Ані грошей, ані орендованого житла: як вберегтися від псевдорієлторів

Ані грошей, ані орендованого житла: як вберегтися від псевдорієлторів
Вінницю "стрясають " історії про обдурених ріелторами людей. Впіймати спритних псевдоріелторш не під силу ні їх клиєнтам, ні поліції. Що робити, якщо вас обдурили, дізнавалися журналісти RIA

До редакції RIA подзвонила жінка, попросивши терміново приїхати на Фрунзе, 32. За її словами, біля ріелторського агентства зібралися обдурені люди, що вимагають повернути їм назад гроші.

- Тут зараз лінчування буде. Багато людей обдурених під дверима. Їдьте скоріше.

Потерпіла виявилася студенткою першого курсу. Ярослава — так звати дівчину — з Володимиром, своїм хлопцем, шукали для себе недороге житло у Вінниці. Про ріелторське агентство “Стройіндасткомпані” дізналися на сайті olx, де знайшли “однушку”.- Коли ми прийшли до них в офіс, нам запропонували два варіанти. Або їдемо дивитися на житло самі і залишаємо завдаток — 1500 гривень. Або - із ріелтором, і тоді не треба буде залишати ніяких грошей. Крім того, обіцяли допомогти оформити документи, тільки треба проплатити 900 гривень - половину від вартості житла.

Відео дня

Хлопець із дівчиною поїхали подивитися запропоновану квартиру, залишивши завдаток.

- На п'яту годину нам сказали під'їхати. Та от о п'ятій ми під'їхали до господарки квартири, а її немає. Мовляв, у неї стався якийсь аврал на роботі. Сказала, до шостої буде.

Ніхто так і не з'явився, а дзвінки до агенції нічого не дали — контора постійно була “поза зоною”.

У поліції розвели руками

Коли студенти прийшли до відділку поліції писати заяву, Ярославі та Володимиру сказали, що нічого не можуть зробити. Мовляв, усе у тієї контори правильно, і до них підкопатися нема приводу.

Офіс ріелторш — на другому поверсі. Ручка виламана, від дверей чимось смердить.- Їм уже чим тільки двері не вимащували. От і зараз — люди під дверима зібралися, але їх у офісі вже нема. Хоча буквально півгодини тому були. Певно, закрилися, бо фіранка у вікні їх офісу тільки-но колихалася, - розповідає Володимир.

Валерій, працівник офісу поруч, розповів, що знає про сусідів.

- Мене вже і до міліції викликали з приводу цієї історії, і черги постійно біля того офісу. Наскільки я зрозумів, ця контора бере гроші, обіцяючи знайти квартиру, але потім її працівники зникають разом із грошима.

За словами Валерія, почали працювати нові сусіди — дві жінки років приблизно по тридцять — десь із місяць.- Через тижні два після їх роботи почалися "приколи": то їх на офісі немає, то двері не відкривають, і натовп обурених людей під дверима в них часто. Потім приходили працівники міліції, розпитували щодо них. Так я і дізнався, що вони беруть гроші, але обіцяних послуг не надають, і грошей також не повертають, - розповів Валерій.

І я - не я, і хата не моя

Того ж дня Ярослава й Володимир зустріли одну з псевдоріелторів Женю біля супермаркету “Варшава” на Фрунзе. Жінка швидко сіла в таксі, і на спроби студентів затримати її спочатку сказала, що гроші їм повернуть. Але як побачила, що Ярослава когось набирає по телефону, почала погрожувати.

- А дзвонити комусь навіть і не думайте, бо скажу, кому треба — і вам ноги переламають, - з цими словами вона поїхала геть.

Пізніше журналіста набрав один із потерпілих, хлопець Віталій, якого, за його словами, ця фірма теж “кинула на півтори тисячі гривень”. Сказав, що їде з цими жінками у одному трамваї, і попросив якнайхутчіш під'їхати. Із допомогою Віталія вдалося визначити тих двох працівниць “Стройіндасткомпані” у трамваї і навіть зняти їх на відео. Правда, вони увесь час відверталися від камери, все заперечували та питали, чи часом не розіграш це.

