Що каже сільський лікар про свою роботу, медреформу і Супрун

Що каже сільський лікар про свою роботу, медреформу і Супрун
  • Сімейний лікар Світлана Кожем'яко досить активний користувач соцмереж. Вона коментує та постить теми по медреформі, її цікаво читати, за нею цікаво спостерігати.
  • Несподіванкою стало те, що лікарка працює в селі. Чи відрізняється праця міського лікаря від сільського, поговорили і побачили

У Пултівцях, що за 20 км від Вінниці, на вул. Жовтневій, 14 знаходиться амбулаторія сімейного лікаря, що обслуговує три села: самі Пултівці, Махнівку і Лисянку. Працює там лікарем Світлана Кожем'яко. Має лікарка в керуванні дві медсестри, санітарку, водія та 1756 пацієнтів.

Шукаючи амбулаторію, журналіст трохи заблукав. Пам'ятаючи слова лікаря, що від зупинки маршрутки їй до роботи кілька хвилин йти, просувалася по центральній вулиці села без поспіху, дійшла до садочка “Сонечко”, а далі?
- Треба повернути наліво біля червоного паркану, - сказала в телефонній розмові Світлана. - Там біля нас машина має стояти, не промахнетесь.

Бачу червоний паркан, повернула, на табличках будівель рахую номери. Знайшла 14-й, біля воріт стоїть червона “Лада”. Фіртка розчинена. Заходжу в будинок, ну зовсім не схожий на лікарню, навіть сільську, ремонт у сінях, біля дверей купа взуття. Стукаю, входжу і потрапляю до кухні, працює телевізор, за столом сидить дівчина, бутерброд застиг на півдорозі, очі на півлиця.
- Це амбулаторія? - питаю.
- Ні, промахнулись вулицею, - збентежено відповідає дівчина. - Вам потрібно було на одну раніше повернути.

Відео дня

На будинку табличка “60-річчя Жовтня”, 14, оце уважність. Сміємось, вибачаюсь за вторгнення. Жовтнева вулиця теж починається червоною огорожею. За кілька хат видно білий автомобіль з червоною смужкою “сільсьска медицина”. Сама будівля чимось нагадує стареньку сільську школу, пофарбована вапном, козирок над невеликим порогом. За дверима тиша.  
- А де всі? - питаю у Світлани, яка йде назустріч та посміхається.
- У нас сьогодні тихо, погода всіх вдома залишила, напевне, - каже лікарка. - Хоча минулого прийому тут пройти ніде було.

Усе помінялося

Раніше амбулаторія мала штат лікарів та медсестер, адже працював стоматологічний кабінет, фізіотерапевтичний, кабінет лікаря акушера, лабораторія, тепер там лише сімейний лікар та дві медсестри. Світлана Кожем'яко тут з січня цього року, якраз вийшла з декретної відпустки.

- Мій стаж сімейного лікаря всього лише 11 місяців, до цього я працювала терапевтом, - розповідає лікарка. - Ми були першим експериментальним курсом в 2005 році, яких випустили сімейними лікарями. Ну потім інтернатура сімейної медицини, магістратура, клінічна ординатура. Але тоді не було сімейних лікарів (саме місць роботи), можна було працювати терапевтом, після декрету я вийшла вже на посаду сімейного лікаря в ПМСД на Хмельницькому шосе. Працюю частину тижня в сільській амбулаторії і частину в міській.
Лікарка постійно навчається, хоче отримати ще освіту психолога, тому що інколи люди приходять і хочуть поговорити, обсудити якусь проблему, а ти розумієш, що не в змозі допомогти. Їй 37, має двоє дітей, донька навчається в молодшій школі, син ходить до садочка.
- Ми з чоловіком не надто фантазували стосовно імен дітям, син Іван донька Марія, - сміється Світлана, і каже, що якщо донька ще не визначилась зі своїм майбутнім, то син буде директором. - Але й має намір розробити ліки, щоб кожен, хто їх п'є, міг жити, скільки захоче. А тільки кому надоїсть життя, перестав пити ліки і все, помер.

