Підприємців тероризують за деталі залізничного полотна, яке здав на брухт… поліцейський

Підприємців тероризують за деталі залізничного полотна, яке здав на брухт… поліцейський
  • Тиском на бізнес батька чи на її громадську діяльність назвала Юлія Мазур події, що відбуваються зараз в Калинівці.
  • Правоохоронці зупинили роботу фірми її родини, що займається оптом металобрухту, і вилучили залізничні деталі, як нібито крадені.
  • Усі пояснення та документи про походження металу, за словами активістки, поліцейські просто ігнорують. Чому?

Історію з викраденням шмату залізничного полотна на ділянці колії біля Турбова розслідує з кінця минулого року поліція. До справи задіяли правоохоронців Калинівки і Козятина. Як розповіли нам козятинці, на станції Калинівка-1 тримають вагон з десятками тон металобрухту і серед всього цього металу, що був завантажений власниками для транспортування залізницею, дивним чином знайшлося крадене.

Чому дивним чином і як все відбувалося, розповіла нашому журналісту та голові громадської організації «Ревізія влади» калинівська громадська діячка Юлія Мазур. Вона в курсі справи, бо металобрухтом, що тепер фігурує в кримінальному проваджені, займається її родина.

Десять років проблем не було

— Мій батько займається заготівлею і продажем металобрухту в місті Калинівка, — каже Юлія Мазур. — Близько десяти років веде цю діяльність. І ось перед Новим роком ми зіткнулися з такою ситуацією: нам почали блокувати нашу роботу. Бачу людей, які навколо цієї ситуації крутяться, і думаю, що це здійснення тиску на бізнес, пов’язане з моєї громадською діяльністю чи, можливо, з тим, що просто хочуть в батька віджати бізнес, як в дев’яностих.

Відео дня

Юлія Мазур говорить, що в її сім’ї є дві фірми: ТОВ «Укрметсервіс-Калинівка» та ПП «ГУР-МЕТ». Першій належить під’їзна колія та майданчик для завантаження вагонів зібраним у роздрібних скупників металом, а друга — заготовляє металобрухт.

— За роки роботи жодних нюансів ніколи не було, — каже жінка. — А 24 грудня до нас на територію подали вагон, ми його завантажили, як зазвичай, і відправили на станцію «Калинівка-1». Начальник станції моєму батькові повідомив, що нібито є якась ухвала суду не зрозуміло на що, але цей вагон мають заарештувати. Батько попросив, надайте ухвалу, і тоді ми готові співпрацювати зі слідством, якщо є якісь неправомірні дії чи документи відповідні. Ніхто нам нічого не надав. Паралельно нам повідомляють, що у нас у вагоні перевантаження на один бік. Знову відправляють вагон нам на майданчик, ми їдемо, перевантажуємо металобрухт з одного боку на інший, їдемо знову на станцію Калинівка-1, а нам уже повідомляють, що є якісь наварки на вагоні…

Щоб з’ясувати, що з вагоном не так і хто в цьому завинив, викликали експерта зі Жмеринки. Той за кілька годин прибув на місце і вказав на свіжі сліди зварювальних робіт.

— Це вагон Укрзалізниці, ми ним користуємося просто, підвозимо метал, — пояснює Юлія. — Перед цим, 13 грудня, він був на ремонті в місті Знам’янка. Людина, котра подавала нам вагон, його перевірила, передала нам і сказала, що з вагоном все нормально. А тут експерт зі Жмеринки почав звинувачувати нас, що ми робили якісь зварювальні роботи по вагону. Де логіка? Ми не розуміємо.

Скрин Фейсбук-публікації Віталія Павловського, зробленої минулого тижня

Ухвалу суду чекали більше тижня

Зрозуміли підприємці, для чого їм створили всі ці складнощі з відправкою, коли отримали ухвалу суду, про яку обмовився начальник станції «Калинівка-1». Це було 5 січня. З ухвали родина дізналася, що затримка вагона пов’язана з кримінальним провадженням.

