Капличка на цвинтарі – причина конфлікту в Немирові

Капличка на цвинтарі – причина конфлікту в Немирові
Кажуть, що випадковості – це мова Бога. А коли пишеш про церкву, то в це не повірити не можеш. Скандал навколо ще незбудованої каплички на немирівському цвинтарі після 24 червня сприймається по-іншому

У Немирові не секрет, що йде «тиха війна» між мером Віктором Качуром та настоятелькою Немирівського жіночого монастиря Херувимою. Хоча насправді нібито юридична колізія із дозволом на виділення півтори сотки землі на кладовищі під капличку – це своєрідна помста…
Про те, чому капличку досі не можуть розпочати будувати, ми з мером говорили у четвер зранку – о пів на десяту. Хто б міг подумати, що за дві години Віктора Качура затримає міліція – нібито під час передачі йому хабара – майже два мільйона гривень за півтора гектари землі. Зрозуміло, що є презумпція невинуватості – вину Качура ще мають довести правоохоронні органи. То що ж відбувається в Немирові навколо будівництва каплиці, яка тільки із проектом породила масу чуток?
Склеп на 14 місць
Ситуація досить проста. Свого часу у мера і настоятельки монастиря були чудові стосунки. До дня міста у 2008 році, коли він попросив у компанії «Nemіroff» гроші на святкування, але їх не дали… А відтак, через те, що матушка спілкується із Глусями, а вони допомагають монастирю, це стало причиною того, що конфлікт переріс із особистого на «всенемирівський».
Спочатку ініціативу збувати каплицю на кладовищі міська рада підтримала. Проте згодом місцеві газети напишуть, як на громадських зборах з’ясувалося, що це «католики Глусі хочуть собі збудувати родинний склеп», а матушка хоче приватизувати цвинтар, щоб потім місця продавати - «за зелені». Мер проти…
- Навпаки - я «за» те, щоб була каплиця на кладовищі, - пояснює «RIA» Віктор Качур. - Але не «за» склеп Глусів. На громадських слуханнях виявилося, що це родинний склеп на 14 місць. Та й депутати за те, щоб це була каплиця. Але спочатку потрібно вирішити питання із землею для кладовища, а потім відповідно - із землею під каплицю. Коли постало питання, якою саме вона буде, то я зв’язався із проектантом. Виявилося, що ігуменя монастиря возила його у склеп Потоцького – в село Печера Немирівського району, аби він подивився, як зроблено там. Як все буде – вирішить громада Немирова, а не я.
За документами ніби все й правильно – і за духовними законами, і за державними. Вперше для «RIA» погодилася пояснити своє бажання збудувати капличку Алла Глусь. Це була її ідея, привезена зі святої землі…

