Вінничанка про навчання у Польщі: «Щоб заробити, возимо через кордон контрабанду»

Вінничанка про навчання у Польщі: «Щоб заробити, возимо через кордон контрабанду»

Жителька нашого міста, яка навчається в одному з польських вузів розповіла про студентське життя. Про кімнати, у яких торгують саморобними цигарки, молодь, що п’є через самотність та українців, які соромляться своєї національності.

Минулого року я обирала між українським та польським вузом. Зупинилась на польському. Вибір був рівноцінний, але захотілось повчитись у Євросоюзі. Багато хто з моїх однолітків обрав би закордонну освіту. Вважається, що закордонні дипломи цінніші за вітчизняні і роботу знайти буде простіше. До того ж є варіант залишитись жити у Польщі. Для себе я вирішила, що повернусь в Україну.  

Перездачі та узаконені «хабарі»

Навчаюсь у невеличкому польському містечку. Студенти тут вчаться так само, як і в Україні - від сесії до сесії. Це теж напевне пережитки радянської системи навчання. За рік я жодного разу не бачила, щоб викладачі брали хабарі. Викладачі тут більш забезпечені ніж наші і їм вигідніше направити студента на перездачу.

Здача екзаменів безкоштовна, а от за кожну перездачу потрібно платити. Студенти платять в бюджет університету, з цього викладачам нараховується зарплата. Якщо за кілька разів ти все ж не здаєш, цей курс залишається тобі на наступний рік.

Відео дня

Лише одного разу була свідком несправедливого оцінювання: письмові роботи не читаючи розділили на кілька стопок і виставили оцінки просто так, щоб була потрібна кількість двійок та п’ятірок. Я отримала двійку, а моїй сусідці, яка все у мене списала, поставили п’ятірку. Було дуже образливо платити за перездачу того, що я вивчила.

Галасливі міжнаціональні гуртожитки

Тут дуже класна архітектура, дороги і громадський транспорт. Не порівняти з нашими маршрутками «Еталон» і тролейбусами. Коли я сюди приїхала, мені запам’ятався перон залізничного вокзалу. Він був високий. З потягу не потрібно було стрибати, ми просто вийшли до вокзалу.

Я живу в гуртожитку, в кімнаті з трьома дівчатами. Ми усі з різних країн, але розуміємо російську. На поверх нижче живуть араби. Араби з іспанцями схожі за темпераментом, галасливі. Вони швидко знаходять спільну мову і селяться поряд. Перегородки  в гуртожитку тонкі, слухаємо їх пісні під гітару. Їжу готуємо на спільних кухнях.

Один з корпусів університету знаходиться за містом. Автобуси їздять так плавно, що можна заснути. Але проїзд коштує дорогувато.

Сувора митниця і дешеві цигарки

Студентам завжди потрібні гроші. Багато хто влаштовується на якісь роботи. Можна підробляти продавцем-консультантом, або касиром. На щось добре оплачуване шансів потрапити мало.

У поляків продукти коштують так само як і у нас, але алкоголь і тютюн дорожчий. Якщо привезти з дому - можна вигідно продати тим, хто навчається разом з тобою. Одна людина через кордон може провести лише дві пачки запечатаних цигарок і одну відкриту.

Польська митниця особливо сувора. Інколи у вагонах навіть знімають обшивку. Але українці все одно додумуються перевезти контрабанду. Дуже часто везуть цілими блоками. Лайфхак: якщо не хочете, щоб вашу сумку постійно перевіряли - не купуйте чорну.

У нас в гуртожитку є кімната, в якій хлопці роблять цигарки. Купили машинку, яка загортає цигарки. З дому привозять тютюн, так і зароблять.

Алкоголь та українська самотність

Для мене найважче було звикнути до того, що немає друзів і нікому до мене немає діла. У дома скрізь чути рідну мову. У невеличкому містечку особливо немає де гуляти. Хіба можна нарізати круги навколо центральної площі. Теж саме відчуваю не лише я.

Через самотність та відірваність від батьків багато хто починає пити. Тут є, наприклад, не дуже якісне але дешеве пиво. Мій одногрупник якось більше тижня був у запої. Ранній алкоголізм. Сама я не вживаю, тому дивитись на це було дивно.

Якось на потоці викладач, коли знайомився з нами, запитав, хто якої національності. Коли дійшла черга до українців, руку підняли десь половина всіх хто з України. Так я вперше побачила, як молодь соромилась називати свою національність.

Заробітчани і закордонні романи

Поляки до українців ставляться по різному, але у більшості негативно. Багато наших їздить до них на низькооплачувану, важку роботу. Коли їдеш з нашими заробітчанами потягом, вони майже завжди п’ють.

На перонах жінки проводжають своїх чоловіків, плачуть. А чоловіки вже в поїзді починають пити. А ще дуже часто крутять романи на стороні. Одного разу в потязі була свідком такої ситуації: чоловіку подзвонила дружина, а він їхав зі своєю коханкою. Судячи з розмови вони познайомились саме не заробітках. Коханка відправила чоловіка в інший кінець вагону, бо не хотіла знову чути розмови з «цією».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Galina Kozyuk

    Чушь собачья.Дочь учится и слава Богу нет "хвостов" , и друзья есть среди поляков и в гости ходят друг к другу.( из 40 человек в группе  всего 2 украинки,  и профессора ее называют часто не иначе, как "пани с Украины".) Короче как себя сразу зарекомендуешь- так и будет.
  • Таня Олексина

    Вы выбрали не тот ВУЗ и скорее всего не то общения.
  • Ната Стельмашова

    Життя як воно є.
  • Сергій Закревський

    Цитуючи всім відому Вєрку "чортішо" стереотипна нісенітниця невпевненої та закомплексованої студентки, яка боїтся відірватися від дому!Виникає одне запитання -навіщо було їхати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up