Вона і Вінниця: Жінки Майдану. Історії вінничанок

Вона і Вінниця: Жінки Майдану. Історії вінничанок
Тільки за щасливим збігом обставин серед Героїв Небесної Сотні нема жінок. Хоча вони разом з хлопцями й чоловіками були поруч з першого й до останнього дня Революції гідності. Надавали медичну допомогу, готували харчі, підтримували морально. Їм не дозволяла йти на барикади.

Незважаючи на це, декого з дівчат можна бачити у самому пеклі. Це зафіксували фото і відеокамери. Багато людей допомагали продуктами харчування, ділилися коштами з сімейного бюджету. Майдан у ті дні об’єднав Україну. Свій внесок у перемогу Революції гідності зробили і наші вінничанки.

Різдвяного ранку молилася біля пам’ятника Архістратигу Михаїлу

Волонтер Валентина Погребняк підтримувала майдан харчами. Жінка каже, що не мала можливості постійно перебувати у Києві. Але залишатися осторонь такої події – теж не для неї.

Відео дня

- Я вмію непогано готувати, - каже пані Валентина. – Купувала м'ясо, робила тушонки, ковбаси, кров’янку. Не обходилося без сала, випічки. Продуктів набиралося не менше 30 кілограмів. Просила чоловіка, щоб допомагав. Він теж зі мною їздив на Майдан. Скільки таких поїздок було, не рахувала. На той час мала невеликий бізнес, то із зароблених грошей немало йшло  на придбання харчів, на дорогу.

Приготовлені вінничанкою наїдки діставалися не тільки землякам. Передавала їх захисникам з інших областей. Особливо нахвалювали домашню ковбасу.

- У той час у Києві оперували мою сестру Любу, - розповідає пані Валентина. – Після лікарні вона теж прийшла на Майдан. Познайомилася з однією з киянок і деякий час проживала в неї. Люба вміє пекти смачні пампушки. Відрами носила їх хлопцям і дівчатам на Майдан. Розумію, що це, можливо, невелика допомога. Але я дуже не люблю байдужих. Кожен має робити хоча б те, що вміє, тоді разом вийде велика справа.

Найбільше Валентині Погребняк запам’ятався ранок 7 січня. О шостій годині вона вже була на Майдані. Молилася не в храмі, а біля пам’ятника Архістратигу Михаїлу, покровителю Києва. Каже, о такій ранній порі на великому екрані, що був на Майдані, транслювали фрагменти Різдвяних традицій, а потім кадри, які висміювали у карикатурному зображенні Януковича і його свиту.

Нині Валентина Погребняк займається волонтерством. Вона очолила новостворений фонд «Благодійний експрес». Її син воював в «Айдарі». А мати десятки разів їздила в зону АТО. Постійно брала з собою фотоапарат, результатом таких поїздок стала ще й фотовиставка. На початку березня презентуватиме її у «Плеяді». Також отримала запрошення показати її у Польщі.

"Раджу звертатися в «Гармонію», там люди із золотими серцями"

Голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк, незважаючи на те, що пересувається на інвалідному візку, також була на Майдані. Причому, неодноразово.

- Члени нашої організації збирали допомогу і відвозили її тим, хто в мороз і холод відстоював справедливість, - каже пані Раїса. – Це були теплі речі, харчі, кошти. Багато допомагала Олена Павлова, Лариса Полулях. Зустрічалися з хлопцями і дівчатами з Вінницької сотні, іншими майданівцями. Після однієї з таких поїздок я захворіла, дістала запалення легенів. Коли лікувалася, думала, а як же вони, ті, хто на Майдані, день і ніч на холоді. Ніхто не скаржився на погані умови. Принаймні, я такого не чула. Для себе зробила висновок: наш народ, коли об’єднається, може зробити дуже багато. Стає такою великою силою, яку ніщо не зможе здолати.

У день 18 лютого, коли пролилася кров на Грушевського, Раїса Панасюк також була у Києві.

- Ранок тоді видався дуже сонячний, - розповідає співрозмовниця. – І це відображалося на обличчях людей. Відчувалося, що Майдан для кожного – це місце для очищення, переоцінка самого себе. Мабуть, доля милувала мене залишитися 18 лютого до кінця дня. Бо чим він закінчився ми вже знаємо.  По розстріл мирної демонстрації на Грушевського дізналася вже по дорозі до Вінниці.

Нині ГО «Гармонія» так само  активно допомагає і тим, хто в АТО, а особливо, переселенцям зі Сходу. Журналісту RIA неодноразово доводилося чути від декого з переселенців, що найбільше уваги їм приділяють саме в «Гармонії». Кажуть, там наскільки чуйна команда, що навіть не віриться, що такі стосунки можуть бути між чужими людьми.

- Раїса Панасюк – це надзвичайна людина, - розповідає прибула з Луганщини вчителька  Алла Бережна. – Коли спілкувалася з нею, здавалося вона готова небо прихилити, тільки б допомогти  мені. Якщо в когось з переселенців виникають проблеми, раджу їм звернутися в «Гармонію», там вся команда Раїси працює так само людяно з кожним. 

Нагадуємо, сайт 20minut.ua та газета RIA розпочали проект для жінок та про жінок "Вона і Вінниця".

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up