноземних мов, розвиток критичного мислення та інше. Садочок унікальний своєю формою, зовнішнім виглядом. Кошти не збираємо, оскільки все фінансується за рахунок міської ради.

«Сморід все псує»

Поряд з мікрорайоном очисні споруди. Але під час прогулянки на Академічному, смороду так і не відчули. За розповідями місцевих жителів, запах тут інколи є, але незначний. Це відчувала Людмила Михайлова, яка місяць тому переїхала в мікрорайон Академічний.

— Район дуже гарний. Проте запах з очисних споруд все псує. Мешканці району сподіваються, що цей сморід їм приберуть. Чула, що буде реконструкція споруд «Водоканалу». Ще є «мінус» в будинках — слабка шумоізоляція. Добре чутно, як сусіди дивляться телевізор чи плаче чиясь дитина. Ну це нічого, домовляємося між собою, — каже жінка.

А от про кладовище мешканці району кажуть неохоче. Минулого року жителі Академічного виступали проти будівництва цвинтаря поряд з очисними спорудами. Але, як розказали мешканці, що не захотіли представлятися, цього року не будуть ходити на протести разом з сабарівчанами.

— Минулого року ми самі мітингували перед міськрадою. Але так нічого і не змогли домогтися. Тому зараз протестувати не будемо, від цього немає сенсу, — розказала жінка на правах анонімності.

Будуватимуть район до 2032 року

Журналісту протягом тижня так і не вдалося зв’язатися із представниками концерну «Поділля», що зводить Академічний. Тому інформацію про те, що будуватимуть в цьому районі, взяли з їх сайту.

Мікрорайон складатиметься з дев’яти житлових кварталів, де будуть, переважно, чотириповерхівки. Район розрахований на 15 тисяч жителів, для яких збудують школу, медичний центр, банківські відділення, відділ зв'язку, універсальні магазини, аптеки.

«У найближчих планах — ввести в експлуатацію невеликий торговельний центр з елементами ринку, де свій товар зможуть продавати мешканці навколишніх сіл. А ще — збудувати аптеку, кінотеатр та інші об'єкти для потреб мешканців району. Будуватимуть мікрорайон, згідно з планами, до 2032 року», — пишуть на сайті концерну «Поділля».

Згідно з кадастровою мапою, межами району є: на півночі — гаражний кооператив «Поляна», на півдні — ліс, на заході — коттеджний масив «Царське село», а на сході — поля.

Вартість квартир у будинках, що ще зводяться, починається від 10 тисяч гривень за «квадрат». Тоді як готові, однокімнатні квартири на сайті dom.ria, коштують від 19 тисяч доларів (502 тисячі гривень - авт.).

У Європі квартали для біженців більш привабливі

Віталій Мельник, адміністратор «Urban. Міський журнал»

— Коли ми чуємо «новий мікрорайон», уява малює проекти, де все максимально прораховано для життя людей в 21 столітті. Гарна і стильна архітектура, зелені двори-парки для людей, а не для авто; продумана від планування під’їздів і до скверів інфраструктура.

На жаль, з Академічним інакша історія. Це хоч і не найгірший у Вінниці, але класичний приклад провінційного підходу до містобудування на пост-радянських теренах. Морально застаріла архітектура, ніби по проектам 1980-х років, заставлені машинами двори, благоустрій, що бажає кращого. Як і якість. Адже вже зараз будь-хто може побачити великі проблеми з якістю робіт і матеріалів. Усе це потім ляже на плечі міста і жителів даних кварталів. І тут майже немає зон відпочинку.

Усе, що там зараз  — виконання будівельних норм, але ніяк не турбота про людей. Тому неприємно чути, коли такі райони називають «сучасними» або «європейськими». У Європі квартали для біженців, майбутні гетто, є більш привабливими. На щастя, в українських містах з’являються більш прогресивні забудови і дешевші за вінницькі.

Хочеться вірити, що такі приклади стануть стимулом для позитивних змін і у Академічному, який ще досить «молодий» район. Але багато буде залежати від жителів району: наскільки шанобливо вони поставляться один до одного і до навколишнього простору, а не лише думаючи про свою квартиру, від того і буде залежати перспектива району.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Daily

    зажаті пихаті зайти в підй'ізд неможливо дивляться як на пришельця.анологія подолья
  • Олексій

    Поки таке будуть купувати, доти таке будуватимуть.
  • Jaroslaw Zaljubivskyy

    чорна заказуха.

    Олексій reply Jaroslaw Zaljubivskyy

    Ну якраз не заказуха, тут 20хв переплюнала сама себе та опублікувала декілька точок зору.

    Валерий Чудновский reply Jaroslaw Zaljubivskyy

    Доброго дня, Ярославе.

    Можете обгрунтувати?
  • винничанин

    Правильно говорят район для селюков, дома без лифта как хрущевки с хрущевской инфраструктурой и вонью очистных летом

    Пупкин Вася reply винничанин

    Тебе лифт нужен в 4х этажку ? Инвалид по мозгам !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up