— В ухвалі суду дуже цікаво написано, що 21 грудня в об 11.30 і до 12.00 23-го грудня, десь в цей час десь, на Турбівській гілці викрали залізничній рейки, і в цьому вагоні, за показами свідка, знаходяться викрадені рейки. Для отримання ухвали використали покази жінки, котра працює на залізниці і котра, як там сказано, бачила вагон, але не знає, що в ньому. Це такий свідок серйозний, — жартує співрозмовниця. 

Відтоді постійно, за словами Юлії, вона та її родичі чергували біля вагона, охороняли металобрухт.  

— Постійно хтось з нас був там, бо ми боялися, щоб хтось нам щось не підкинув, — каже жінка. — У перший день, коли вагон вскривали, то до нас приїхала прямо ціла коаліція всіх, близько 40-ка чоловік. Частина з них не представлялася. Я викликала слідчо-оперативну групу, тому що ці невідомі залазили до нас у вагон, ходили по нашому майну, по нашому металолому. Не знаю, що вони там хотіли знайти, але слідчий не реагував. Він тільки посміхався.

Чи то не поліцейські перевіряти вміст вагону на наявність викрадених речей, питаємо в Юлії Мазур. Вона відповідає, що на місці керував заступник начальника воєнізованої охорони Укрзалізниці з Козятина. Він не представився. Це інформація від його підлеглих.  

Фрагмент ухвали Калинівського суду, копія якого засвідчена 31.12.2020 

Що знайшли у вагоні з металом?

— Увесь цей час мали чергувати біля вагону не ми, а поліція, — розповідає також Юлія Мазур. — Поліція і охорона залізниці. Але є близько п’яти скарг від мого батька, який звертався на «102», що поліція не чергувала так, як потрібно. Вони не виконували свої обов’язки. І що ще цікавого: вони самі посміхалися з того, що дістали в нас з вагону.

Дістали, як каже Юлія, стовпчики, що були забетоновані в силосній ямі.

— Це були, можливо, і рейки, може, колись там по них і ходив потяг. Мій батько перед початком всього цього дійства пропонував ознайомитися з документами, за якими він купував цей металобрухт, щоб дізналися його походження. Нам відмовили. Ніхто на це не дивився, — говорить активістка.

— В нас також знайшли підкладки, які під колії підкладаються, — продовжує Юлія. — Але ці підкладки самі ж працівники поліції здавали на металолом і сказали, що вони списані. А зараз їх забрали на експертизу, нібито вони, знову ж таки, з тієї крадіжки.

Підприємці купували ці підкладки, кажуть, у чоловіка, що займається роздрібною скупкою металобрухту. І від нього знають: ці деталі йому приніс поліцейський та здав за гроші.    

Фрагмент пояснення, яке дав поліцейським батько Юлії 

Що вилучені деталі, могли бути викрадені на Турбівській гілці, підозрюють правоохоронці. Власникам про це не сказали прямо, але вони читали у новинах коментар пресслужби Укрзалізниці. В ньому сказано, що викрадене знайшли в калинівському вагоні, хоча експертних висновків ще немає.  

— Так, вони підозрюють, але ми готові надати фотографії того металолому, де він був. Є власник, де їх взяли. Він підтвердить, — стверджує Юлія Мазур. — Слідчому казали — він просто посміявся. В поясненні це зазначено в присутності адвоката. Слідчий підписав все. Але до уваги наша інформація просто не береться.

За словами Юлії, її родина звернулася в ДБР — поки відповіді немає. Неодноразово телефонували на антикорупційну гарячу лінію Укрзалізниці, повідомляли нові дані в процесі розвитку ситуації — реагування не відчули.

Віталій Павловський порадив також звернутися до Президента, бо той не раз заявляв, що буде миттєво реагувати на випадки тиску на бізнес. Тим більше, проблеми в калинівчан не завершилися після вилучення нібито речових доказів.

