Вінничанка упізнала на «параді» полонених у Донецьку чоловіка

Вінничанка упізнала на «параді» полонених у  Донецьку чоловіка
Позаду за високим чоловіком у формі (це підполковник Володимир Сазневич з Житомира, дружина якого з Хмільника) - розмите обличчя вінничанина. На інших фото його закривають – видно тільки ноги у капцях, або голову серед інших, але дуже віддалено
Щоб не зашкодити його визволенню з полону, не називаємо прізвище земляка. Раніше рідним повідомили, що він пропав безвісти у зоні АТО. Якою ж була їхня радість дізнатися, що чоловік живий. Але поки що ця радість перемішана із великою тривогою

Рідні упізнали  В. серед полонених, на так званому «параді», який  бойовики влаштували у Донецьку на День Незалежності, 24 серпня. Спочатку побачили по телебаченню. Пізніше - на фотографіях в Інтернеті. Сумнівів не було – це він. Змучений, з неголеним обличчям, у кімнатних капцях на босу ногу, вінничанин  йшов слідом за високим чоловіком у військовому однострої. Як дізнався журналіст RІА,  цього чоловіка  також побачили рідні і також упізнали.  Його дружина, з’ясовується,  наша землячка,  родом з Хмільника. Її чоловік йшов у першому ряду. Його фото розмістили на багатьох сайтах. На  деяких знімках за ним видно обличчя нашого земляка.

25 серпня  на сайті «Української правди» опублікували список  прізвищ тих,  кого бойовики вели по Донецьку. Але нашого земляка в ньому не було. Це насторожило  його рідних.  27 серпня  свій список  розмістив інтернет-ресурс  «Русская весна».  Там уже вказане прізвище В., щоправда, з помилкою однієї літери.

Дружина і батьки  одразу ж звернулися до правоохоронних органів з проханням допомогти визволити  його з полону. Під час останньої розмови з працівниками  Центру звільнення полонених їм  дали чітко зрозуміти, що справа непроста.

Відео дня

Дружина написала заяви  в СБУ, міліцію, прокуратуру, Міноборони. Навіть ходила  до голови Облдержадміністрації, пана Олійника. Той також від імені держадміністрації звернувся до міністра оборони  з проханням визволити вінничанина.

- Поки що нема відповіді на наші звернення, - каже дружина полоненого пані Алла. – У всіх інстанціях пояснюють, що звільненням займається спеціально створена  робоча група  при Міноборони. Туди й передано заяви. Ми були в Києві. Спілкувалися з керівником цієї групи. Відповідь та сама: чекайте, не все так просто. Всі твердять ще одне: нікому нічого не розповідайте, аби не нашкодити визволенню.

Полонений раніше підтримував контакти з нашою газетою. Торік автор цих рядків спілкувався з ним  під час підготовки  однієї  скандальної статті. Про нашого співавтора залишилися найкращі враження – як про людину і професіонала. Залишився також номер мобільного. Зараз він не відповідає.

- Останній  раз з Валерієм розмовляли 16 серпня, - розповідає його мати пані Мирослава. – А вже 17 його телефон не відповідав. Дотепер глухо.  Ні ми до нього не можемо додзвонитися, ні він до нас.  Навіть не знаємо, де саме він знаходиться.  Є інформація, що чотирьох учасників того «параду»,  нібито визволили. Розшукуємо їх. Можливо, вони були разом з сином або хоча б щось знають про нього? Вдома чекають малюки.

Поради тим, чиї рідні опинилися у заручниках бойовиків

Звільненням заручників займаються кілька груп і організацій.

1.Центр звільнення полонених

Для отримання максимуму шансів для звільнення полонених в зоні АТО, їх родичі повинні подати заяву про зникнення людини в СБУ, а номер цієї заяви — в Центр звільнення полонених за адресою: [email protected]

Повідомити такі дані:  ПІБ (повністю) зниклого; число-місяць-рік народження (хоча б рік); де проживає (село/місто і область достатньо); статус зниклого (полоненого) — військовий, цивільний, волонтер і т.д.;  якщо військовий — звання, посада, частина (досить номер бригади або назва добровольчого загону); дата, коли пропав (потрапив у полон); де пропав або потрапив в полон; за яких обставин пропав або потрапив в полон; чи були дзвінки "з того боку"; номер і дату вхідної заяви в СБУ про зникнення людини; контактні телефони родичів.

Усі родичі зниклого також повинні бути попереджені, що їм можуть подзвонити викрадачі. Якщо вони подзвонять, співробітники Центру рекомендують обов'язково переконатися, чи жива зникла людина, попросивши дати їй трубку, і обов'язково з'ясувати, де саме вона знаходиться.

"З урахуванням того, що в зоні АТО маса польових командирів, які один одному не підкоряються, ключове питання — це визначення місця, де тримають полоненого. Як тільки місце утримання полоненого визначено — ми розуміємо, з ким проводити переговори про звільнення", — пояснили в Центрі.

2.Робоча група Міноборони

Представник робочої групи — полковник Каштанов Віталій Валерійович. Тел. (044) 454-73-15;  черговий Головного управління ВСП — тел. (044) 456-41-28;  оперативна група Головного управління ВСП — тел. (044) 454-73-03;

e-mail: [email protected]

3.Ініціативна група народного депутата Миколи Катеринчука, крім звільнення полонених, займається  питаннями  біженців до Російської Федерації, які хочуть повернутися в Україну. На сайті www.facenews.ua  буде створено спеціальний  розділ для подання інформації про полонених і біженців.

- СБУ. Тим, хто упізнав когось на відео так званого «параду» в Донецьку, радять телефонувати за номером гарячої лінії СБУ: 0-800-501-482.

У полоні бойовиків 680 осіб

У Донецьку в полоні у бойовиків перебувають 680 українських військовослужбовців. Про це в ефірі телеканалу  "Україна" повідомив генерал-полковник запасу, керівник Центру обміну полонених Володимир Рубан.

- Це ті 680 осіб –  хто сконцентрувався нині в районі Донецька з різних загонів. Це величезна кількість. І виникла проблема з харчуванням для такої кількості полонених, тому дніпропетровці готують гуманітарні вантажі для того, щоб годувати наших полонених, – розповів Рубан.

За його словами, полонених поки що харчують, забороняють до них підходити розлюченим бойовикам. Їх утримують окремо. З ними проводять "профілактичні" бесіди,  допити. Їх намагаються перевербувати на інший бік. Зараз утримання їх у полоні задовільне. Генерал стверджує, що є домовленість про незастосування катувань до затриманих.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up