Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту

Моделі морських дронів і корвету «Вінниця».  Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту
Морські дрони – «фішка» чемпіонатів військового часу. Їх презентував майстер спорту міжнародного класу Сергій Велігура (Маріуполь).
  • У Вінниці, на базі технічного університету, влаштували чемпіонат України з судномодельного спорту.  
  • Змагання слугували для відбору кандидатів до національної збірної.
  • Вона візьме участь у чемпіонаті світу-2024 у Бургасі (Болгарія).

У національних змаганнях взяли участь і дорослі моделісти, і юніори. Учасників виставляли обласні підрозділи (клуби). Працювала бригада із п’яти суддів. Вони оцінювали роботи за 100-бальною шкалою за затвердженими правилами та критеріями. Представлені на чемпіонаті стендові моделі поділялися на різні класи (від С1 до С8). Автор мав представити модель, повну документацію і особисто бути присутнім на змаганнях

Як розповів  заступник головного судді чемпіонату України, майстер спорту, золотий медаліст чемпіонатів світу 2021 і 2023 років Сергій Сторожук (Вінниця), створення моделі-копії – це складне і тривале заняття.

— На створення може піти від двох до п’яти років, в залежності від класу моделі. Для цього потрібна повна інформація про корабель, його креслення тощо. Приміром, для створення корвету «Вінниця» використали багато службової документації, — пояснив Сергій Сторожук (Вінниця).

Відео дня

Паперові морські дрони

На чемпіонаті виявилося чимало цікавого. Приміром, учасники представили парусники, кораблі часів обох світових воєн. Не лише вітчизняні, але і японські, американські тощо. А ось російських суден із зрозумілих причин не було. 

Окремо були презентовані морські дрони. Їх створив із паперу вимушений переселенець із Маріуполя, майстер спорту міжнародного класу Сергій Велігура. Нині він працює у військово-патріотичному музеї у Києві і паралельно продовжує займатися улюбленим хобі. 

В експозиції звертала на себе увагу паперова модель корвету «Вінниця». До анексії Криму справжнім військовим кораблем опікувалося наше місто. І багато вінничан проходили строкову військову службу саме там. Модель корвету «Вінниця» презентував майстер спорту міжнародного класу Ігор Івченко (Кривий Ріг). Із нею він здобув не лише золото чемпіонату України у Вінниці, але й торік виграв у Чехії чемпіонат світу (серед паперових моделей).

Загалом моделі представили 150 учасників із 12 регіонів. В підсумку вінницька команда серед дорослих завоювала 25 медалей. Серед них - по 12 золотих і срібних, одна бронзова. Таким чином в командному заліку вінничани посіли перше місце! Також на п’єдестал пошани піднялися команди Києва і Хмельницького. Серед юніорів трійку найкращих склали збірні столиці, Волинської області і Запоріжжя.

Де займатися?

Як повідомив Сергій Сторожук, у Вінниці тренування з судномодельного спорту проходять на базі Товариства сприяння обороні України (вул. Визволення, 2). Там розташована лабораторія судномоделістів. Її керівником є президент обласної федерації судномоделізму і судномодельного спорту, майстер спорту міжнародного класу Євгеній Мельников.  Він проводить безкоштовні тренування поки що виключно із дорослими. Хоча в планах є відродження дитячого судномоделізму на Вінниччині.     

— В нашій обласній федерації є шість секцій. Створюємо не лише моделі-копії. Можемо проводити регати, створювати міні-яхти тощо. Думаємо наступного року навіть провести чемпіонат серед ходових моделей. Або на Південному Бузі, або на Вишенському озері. Змагання серед ходових моделей у Вінниці востаннє проводилися років десять тому, — прокоментував Сергій Сторожук.          

Довідка RIA/20 хвилин

Судномодельний спорт – це технічний вид спорту. У ньому проєктують і споруджують самохідні радіокеровані та інші моделі суден, кораблів і яхт різних класів для спортивних змагань.

Спортсмени проводять турніри, на яких оцінюються реалістичність відтворення, швидкість, маневрування, а також проводять швидкісні перегони керованих моделей тощо. Загалом спортивні моделі діляться на 36 класів.

Цей вид спорту офіційно визнаний в Україні як неолімпійський. Його розвиток на нашій території покладено на плечі федерації судномоделізму та судномодельного спорту України.

Читайте також:

Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi»

«Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ігорь

    Це все Цікаво!
    А Справжння Доля
    Корвету Вінниці Відома?
  • Тоня

    Все це добре,але навіщо хвалитися перед руснею?

    Наталія reply Тоня

    Це спортивне моделювання,воно немає жодного стосунку до справжніх дронів чи кораблів

keyboard_arrow_up