Велодоріжки у Вінниці потрібні, але не там, де їх зробили

Велодоріжки у Вінниці потрібні, але не там, де їх зробили
Нові велодоріжки Вінниці пройшли тестування – велосипедисти оцінили їх на «3» за п’ятибальною шкалою. Але вважають, що це перший крок до того, аби дороги Вінниці прилаштувати до потреб любителів велосипедного спорту

Вінницькі велосипедисти Павло Коннор та Євгеній Курін, протестувавши нові велодоріжки у місті, кажуть, що дуже часто і пішоходи, і водії на нову розмітку не звертають уваги. Пішоходи не пропускають велосипедистів, а водії паркуються прямо на доріжках.

Машини все одно паркуються
Єдиною умовою тестування було – не з’їжджати з розмітки, яку нанесли на дорозі.
Траса починалася з проспекту Космонавтів - від літака і до вулиці Стахурського, по ній до вулиці Пирогова, потім до центрального міського універмагу, від нього по Хмельницькому шосе до зупинки «40 років Перемоги». Саме там розмітка велодоріжки закінчується.


Саме тестування проходило у вихідний день, тому бралася до уваги мала кількість перехожих та автомобілів. Це полегшувало завдання.
- На проспекті Космонавтів ми спустилися без особливих пригод, машини їхали по своїй частині дороги і проблем не було, - розповідає Павло Коннор. – Цікаво було на вулиці Пирогова. По-перше, машини паркувалися так, як їм зручно, і на велодоріжки уваги не звертали. По-друге, дорога для автомашин після нанесення розмітки стала вузькою, і тому вони їхали по частині для велосипедистів, не звертаючи на нас жодної уваги.

Відео дня
>

Пішоходи ігнорують
- Для нас було відкриттям, що пішоходи вирішили, ніби ця розмітка для них, - додає Євгеній Курін. – На проїжджій частині по велодоріжці йшла пара з дитячим візочком. Пішоходи взагалі дивно себе поводять, вони також не відрізняють проїжджої велосипедної доріжки, від тротуару. Пропускати велосипеди ніхто не спішить – усі чекають, що ми об’їдемо.


Головним спостереженням Павла та Євгенія стало те що велодоріжка на тротуарі не зручна. Ті велодоріжки, що помічені на проїжджих частинах зручніші і від них більше користі. Водії все ж звертають увагу на велосипедистів.


Інші велосипедисти спеціальною розміткою просто не користуються – їдуть там, де їм зручно – по проїжджій частині, або по пішохідній.
- Ми єдині зі всіх велосипедистів, яких зустріли по дорозі, їхали по доріжках – кажуть хлопці.

Допомогли водіям
Як пояснили у міській Державтоінспекції, на вінницьких дорогах розрізняють два типи – велосмуги та велодоріжки. Смуга – це частина дороги, спільна з автомобільною. Велосипедні доріжки проходять по тротуару, там де є можливість, вони намічені на тій частині, яка найменше заважатиме пішоходам.


- Поняття велосипедист – дуже розпливчасте у нашій нормативній базі, - розповідає інспектор Державтоінспекції міста Вінниця Євген Іглінський. – З одного боку це також повноправні учасники дорожнього руху, але їх транспортний засіб не обладнаний електромотором. А тому, якщо вони порушують правила, їх дії можна розцінювати як хуліганство. З іншого боку, якщо водій автомобіля порушує правила щодо велосипедиста – його можна покарати в залежності від скоєного.


А загалом від вінницьких велосипедистів про нові велодоріжки відгуки схвальні, мовляв – справа зрушила з місця.
Вінницькі водії до велодоріжок ставляться по-різному.


- Це добре, що намітили велодоріжки, - каже водій Олександр Левицький. – Я по проспекту Космонавтів майже не їжджу, і їх ще не бачив. Але я думаю, якщо станеться якась пригода за участю велосипедиста на ділянці дороги, де є спеціальна розмітка – з’ясувати, хто правий, а хто винен, буде легше. 
Інші водії вважають, що доріжки зроблені не для того, щоб задовольнити потреби велосипедистів, а щоб даїшникам дати можливість стягувати нові штрафи.
- Одна справа коли вело розмітка зроблена на тротуарі, але скільки там тротуарів де можливо таке, інша справа проїжджа частина, автомобілям одразу потрібно буде потіснитися, на говорячи вже про те що паркуватись стане ніде, - говорить вінницький автомобіліст Олексій Лазаренко. - Ото у даїшників почнуться покоси, бо як правило цю розмітки зроблять жовтою чи білою суцільною лінією, тож машину оставити буде не можливо. А коли їдеш по місту треба вийти с кимсь зустрітись куди авто діти? Тай взагалі є правила дорожнього руху, де чітко вказано - метр від дороги, це шлях для велосипеда. Глазомір включили і поїхали, а ні, то гайда на тротуар.

Читайте також:
Велодоріжки з’явились у Вінниці

Коментарі (48)
  • Anonymous

    Радий дуже за вінниччан, випереджаєте столицю. Але звідки поширена в народі думка, що велосипедист має триматися не далі одного метру від бровки? немає такого у правилах!
  • Anonymous

    Мне по велодорожке (возле машин) ехать страшно. Если есть велодорожка, по ней ехать обязательно, или МОЖНО по троруару все-таки? Это нарушение?
  • Anonymous

    З якого зоопарку втік троляка? За/рав вже вже всі новини :)
  • Anonymous

    велосипедисти - ваші велосипеди заіржавіють, і у вас буде простати! так вам і треба! більше на сідлі сидіть!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up