Агрономічне і студенти аграрного. Стережуть одне поле у різних наметах (ВІДЕО)

Агрономічне і студенти аграрного. Стережуть одне поле у різних наметах (ВІДЕО)
  • Три тижні біля пироговського кладовища жили у наметі студенти аграрного університету.
  • Сьогодні їм там, прямо серед поля, ректор вручив похвальні грамоти, і розпустив по домам.
  • Цю дивну акцію бачили місцеві мешканці.
  • Вони ночують у наметах недалеко від поля, яке у них відсуджує аграрний університет, із готовністю воювати.

В редакцію зателефонували: знов зігнали студентів аграрного університету на поле, яке раніше належало вузу, а тепер перейшло у володіння громади Агрономічного. Орієнтир журналісту дають такий: пироговське кладовище.

На під’їзді до місця, яке виявилося спірною землею через конфлікт між громадою Агрономічного та аграрним університетом, бачимо десятки молодих людей. Вони невеликими групами ідуть окружною зі сторони у напрямку зупинок громадського транспорту.

Під’їжджаємо ближче – невелика група юнаків і дівчат розбирають великий намет. Навколо лежать дрова. Поруч стоїть мікроавтобус, до якого носять матраци і розкладачки. Молодь – студенти аграрного університету.

Відео дня

Перш ніж пояснити журналісту, що вони тут роблять, голова студентського самоврядування попросив показати посвідчення. Мовляв, різні люди тут ходять.

Пересвідчився і пояснив, що молодь три тижні жила в наметі, який щойно розібрали, – стерегла університетське поле від мешканців Агрономічного. Ті, мовляв, «з подачі сільського голови» хочуть захопити землю, на якій вони проводять досліди у процесі навчання.

Як переконаний голова студентського самоврядування вузу, тепер тут будуть паї селян, яким стільки не треба, і «зайву» землю продадуть під комерційну забудову.

- Завершуємо акцію, тому що є судове рішення на користь університету, - сказав юнак.
 


Двоє хлопців орудують лопатами у хорошому настрої. Кажуть, якщо треба буде, знову будуть чергувати. Видно, що юнаки упевнені: місію виконують благородну.


Разом зі студентами була викладачка університету, яка керувала процесом збору речей. Вона не захотіла говорити з журналістом. Сказала тільки, що забирає «дітей звідти».

До молоді підходить поліцейський у формі - дільничний. Вітаються. Видно, знайомі вже.

- Було повідомлення на «102», - прояснює cвою появу дільничний.

Поліцію на це місце викликали протягом останніх днів, як він розповів потім журналісту, не раз. Але сутичок не було.


Трохи далі від місця зyаходження намету студентів ще одна акція. Ближче до спірного поля, в другому наметі, загородивши під’їзд машинами, цілодобово чергує інша сторона конфлікту. Це мешканці Агрономічного, чоловіки і жінки різного віку.

Вони зустрічають журналіста вороже. Розмова починається з обурення публікаціями, яких зараз чимало в інтернеті, не на їхню користь. 

Такі "новини" люди називають "замовленими Калетником". А про сьогодішню подію розказують ось що: 

- Незадовго до вашого приходу він (ректор аграрного університету - авт.) зігнав сюди зо дві сотні студентів. На цьому ж місці вручав грамоти дітям, які ночували тут за цю землю...

«Ця земля», як пояснив сільський голова агрономічного, перейшла очолюваній ним громаді на законних підставах. Тут люди планують зробити свої городи та зможуть роздати ділянки учасникам АТО, в тому числі вінницьким.

Частину – передадуть дійсно під забудову. Але не комерційну, а для зведення корпусу Донецького національного університету.
 


Зараз у суді вирішується, хто ж буде користуватися конфліктною землею. Аграрний університет подав позов із вимогою повернути поле собі. Втім люди кажуть, що тут ніколи не працювали студенти, що земля не використовувалася у навчальних цілях вже багато років.



Вони впевнені, що ректор на ній заробляв і попереджають, що з цього поля може початися черговий Майдан, вони ж бо налаштовані рішуче.
 


Серед людей є трійця чоловіків у формі – учасники АТО. Вони кажуть, що теж претендують тут на земельну ділянку. Офіцер вирішує, що варто поговорити зі студентами і йде шукати старшого у «ворожому» таборі.

