Розтратили більше мільйона? За махінації судитимуть колишніх поліцейських керівників

Розтратили більше мільйона? За махінації судитимуть колишніх поліцейських керівників
Архівне фото зі слідчих дій / з сайту прокуратури
  • Колишнього заступника начальника поліцейського главку і керівника автогосподарства судитимуть за махінації з ремонтами службових авто.
  • Про завершення слідства і передачу обвинувальних актів до суду повідомила вчора, 3 грудня, Вінницька обласна прокуратура.
  • Про яких саме людей йдеться, який злочин їм задокументували ДБРівці і яка перспектива цієї справи?

Понад один мільйон гривень збитків завдали державі — судитимуть колишнього керівника ГУНП у Вінницькій області та його підлеглого. Під таким заголовком вчора на сайті прокуратури опублікували інформацію по справі, в якій завершили розслідування.

Йдеться про ось який злочин: «службове підроблення офіційних документів, в результаті чого розтратили бюджетні кошти на загальну суму 1 млн 100 тис. грн. (частина п’ята статті 191, частина друга статті 366 Кримінального кодексу України)».

Досудове розслідування в цій справі здійснювали слідчі теруправління ДБР, розташованого у Хмельницькому. Прокуратура здійснювала процесуальне керівництво. Зараз оприлюднили такі дані по справі:

Відео дня

«За даними слідства правоохоронці, зловживаючи своїм службовим становищем, упродовж 2018-2019 років вносили неправдиві відомості до актів виконаних робіт щодо сервісного технічного обслуговування та поточного ремонту службового автотранспорту, на підставі яких систематично здійснювали списання (перерахування) бюджетних коштів з казначейського рахунку Головного управління Національної поліції у Вінницькій області на користь однієї із юридичних осіб у Вінниці. Насправді ж, фактично, службові автомобілі не ремонтувались».

Прокуратура також повідомила, що, за висновком експертизи, злочином заподіяли 1 мільйон 100 тисяч гривень збитків. Щоб їх відшкодувати, пред’явили цивільний позов до обвинувачуваних в кримінальному провадженні.

То про кого мова?

Про ексзаступника начальника обласної поліції по тилу — Сергія Сокирана. Тепер — заступник начальника з забезпечення територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області. 

Другий обвинувачуваний — його колишній підлеглий, керівник автогосподарства Микола Заремба. За даними Youcontrol, він залишається керівником названої структури, але вона — в стані припинення.

Що саме ці люди кілька місяців тому отримали підозри в кримінальному провадженні, ми писали в кількох новинах:

Підозри були на початку червня, а сама справа закрутилася ще півтора року тому. Про її передісторію і наслідок ми розповідали у статті «Шукають фінансові махінації в поліції. Відсторонили від роботи заступника генерала». 

За інкриміновані Сокирану і Зарембі злочини, як читаємо сьогодні в новині прокуратури про завершення слідства, загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до 12 років з забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Стаття 191:
Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Частина п’ята каже про привласнення у особливо великих розмірах.
Стаття 366:
Службове підроблення. Частина друга каже про складання, видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів, яке спричинило тяжкі наслідки.

Приємна новина для активістів

На новину про завершення слідства та передачу обвинувального акту на судовий розгляд не забарилася реакція активістів. У соцмережах вони одразу написали імена фігурантів справи та своє враження.

Ось, наприклад, голова громадської організації «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас виклав такий пост:

«Приємна новина! Обвинувальні акти стосовно колишнього заступника начальника Главку вінницької поліції Сокирана і його підопічного «касира»  начальника автогосподарства ГУНП Заремби, передані до суду!».

Також написав про це голова «Ревізії влади» Віталій Павловський. Він, нагадаємо, ще навесні 2019-го інформував про фінансові махінації в поліції, які спершу були службовим розслідуванням, а згодом стали кримінальним провадженням.

Щойно прокуратура поширила інформацію, як годиться — без прізвищ обвинувачуваних, Віталій Павловський поспішив розсекретити їх:

«Ось приклад, як ми з Володимиром Черкасом та іншими колегами «публічно продавлювали» справу зам нач ГУНП, що на нашу думку, а тепер і слідства, зловживав службовим становищем, фактично «відмивав» гроші! Ми постійно тримали цю гостру тему, з корупційним керівництвом ГУНП, в публічній площині, хоч на нас здійснювався тиск та шукали «дружби».

Так-так, це Сокир@н і його підлеглий!

Ніхто не вірив, що їх візьмуть та вручають обвинувальний акт до суду! А статті які, тут взагалі шикарно  ч.5 ст.191 та ч.2 ст.366 ККУ.