«Я молилася за маму і побачила цю капличку»
- В Єрусалимі під час молитві в монастирі, так тоді пам’ятаю - молилася за свою маму, - згадує Алла Гнусь. - І мені прийшла думка, щоб побудувати капличку у нас на нашому кладовищі, щоб там могли відмолювати і відспівувати усіх людей, які пішли з життя. І я якось так загорілася цією думкою, підійшла до настоятеля монастиря. Він мене благословив.
Минув час, і звернулася до матушки Херувими… Я цю капличку бачила: кладовище огороджене, на вході - ангели, як символ того, що вони душу охороняють, зустрічають на воротах, а відмолювати і відспівувати – у каплиці. Бо часто відбувається так: помирає людина, біля дому під час молитви багато людей стоять надворі, а думки рідних не зосереджені на цій душі.
Та душі не потрібні ні ці рушники вже, ні ці калачі… Там, в капличці, зможуть зібратися всі й кожен згадає своїх померлих і помолиться за них. Я так хотіла… Матушка погодилася допомогти втілити мій задум у життя. Якраз приїхав до нас Блаженнійший Володимир, він нас вислухав і поблагословив (п’ятий рік Немирівський Свято-Троїцький (Миколаївський) жіночий монастир під особистим підпорядкуванням митрополита – має статус ставропігійного. Такий статус в Україні мають шість святих місць, серед яких Почаївська і Києво-Печерська лавра – авт.).
На запланованому місці кладовища поставили хрест і камінь, які освятив Блаженнійший. Але перед цим у нас була розмова з мером, що ми хочемо побудувати капличку. Віктор Качур дав дозвіл на це, виїхав разом з нами, показав місце… Це було два роки тому.
- Тобто юридичний аспект дотримано, однак, окрім документації, називають іншу причину - Глусі хочуть побудувати собі склеп на православному кладовищі?
- Це так бездумно було написано в газетах… Кожен мислить і розмірковує із світу свого наповнення. Люди може й не винні у цьому, але вони такі. Не хочу нікого винити, я собі знаю одне і вірю в те, що це моя дорога і я її маю пройти з Богом, спокійно, тихо, по-людськи. Господь все зробить… Воно неприємно по-людськи, навіть незрозуміло. Але зі мною все нормально… У мене мати – православна, батько – католик. От візьміть серце і розріжте навпіл.
Я – християнка. В мені нічого не змінилося – як відносилася до Бога, так і відношусь. Його як бачила у кожному храмі, так і бачу. Мені моя бабця сказала: «Дитино, йди у будь-який храм і молись Богу». І я нічого в цьому поганого не бачу. Що ми ділимо? А скільки таких сімей? І за це страждають люди. Кожен має право прийти в той храм, де відчуває Бога, де йому добре. А я за свою маму завжди молилася в православній церкві. І дід мій, і бабця, і дяді, і тьоті, і рідний брат – православні… Дуже легко сьогодні на цьому зіграти - ділити конфесії. Та причина ж не у тому.
- Ви справді хотіли зробити родинний склеп під цією капличкою?
- Ні. Це запропонувала матушка - зробити там монастирські захоронення. Я матушці дуже довіряю, бо бачу її роботу, тому вона займається документацією, проектом… Я що, землю беру? Чи мене хтось запитав за склеп?...
- Все ж таки, є мотивація упередженого відношення мера до Вашої родини?
- Як він щось собі думає, щось собі робить, то про це говорити не буду. Я про нього нічого не пишу, ніде не виступаю. Бо не хочу. Є Бог, він все бачить і він розставить все на свої місця. А гріха собі заробляти не буду і не маю часу на такі речі. У мене зовсім інша постава у житті.
«На Качура зла не тримаю, молюся за нього»
- Алло Сигізмундівно, чи правда, що між вами конфлікт виник два роки тому, коли Віктор Качур попросив на святкування дня міста певну суму, а Глусі йому відмовили?
- Ми не відмовили, ми надали. А що стало причиною? У мене немає ні до кого ворожнечі. Я хочу говорити про речі позитивні. І в своєму житті стараюся робити добрі справи із позитивними людьми. Обговорювати мера, нагнітати, виносити на сторінки преси людські непорозуміння не збираюся. Оцінку нікому не даю - ні меру, ні комусь іншому, і не буду давати, Господь все оцінить і покаже.
А в мене як було бажання побудувати цю каплицю, так і за лишилося. Я часто спілкуюся із духовними особами, вони пояснюють, що такі справи легко не робляться. Проходить певне очищення, тебе випробовують… А для себе вирішила, раз треба пройти цю дорогу – щоб про мене писали те, чого в дійсності немає… Комусь це потрібно – хай пишуть… Вірю у те, що все станеться раніше чи пізніше – ангели будуть там стояти, і там молитимуться….
Поруч похоронена моя мама. Її звали Надія, тому запропонувала матушці капличку назвати Віра, Надія, Любов і свята Софія. На кладовищі велике значення цих слів, якщо хтось підійде до них з розумом. Це все. Мені нічого не треба. Я вже сказала матушці не робити ніякого склепу.
… Рідний брат каже, що це буде велика радість для нашої мами… Я відчуваю підтримку людей. Коли мене питають, я відповідаю, пояснюю. Зараз в суспільстві не потрібно на такому грати… Бідні люди… За них треба молитися. Я не раз кажу матушці: «Давайте просити Бога». Мені легше від цього – не маю на когось зла, чесно.
- Ви молитеся за Качура?
- Не скажу, що кожного дня, але прошу Бога врятувати і його, і всіх нас. Ні про кого поганого не скажу, що б він не писав про мене і не придумав. Спочатку трохи заболить, а потім думаєш: «Господи, через це брати собі гріха?» Подивишся у вікно на небо, помолишся… Мені теж для чогось потрібно це пройти…

Читайте також:
Мер попався на хабарі

Відео дня
>Справа мера Качура: дві правди про два мільйони

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    Якби Алла Сігізмундівна зробилаб свій форум вона б почула правду ,яка коється на її заводі.І що думають про неї люди.

    Anonymous reply Anonymous

    не про неї думають, а про директорів. начальників змін і тих хто охороною займається

    Anonymous reply Anonymous

    то підкиньте їй цю ідейку!!!! цікаво б було почитати "цю Санту - Барбару")))

    Anonymous reply Anonymous

    теж найшов мені за кого заступатись, за КАЧУРА?!!! там йому і місце де він зараз є!!!!
  • Anonymous

    Я теж працівник заводу і тоже бачу що адмін директор з перекуру не вилазить.Роздеребанив Гайсинську лікарню і принявся за наш завод,хотя,що йому тут поганого зарплата сумашедша,а нічого не робить,я теж чув як попяні він так вихвалявся.А Качур хай не критикує завод.Хай построє своє підприємство і дасть харошу зарплату.І ніхто на водці вкалувати не буде за цей мізер,а щас мусимо

    Anonymous reply Anonymous

    я працювала у добродія- Качура, то він ще тої зарплати не платив, що платять на заводі, а до людей відносився як до батраків і не тільки він але і його син і дружина. І не дай Боже його розгнівити то.........
  • Anonymous

    я працівник заводу і знаю А.С.Глусь як порядну і дуже добру жінку.віруюча людина така як Вона не може зло творити.А на роботі звісно вона не знає ,Що поробляють офісні працівники.В журналі заводському ніколи не похвалять простого працівника,який 8 год. вложує свою душу в продукцію.А хвалять керівництво.Яке і без того непогано проживає.Дають їм премії 13 зарплати ,золото.(непонятно за що!)напевно за кількість скураних цигарок,за виграні партії карт на комп.Їм все можна, а простому працівникові зась.А нащот Качура,що він поробив дороги-то він же на роботі це його долг.Якщо він винен хай сяде,якщо ні то хай має гріх хто його підставив.як відомо в ад попаде не той хто покараний,а той хто карає.
  • Anonymous

    А если купит завод Российская компания,а у них хозяин мосульман,где в Немирове построят мичеть(куда перебирется начальство завода ,чтоб зделать обрезание)Они ведь хотят ничего не делать ,а бабло хорошее получать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up