 

Про медреформу

На сьогодні в Світлани Кожем'яко є 1200 підписаних декларацій з місцевими пацієнтами. Та завдяки тому, що зараз сімейного лікаря не обмежують конкретними дільницями, до лікарки йдуть і з Вінниці, і з найближчих сіл. Що краще - як було чи як стало, на думку лікаря, відповідь очевидна - медреформа, це нарешті конкретика в медицині. Кожен знає, що робити, як робити і що йому за це буде. Та наголошує, що первинна ланка однозначно за медреформу, взяти хоча б до уваги питання зарплати.

- Раніше мені соромно було приходити в супермаркет за продуктами, - розповідає лікар. - Тому що отримувала 3200 на місяць, маючи велику відповідальність кожен день: за діагнози, за лікування, за просто спілкування з пацієнтами. А прибиральниця в магазині отримувала при цьому більше 4000 грн. Ну не сором? Тепер, коли лікар отримує зарплату в три рази більшу, зовсім інша справа.

Окрім того, що Світлана Кожем'яко цілком підтримує медичну реформу, вона також захоплюється Уляною Супрун.

- Я літом потрапила на дуже чудову школу з трансформації системи охорони здоров'я, де в повній мірі ознайомили лікарів з медрефомою, і те, що планується, дуже добре, - говорить Світлана. - А стосовно Супрун можу сказати, це ж якою сміливою треба бути, щоб сконцентрувати на собі весь негатив як від лікарів, так і від пацієнтів. Її команда робить справу, а вона наче щит бере на себе весь супротив. Чого тільки варті ці розвінчування міфів від Супрун.

Пацієнти і медреформа

За словами лікаря, її пацієнти по-різному ставляться до реформи. Є такі, що щось там чули, є такі, що краще б не чули.

- Якось прийшов пацієнт, каже, на мене держава виділила 370 грн, то ви дайте мені ці гроші, я сам лікуватись буду, - розповідає Світлана. - Взагалі декларації потихеньку підписують, в основному мами з дітьми приходять на прийом, то і дітей, і всю сім'ю підпишуть. Є такі, що категорично відмовляються, кажуть, нам то не потрібно. І це  активні працюючі люди, яким набридли різні профогляди. Кажуть, як знадобиться меддопомога, то прийдемо. Є такі, хто не підписує через релігійні переконання.
Світлана каже, що в неї на дільниці цілих дві віруючих вулиці. Там ніхто не вакцинується, ну і не підписує декларації.

- Але, наприклад, як тільки хто де на цвях наступить, то одразу йдуть робити щеплення від правця, - каже лікар. - У нас медсестра навіть шуткує, як припече ані принципи, ані релігія не стає на заваді.

Село чи місто

Де працювати краще - в місті чи в селі, лікар каже - дивлячись, хто, що шукає. Якщо хочеться сидіти на каблуках в кабінеті, то, звісно, в місто, в селі так не вийде і тут важче.

- Норма сімейного лікаря зараз 1800 пацієнтів. Взяти багатоквартирний будинок, наприклад, на двісті квартир по три людини в кожній, вже 600 пацієнтів, тобто три будинки - от і твоя дільниця, - говорить лікар. - А в мене на дільниці, наприклад, проживає 1756 населення, не всі дійдуть сюди. Хтось підпише декларацію у Вінниці, хтось вирішить, що йому це взагалі не потрібно.

Варто зазначити, що в самих Пултівцях менше тисячі населення, в Махнівцях 600 людей і Лисянці - 350. Світлана Мазур, можливо б і працювала тут повний тиждень, якби всі підписали декларації, але цього певне не станеться, тож півтижня вона приймає пацієнтів у Вінниці.