Чи понесе названий підозрюваний керівник покарання, вирішить Суд, але я не працював би з ним! Судова охорона, навіщо тримати таких в замах?!».

Про передісторію цього кримінального провадження «20 хвилин» писав минулого року. У травні 2019-го ми дізналися, що три людини з поліції стали фігурантами службового розслідування, яке перевіряє використання грошей. Про виявлені перевіркою спеціальної комісії порушення наші журналісти отримали деяку інсайдерську інформацію через вище названих активістів.

Почалося зі спецперевірки

Тоді й стало відомо про відсторонення від виконання службових обов’язків полковника Сергія Сокирана, який на посаді заступника начальника поліцейського главку курував фінансову ланку. Крім нього фігурантами розслідування були керівник поліцейського автогосподарства Микола Заремба та Оксана Олійник з головного фінансового відділу. Про останню тепер даних не дають, повідомляючи про завершення слідства. Значить злочину в її діях не знайшли.

Але на той момент Віталій Павловський озвучував деяку інформацію, яку «нарили» перевірючі. Вона стосувалася оновленого поліцейського відділення на Київській. Нібито кошти на ремонт «освоїли», матеріали по бухгалтерії закуповували, але ремонту належного не зробили. Також йшлося про фіктивні ремонти службових автомобілів. Про друге якраз сказано в інформації прокуратури, як про доведений злочин.

«Є підприємство «Дак..», де проводилися згідно проведених тендерів фіктивні ремонти! А саме автомобілі їздили на ремонт зі переліком проблем, а незабаром поверталися в точно такому ж стані після ремонту, — розповідав півтора року тому Віталій Павловський. — Таких авто, за інсайдерською інформацією, було багато. Їх возили з районів, інспекція підозрює про фіктивно проведені досить серйозні ремонти, і авто поверталися на райвідділи...».

Що ще, за даними голови «Ревізії влади», інспектували навесні 2019-го? Роботу Гайсинської поліції та у районах, й теж нібито знайшли подібні порушення.

«Комісія працює по виявленню можливої накатаної схеми з фіктивного проведення ремонтів будівель та споруд райвідділів, а також рухомого майна», — писав Віталій Павловський.

Але зараз бачимо, не всі порушення, про які тоді говорилося, довели. Завершена справа стосується виключно ремонту автомобілів. 

Нова посада і без коментарів

Пресслужба обласної поліції, коли говорила журналісту 20minut.ua про початок службового розслідування за вище названими фактами, пояснювала: відсторонення Сергія Сокирана не означає, що в його діях знайшли правопорушення.

Через те, що названий полковник курував фінансову ланку і діяльність саме підпорядкованих йому співробітників перевіряють, так уточняли в поліції, його й усунули тимчасово від роботи. Для забезпечення об’єктивності й неупередженості розслідування, яке ініціював тодішній начальник главку Юрій Педос.  

Автор цієї статті раніше говорила з Сергієм Сокираном, і він сказав, що утримається від коментарів, поки йде розслідування. Потім журналіст просила ще раз про інтерв’ю. Він обіцяв подумати і перетелефонувати, але зустрічі так і не призначив.

Тепер він працює на керівній посаді в новоствореній Судовій охороні й досі не бачив потреби пояснити свою позицію по кримінальному провадженню, де отримав спершу підозру, а тепер і обвинувальний акт. Ми й зараз готові вислухати Сергія Сокирана або ж — зможемо почути його позицію захисту на суді.

Тим часом Віталій Павловський озвучив свої припущення про те, як йтиме судове розбирання. Ось що він сказав редакції «20 хвилин»:

— Думаю, Сокиран буде ходити до суду, не пропускаючи жодного засідання. В нього буде кілька адвокатів, які постійно, як не хворітимуть, то змінюватимуться для того, щоб затягнути справу на кілька років. Але ті статті, які йому інкримінують, не передбачають умовного терміну. Тобто покарання обов’язково має бути реальним ув’язненням, якщо суд прийме рішення. І по моїй інформації, це Сокиран перетягнув з «Автомиру» на «Дакар» цю роботу з сервісом поліцейських автомобілів, де і були махінації, які зараз доводитимуться в суді, — з формальним обслуговуванням, завищенням вартості цього обслуговування для капітального ремонту службового транспорту, який фактично не відбувався.  

 

Читайте також:

Знову виправданий. Справа хабара в поліцейській шафці завершилася на користь звинуваченого

Сексдомагання під сумнівом? В суді про наклеп підтверджують оприлюднені раніше свідчення

Перевіряти керівника управління внутрішньої безпеки доручили… внутрішній безпеці

«Я в шоці!» Сергій Шевчук — знов у статусі депутата і досі фігурант кримінальних проваджень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up