Не страхуйтеся "на перехрестях": як отримати виплату по ОСАГО. Інфографіка

Не страхуйтеся "на перехрестях": як отримати виплату по ОСАГО. Інфографіка
Зазвичай, водії купують страховий поліс ОСАГО тільки для поліції, щоб “не чіплялися”. Автоексперт Віталій Добровольський радить не заощаджувати на власній безпеці, а до вибору страхової компанії підходити дуже виважено.

Володимир Саренко - досвідчений водій. Потрапивши у невелику аварію, він стикнувся з тим, що страхова компанія винуватця ДТП не виплачувала компенсацію, незважаючи на те, що термін виплати в 90 днів уже давно минув. RIA з допомогою Віталія Добровольського вирішила зробити підбірку правил, за якими ви можете отримати виплату по ОСАГО.

Не купляйте поліси на перехрестях

Усе починається з того моменту, коли ви вирішуєте, в якої фірми збираєтеся придбати страховий поліс. Краще купляти його в офіційних компаніях, а не на перехрестях. Там теж наче все офіційно, але після цього у вас не залишиться ніяких даних про фірму. Середня ціна полісу сьогодні 500 гривень, а на дорозі можна купити й за 300. На цьому не треба економити. Краще заздалегідь подивитися в інтернеті інформацію про компанію, відгуки, щоб мати впевненість про її адекватність. Треба купувати поліс не для поліції, а щоб убезпечити себе.

Відео дня

Перед вами розбите авто

У випадку дорожньої пригоди перш за все потрібно заспокоїтися. Це написано у самому страховому полісі. Далі треба зателефонувати своєму страховому агенту та слідувати його вказівкам. Він може поставити кілька питань про аварію або виїхати на місце пригоди. По телефону він запропонує скласти європротокол або викликати поліцію.

Європротокол компенсує до 50 тисяч

Як визначитися, яким протоколом будете користуватися: звичайним чи європротоколом (він ще називається “повідомлення про ДТП”)? Другий зекономить ваш час та гроші. Але його можна використовувати тільки за умов: якщо заподіяна шкода не перевищує 50 тисяч гривень, а всі учасники ДТП мають діючу страховку (рекомендується зателефонувати за номером, вказаним на полісі, щоб пересвідчитися у наявності такої компанії); ніхто не перебуває під дією алкогольного та іншого сп'яніння; винний у аварії визнає свою провину. У готовому європротоколі не має бути жодних помилок чи виправлень, тільки тоді він буде вважатися дійсним.

Поліцію можна не викликати

Якщо оформити європротокол не вдається, то потрібно викликати поліцію, яка складе протокол про порушення, намалює схему ДТП та визначить винного у ситуації. До приїзду страхового агента або поліції важливо не з’їжджати з місця після аварії. Важливо, щоб винний у пригоді на своєму варіанті протоколу написав, що він визнає свою провину.

Не підписуйте пустих паперів

У випадку, коли довелося викликати поліцію, не підписуйте пустих паперів. Може бути таке, що поліцейський скаже, що намалює схему у відділку, а вам покаже тільки її “чорновий” варіант. Пообіцяє, що перенесе її на чистий аркуш потім, а вам запропонує поставити підпис на пустому аркуші. Можна погодитися, якщо правоохоронець дозволить вам сфотографувати той “чорновик”, щоб ви були впевнені у тому, що він нічого там не змінить.

Рушаємо до страховика

З оформленим європротоколом або свідоцтвом про ДТП від поліції, протягом трьох від аварії днів, ви ідете до страхової компанії винного у пригоді. Там пишете заяву про страховий випадок, переконуєтеся, що її зареєстрували. Рекомендую залишити собі копію заяви.

Десять днів на експертизу

Протягом 10 днів вони мають провести експертизу транспортного засобу, визначити збиток та надати вам її копію. Якщо компанія цього не виконала, можете провести експертизу за власний кошт. Її результати віднести до страховика.

Обираємо спосіб компенсації

Написати заяву про компенсацію збитку. Копію залишити собі. Зазвичай, вони пропонують кілька варіантів: перерахувати гроші на станцію, де ви будете ремонтуватися; відремонтувати на своїй станції, з якими у них є домовленості; перерахувати гроші на вашу карту.

Протягом 90 днів чекаємо гроші

Розрахуватися вони повинні протягом 90 днів. Якщо вони сказали, що виплатять, значить треба чекати. Буває, що у них немає грошей. Компанія може запропонувати вам виплату у розмірі 75%. І тут треба думати: отримати ці гроші або нічого. Воювати з ними складно, але можна писати заяви на ім'я директора страхової компанії чи піти до суду.

Коментарі (4)
  • Ирина Пинаева (Онофрийчук)

    з яких це пір європротокол покриває до 50 тис. грн? А не до 25 тис. грн.

    Анонім reply Ирина Пинаева (Онофрийчук)

    з 19.02.2016
  • Дарья

    А яка сама надійна страхова компанія? Хто де страхується?
  • Анонім

    ще одна порада - після купівлі полісу (у бариг чи в охвісі) перевірити його валідність на сайті МТСБУ, правда інфо там з'являється із запізненням у 3-4 тижні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up