У їхній  розмові з’ясовується, що у студентів хибна інформація про розміри і призначення цієї землі. Селяни допитуються, хто наговорив їм неправди. Голова самоврядування каже: на ректораті оголошували.

На випадок загострення конфлікту обидві сторони «озброїлися» мобільними і по вмикали запис відео.




Та розмова була спокійна, хача й напружена. А ще - повчальна. Офіцер розказав «дітям» (так називають студентів селяни), де правда, а де брехня. Люди додали ще пару реплік про їхнього ректора.


В решті мікроавтобус зі студентами поїхав із поля. Дільничний спостерігав, доки всі не розійшлися.

А мешканці Агрономічного пішли до свого намету. Сказали, що мають графік цілодобового чергування і не підуть з поля до переможного кінця.



На прес-конференції Аграрної партії в той же день, що відбувалися події в Агрономічному, 27 квітня, обговорювали поспішний і «дикий» ринок землі. Також - ініціювали початок Всеукраїнського збору підписів «Не дамо вкрасти землю!».

Там виступила голова громадської організації «Агрономічне разом» Вікторія Мазур. Вона розповіла, як проходить земельний конфлікт у Агрономічному:
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Бондар Діана

    Я впевнена, що рано чи пізно у цьому конфлікті переможе здоровий глузд. Проти Закону  не попреш, а він на боці студентства! На превеликий жаль для Анрономічного, зараз не часи середньовіччя, де процвітав самозахват земель. Якщо ви вийшли в поле із наметами і вважаєте, що воно вже ваше - то це якось не дуже схоже на пріоритети цивілізованих людей, які наче б мають жити у правовій державі!

    Віктор Бойко reply Бондар Діана

    "Проти Закону  не попреш, а він на боці студентства!" : -  Аргументовано ))), зразу видно неупереджений та незаангажований погляд!   Яким боком "студенство" до земель Агрономічного ??? Тільки не розказуйте казку про багаторічні досліди що там проводилися )
  • Alexandr Knyshenko

    Хтось може розібратися в ситуації? Дев'яності відпочивають. Схоже, що порушників закону "кришують" люди з високими посадами
  • Ангелана Вітюк

    Що означає цитата "...на поле, яке раніше належало вузу, а тепер перейшло у володіння громади..."? Це що, сьогодні земля від одного господаря до іншого може переходити без оглядки на закони?

    tenge seep reply Ангелана Вітюк

    Скоріше за все до ВУЗу вони й не переходили. Якби б вони належали ВУЗу, тоді Калетник махав би направо і наліво цією бумажкою. Я впевнений що на тих землях взагалі не проводились досліди, тому що вони є в університета, що їх нема студенти нічого не втратять. Втратить тільки Калетник, меньше буде свій карман набивати. Хай Калетник краще розповість як його родичі в Гавришівці пасовище прихватизували, а суд їх віддав назад громаді. Тут та сам історія тільки масштаби більші.

    Vadim Zenchenko reply Ангелана Вітюк

    Це так робиться по закону. Як перейшла вона ВУЗу так і пішла від нього. Адже держава - це народ, а не почесний президент- посада, яку він сам придумав, щоб керувати коштами та майном наукових організацій. Доречі, всі наукові праці студентів на ділянках в 2м.кв. - справжня липа, бо поля в суборенді і ніхто і не уявляє, з студентів, крім тих, що закінчили технікуми, як настроюється сівалка і норма висіву . І це позор ВНАУ, яким ми ще років 15 назад гордилися!
  • Alla Gorobec

    Ви ж не розумієте, що  вам ніхто не дасть продати державну землю. Не вірите на - записайте в суді! Вам там усе детально розкажуть і про закон, і про землю, і про державну власність!

    Oleksandr Stoliarov reply Alla Gorobec

    20хвилин знову тре коментарі((

    Як Калєтнік використовує студентів за посиланням нижче.

    А також почитайте хто такі сестри-пристосуванки Інна і Таня Гончарук

    https://vn.20minut.ua/Novyny-Nemyrova/Podii/shou-prihvostney-grigoriya-kaletnika-10442029.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up