— Нам подали новий вагон і між іншим сказали, що наша колія вже не придатна до експлуатації, нам терміново треба замінити шість шпал, бо ні один вагон взагалі тепер до нас на територію прийти не може, — каже Юлія Мазур. — Не зрозуміло, що зараз робиться, чи повертаються 90-ті, чи що, я просто не знаю, до чого це все дійде... Якщо така ситуація складається ще в когось, то потрібно одразу реагувати, кудись звертатися і висвітлювати ці події.

Почали службову перевірку

У відділ комунікацій поліцейського главку на питання журналіста «20 хвилин» про заяву Юлії, минулої суботи сказали: за фактом публікації призначать службову перевірку. Тобто будуть з’ясовувати, чи дійсно працівники поліції, що беруть участь в розслідуванні, не приймають пояснень та чи не йдеться тут, як каже жінка, про сфабрикований злочин за для тиску з якоюсь корисливою метою.

Також мають розібратися, що то за поліцейських здавав мателобрухт, вилучений тепер як речдоки. Якщо це, звісно, відповідає дійсності.

Що стосується самого кримінального провадження, то поки іде розслідування, тому про деталі не говорять. Але дещо з відкритих джерел про цю справу відомо. На сайті kazatin.com, наприклад, дали інформацію про викрадення частини залізничного полотна із таким заголовком: Крадіжка на залізниці: козятинська воєнізована охорона з поліцією знайшла вкрадене в Калинівці.

Ще 11 січня, козятинські журналісти розповіли: «через несанкціоноване втручання на шляху Калинівка-Турбів, викрали близько 10 тонн матеріалів верхньої будови колії. А саме 232 м залізничної нитки типу 2А, 198 металевих підкладок 2А, 594 металевих костилів, 16 металевих накладок, 32 болти в зборі».

А про те, як знайшлося викрадете, написали, як про справжню спецоперацію спершу на сайті залізниці, а потім у стрічках новин багатьох сайтів. Ось так переповіла про випадок редакція kazatin.com:

«Залізничники Козятинського загону воєнізованої охорони регіональної філії спільно з поліцією України в ході проведення оперативно-розшукових заходів отримали інформацію про те, що викрадені залізничні колії можуть бути реалізовані та знаходяться за адресою: вул. Грушевського, 19 (м. Калинівка Вінницькій області), де розташована станція Калинівка-1 регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця».
При перевірці бази рейки не знайшли. Однак виявили вагон, завантажений металолом. Попередньо виникли підозри, що рейки та деталі верхньої будови колії розміщуються на дні вагона. 30 грудня 2020 р. слідчі Калинівського райвідділу поліції отримали ухвалу суду щодо обшуку вагона. 5 січня силами залізничників, у присутності поліції, почали вивантажувати вагон для обшуку. Під листами металу помітили накладки.
Слід додати, що через такі розкрадання лише у грудні 2020 р. регіональна філія «Південно-Західна залізниця» зазнала збитків майже на 340 тис. грн.».

Подивіться фото вилучених з вагону деталей, надані Юлією Мазур. Металобрухт іржавий, тож мало схожий на частини залізничного полотна, які щойно були в експлуатації: 

 

Читайте також:

Вбивство на окружній. Винесли вирок чоловіку, який завіз дружину до лісу й там зарізав

Вирок Анатолію Малєцу в останній момент відклали. Два роки після вбивства в Академічному

Квартирники не відпочивають на свята. Чи можна вберегти свій дім від злодія?

Чим завершилося розслідування перестрілки в Броварах за участю вінницьких найманців

Розтратили більше мільйона? За махінації судитимуть колишніх поліцейських керівників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач62

    Дивлюся на неї і не вірю, що купляли винятково "правильний" метал. Часто алкаші щось крадуть і здають в малі пункти прийому. А заявляти, що то тиск на активістку зараз стало дуже популярним, тільки десь когось прижмуть, так одразу як не активіст так ветеран (не в образу справжнім ветеранам, які практично ніколи про те не кричать). Не схожа вона на борця за правду і справедливість
  • Андрей Волноваха

    Правильно що закрили
  • Halyna Sidnieva

    Там кроме полотен железн дорож, еще и ограды с кладбищ наверняка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up