Графічний дизайнер створює такі імбирні пряники, що їх називають шедеврами

Графічний дизайнер створює такі імбирні пряники, що їх називають шедеврами
  • Юлія Шихат-Саркісова разом із чоловіком Іваном – переселенці із Донецька
  • Юлія виготовляє імбирні пряники надзвичайної краси, і, як пишуть її підписники у соцмережах, це не пряники, а шедеври
  • Перевірений рецепт імбирних пряників - усередині

Декілька років тому Юлії закортілося спекти і зібрати пряниковий будинок, і у неї все вийшло. З тих пір вона кожен рік намагалася створювати нові пряникові будинки і навіть пряникові села.

Пряниковий шедевр. Усередині - торт

Потім її зацікавило розписування окремих пряників, але серйозно цим жінка зайнялася тільки нещодавно. Створення пряників –  дуже жіночне і затишне заняття, в домі завжди пахне свіжою ароматною випічкою.

Відео дня

–  Моїй донечці Флорі дуже подобаються пряники, вона часто проситься на ручки, подивитися, що мама намалювала, і завжди висловлює захоплення від них, –  розповідає Юлія, –   чекаю –  не дочекаюся, коли вона зможе робити прянички зі мною разом.

 

Донечка надихає Юлію на створення смачної краси

 

Професія графічного дизайнера допомагає 

Юлія Шихат-Саркісова більше 10 років займається графічним дизайном. Розробляє фірмовий стиль, логотипи, масштабні і довгострокові проекти і викладає графічний дизайн у своїй онлайн школі і в навчальному центрі.

– Основи композиції та колористика роблять свою справу, по суті, неважливо, яку композицію створювати –  рекламний макет або пряник, –  розповідає Юлія. – Взагалі, я помітила, що сьогодні часто потрібно поєднувати кілька професій, щоб створити щось нове і гідне конкуренції.

 

 

Дизайнерку захоплює багато речей –  від в'язання одягу і іграшок, сухого валяння до мусових десертів і шоколадних цукерок ручної роботи.

–  Іграшки з вовни мали успіх і добре продавалися, так що на сьогодні не залишилося жодної навіть для себе, –  каже Юлія. –  Але я поки цим не займаюся, боюся викликати алергію у доньки від літаючих в повітрі частинок вовни.

 

 

Майстриня розповідає, що займалася у різних художніх студіях, пензлі в руках тримати уміє, але академічної художньої освіти не має.

–  Взагалі писати картини –  це не моє, мене більше приваблює ідея створити щось цікаве, що викликає позитивні емоції, але його можна в підсумку з'їсти і отримати задоволення, –  каже Юлія. – Тобто звільнити простір, щоб потім створити щось нове і ще більш цікаве.

 

 

Як створити імбирну смакоту 

Сюжети деяких пряників диктуються тими формочками і навіть трафаретами, які  використовує Юлія. Тут потрібно проявити фантазію як у деталях, так і в колірному рішенні.

–  Якісь сюжети обумовлені технікою, яку я використовую, деякі я знаходжу на листівках, ілюстраціях, навіть на домашньому посуді, –  розповідає Юлія. –  Але намагаюся не дублювати інших прянічниць, а робити щось своє.

 

 

Рецепт імбирних пряників

Юлія пече медові пряники, в пропорції з цукром 2:1, такий рецепт хороший високим вмістом меду, а мед –  це природний консервант, який зберігає пряники м'якими і дає чудовий смак. Але цукор в свою чергу робить їх більш міцними, придатними для розпису.

–  Є й інші рецепти, вся різниця у кількості меду і використанні масла або маргарину, але я дам особисто мною перевірений рецепт, на якому зупинилася, хіба що експериментую зі спеціями, – каже Юлія.

 

Вам знадобиться:

1 стакан меду

0,5 склянки цукру

2 ст ложки улюблених спецій (імбир, кардамон, кориця, гвоздика)

2 ст ложки какао (опціонально)

цедра лимону/апельсину (опціонально)

1 ст ложка соди

250 г вершкового масла

2 яйця

борошна –  скільки візьме

Приготування:

З'єднати у високій каструльці з товстим дном спеції, мед і цукор. Довести до кипіння, додати столову ложку соди, перемішати, дочекатися збільшення маси в 3– 4 рази, додати розм'якшене масло. Перемішати, дати охолонути. Додати 2 яйця, перемішати і поступово ввести борошоно до стану, коли тісто вже густе, але ще липне до рук. Покласти в холодильник мінімум на півгодини. Перед випічкою порціями діставати тісто і вимішувати до пластичного стану. Розкачати, вирізати потрібні форми, викласти на пергамент або силіконовий килимок. Випікати при температурі 160– 180 градусів до готовності.

 

 

Чим розписувати і де купувати матеріали

Пряники розписують білкової глазур'ю, по-іншому: Айсінг, королівська глазур, роял Айсінг. Є кілька способів її виготовити, один з них –  з яєчного білка і цукрової пудри, інший – коли замість білка використовується альбумін (сухий білок), і, нарешті, можна купити готову суху глазур, розбавити водою і збити міксером.

Сумішей глазурі існує три робочих:

  • дуже густа, схожа на замазку для вікон, вона потрібна для складання будинків, для написів і так далі;
  • середньо густа, яка ще тримає форму, але з тягнеться краплею і потрібна для контурів, малювання;
  • рідка глазур використовується для заливки.

 

Процес розписування пряника можна побачити у відео:

 

Магазинні солодощі майже не купуємо

У Юліній сім’ї завжди готували багато смачних десертів, пекли всі: і мама, і бабуся, і сестра.

–  Бабуся вчила мене пекти з дитинства. А ось декором випічки ніхто не займався, але ми з сестрою одночасно кілька років тому цим захопилися, –  розповідає жінка. –  Почали з цукрової мастики, виходило дуже непогано. Але я зараз рідко користуюся мастикою, тільки для окремих деталей. Мені цікаві сучасні десерти, шоколадний декор і пряниковий розпис.

 

 

Юлія каже, що усій сім’ї тримати себе у формі не так вже і просто, особливо на свята. – Але насправді, я не так часто печу, як здається, хоча магазинні солодощі ми майже не купуємо.


Поєднувати виховання дитини, роботу і хобі можна навчитися

Своїим життям і творчістю Юлія це доводить і вважає, що вся справа в бажанні. –  Коли дійсно дуже хочеться, то можна знайти компроміс. Звичайно, у мене є тітка, яка дуже мені допомагає, і чоловік завжди підтримує у всіх починаннях, –  говорить Юлія Шихат-Саркісова. –  Але, так чи інакше, все перераховане –  це частина мене, і я не уявляю себе по-іншому. 

До речі, чоловік Юлії Іван Шихат-Саркісов, займається з дітьми робототехнікою і просуває ідею створення безкоштовних робоклубів.

 

Вінниця –  сприятливе місто для життя, а якість життя безпосередньо впливає на творчість. Крім того, тут така природа і таке вражаюче красиве небо, що просто неможливо не надихатися цим всім і не вихлюпувати емоції в будь-якому творчому процесі.

 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Дуже гарно!

    О.Бмивач reply Anonymous

    Очам не вірю. О.Глядач написав щось позитивне.

    Anonymous reply О.Бмивач

    А ти уважніше читай мої коментарі. Якщо тема дійсно того заслуговує,то чому б і не написати "щось позитивне"? А якщо тема-лайно,то і коментар відповідний...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up