- Фрунзе, 32? Де це? Ми там не працюємо, - відповіла жінка, роблячи вигляд, що не знає, про що мова. Але пізніше у спільноті у соцмережі  усі ошукані люди, продивившись відео, впізнали у жінці Євгенію, ріелтора, яка допомагала кожному з них оформляти договір на оренду квартири.

Жінки, яких потерпілий Віталій позначив як шахрайок. Пізніше його слова підтвердили і інші ошукані люди.

Віталій має квитанцію за оплату послуг від цієї компанії та договір оренди, який насправді зовсім не про оренду.

- У міліції сказали, що по цьому договору притягнути шахрайок до відповідальності не вийде, адже у договорі зазначено, нібито з їх сторони надаються лишень інформаційні послуги.

І дійсно, у договорі оренди зазначено: “Виконавець надає Замовнику консультаційно-інформаційні послуги згідно калькуляції вартості послуг по пошуку об’єктів нерухомості, які здаються в оренду”.

Що кажуть у поліції?

У відповіді на запит, направлений у Головне управління Нацполіції України у Вінницькій області, зазначено, що протягом 2015-2016 років щодо неправомірних дій компанії “Стройіндусткомпані” було відкрито три кримінальних провадження. З них одне закрили, на підставі двох інших проводиться досудове розслідування.

Ольга Єфремова, старший інспектор відділу комунікації, так прокоментувала цю ситуацію:

- Зараз встановлюють коло осіб, що причетні до шахрайства. Слідчі дії ведуться. Відкрите кримінальне провадження за статтею 190, частиною першою (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою - авт.). Ці компанії кожен раз змінюють назву, і це ще більше ускладнює справу. Поки що казати щось конкретно неможливо.

Як довести вину шахраїв? Поради адвоката

Сніжана Чубенко, адвокат

- Звичайно, такі ситуації трапляються, головним чином, через правовий нігілізм наших громадян, які абсолютно не орієнтуються у тому, що підписують. Взагалі не має значення, у якій формі проявилося це зловживання довірою людини: заволодіння майном шляхом обману, зловживання довірою, - цей обман доводиться свідченнями потерпілих. Доведення вини особи у вчиненні кримінального правопорушення здійснюється за статтею 190 Кримінального кодексу України. Особливості такого доведення полягають у тому, що у діях злодіїв має бути системність. Мається на увазі, що таких злочинів має бути три, п'ять і більше. У даному випадку потерпілим обіцяли виконання конкретних умов: надання квартири у оренду або повернення грошей. Реально гарантії виконані не були - за це вже можна притягнути до відповідальності. Люди, які потерпіли від таких шахрайських дій, мають у заявах чітко вказати, що саме їм говорили усно, виконання яких умов гарантували. Якщо обставини, описані у поданих заявах збігаються, то це вже привід притягнути підозрюваних до відповідальності. З іншого боку, нерідко виникають ситуації, коли слідчий або прокурор в кримінальному провадженні не виконують свої прямі обов’язки, передбачені КПК України. Причини можуть бути різні: недостатній рівень знань, особиста своя зацікавленість, банальна лінь та непрофесіоналізм. У такому разі треба впливати на їх роботу скаргою на бездіяльність. Але щодо механізмів того, як це зробити, краще звернутися до фахівця — юриста чи адвоката.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Раніше у цих "ріелторів" був офіс на Івана Бевза, 34. Дуже багато людей ошукали.
  • Евгения Кабаева

    Ой да столько лет у руля,сотни заявлений и никто ничего не может сделать.Мистика ёпт)
  • Мельник Серёга

    потрібно читати договір який вони дають підписувати, в основному в ньому вказується про надання консультаційних послуг, а не про те що вони забовязані найти квартиру. В 2014 їх офіс був на першотравневій, поки їх не закрили, зара знов напевне почали свій розвод...

    Анонім reply Мельник Серёга

    Читати договір часто потрібно по 1 годину, профільтрувавши сі двозначності. І вийде так, що слідчий, який нічого не хоче робити та суд трактуватимуть все на користь шахрая. Це по-вінницьки.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up