- Колись тут була велика амбулаторія, працював дорослий та дитячий лікарі, була фізіотерапевтична медсестра, сестра, яка відповідала за нагляд за туберкульозом, акушерка, стоматолог, лаборант, і обслуговували вони те саме населення, - розповідає лікар. - Усе скоротили, амбулаторію передали на сільську раду, проте всі необхідні та прописані дії сімейного лікаря ми можемо надати всім пацієнтам.

Кілька питань до лікаря

Люди, які мешкають за містом, що обирають, підписати декларацію з вінницькми лікарями чи за місцем проживання?

- Якщо мешканці районів мобільні, мають власний транспорт,  або молоді, які там заскочили в маршрутку та доїхали, а ще їм цікаво прийти до лікаря та зробити всі аналізи, обстеження, то, звісно, обирають місто, - каже Світлана. - Якщо це люди похилого віку, їм потрібно, щоб прийти в амбулаторію і поспілкуватись з лікарем, то, звісно, ходять, куди дійдуть. Крім того, в амбулаторії є автомобіль, ми виїжджаємо до пацієнтів.

Найбільше супротиву у пацієнтів викликає відміна викликів додому. Чи є якийсь алгоритм дій чи критерії, за якими лікар точно має прийти або відмовити?  

- Згідно з новим форматом, питання про виклики лікаря залишається на розсуд сімейного лікаря, - говорить Світлана Кожем'яко. - Тобто як лікар домовиться з пацієнтом, так і буде.

А що робити батькам маленьких дітей? От, наприклад, дитині два рочки, в неї трохи температура, ніс закладений, кашляє? За нових обставин швидка до такої дитини не поїде, викликати лікаря теж проблематично. Це турбує не на жарт. Приходить така мама чи тато з хворою дитиною на прийом, а в черзі там все може бути - і кір, і вітрянка… Прийшов з одним діагнозом, вийшов з букетом?

- Відносно інфекційних захворювань можна сказати одне, вакцинувати слід дитину, і себе теж, і не треба буде боятись, - говорить лікар. - А заразитись усім на світі можна і в громадському транспорті. Крім того, коли лікар приходить додому до дитини, він часом може бути не об'єктивним. Адже сама процедура обстеження, яка відпрацьована в кабінеті лікаря, проходить зовсім по іншому в пацієнта на дому. Та й все одно лікар скаже, прийдіть на огляд, чи пройдіть окреме обстеження, чи здайте аналізи. Такі походи вони лише витрачають час лікаря та інших пацієнтів. Я не говорю про дітей до року, там в них все стрімко відбувається, ми до них ходимо і до старих людей теж.

Але виникає думка, що лікар буде домовлятися з пацієнтом про виклики за гроші і це ж може бути корупційна складова. І як же тут реформа?

- Якщо пацієнт побачить в цьому корупційну складову, хай телефонує за номером 1677, - каже лікарка. - Але взагалі на такі послуги мають бути прайси і вони будуть. Тож коли є можливість та потреба, пацієнт може скористатись.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • fank franko

    Медреформа від "доктора Смерть",як називають Супрун самі лікарі, направлена на планомірне знищення української націїї.І всі ці побрехеньки від лакуз,що все добре-суцільна брехня! Візміть статистику зростання смертності в Украйні за час перебування Супрун на посаді і самі все зрозумієте! Поки ви мовчите,вони грабують і вбивають.Беріть пиклад з французів.Не сидіть доима,під лежачий камінь вода не тече.
  • Владимир Рябоконь

    То что работает в селе бопьшой плюс Но то что говорит о реформе огромнейший минус
  • Кеша

    Может действительно и да, в городе никто не имеет 2 медсестер и водителя и имеет и побольше контингента за такие деньги и плюс "замечательное руководство". Так что может и действительно для села неплохо.
  • Задунайский Торонтуй

    Она захоплюетса Супрун. Ну ты хотя-бы тоньше заказуху эту пилила, Альона!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up