Сексдомагання під сумнівом? В суді про наклеп підтверджують оприлюднені раніше свідчення

Сексдомагання під сумнівом? В суді про наклеп підтверджують оприлюднені раніше свідчення
Віталій Павловський в Шепетівському суді. До карантину на засідання їздив туди, тепер бере участь по відеоконференції
  • Триває судовий розгляд за позовом полковника Віктора Іваніва до Валерії Сікал та людей, які допомагали їй надати розголосу проблемі домагань у військовій частині, де вона служила.
  • Позивач вимагає спростувати інформацію про його порушення на посаді командира як таку, що не відповідає дійсності та паплюжить його честь та гідність.
  • Але на останньому судовому засіданні свідки підтвердили опубліковані раніше свідчення жінок і не тільки. Що саме вони розказали?

Про перебіг слухань, які відбуваються у Шепетівському суді Хмельницької області, знає вінницький активіст і журналіст Віталій Павловський. Він є одним з відповідачів у цій цивільній справі про захист честі та гідності, тому бере участь в процесі.

Крім нього відповідач — вінничанка Валерія Сікал, яка першою в країні заявила про сексуальні домагання в армії та ініціювала порушення кримінального провадження проти свого командира полковника Віктора Іваніва, який до розголосу справи керував частиною в Цвітосі Хмельницької області.

Сьогодні дівчина, нагадаємо, вже не служить (звільнена за станом здоров’я), розслідування кримінальної справи проти полковника затягнулося, але, як каже потерпіла, опускати руки вона не збирається. Тим більше, що після неї ще кілька жінок розповіли про аналогічні проблеми з тим самим командиром.

Відео дня

Незважаючи на це, полковник Іванів не став чекати розв’язки у своєму в кримінальному провадженні. Він вимагає спростування компроментуючої інформації, оприлюдненої про нього. Подав до суду цивільний позов буквально після перших публікацій про непросту службу жінок під його командуванням.    

За словами Віталія Павловського, на засіданні в Шепетівському суді, що відбулося 26 листопада, заслуховували свідків. І вони підтвердили правдивість інформації, яку оскаржує Віктор Іванів.

— Свідок з Військової служби правопорядку, якого викликали на суд, підтвердив, що було ще кілька епізодів з сексдомаганнями дівчат Іванівим. Сказав, що п'ять чи шість підлеглих полковника розповіли про аналогічні до Валерії Сікал ситуації, — розповідає Віталій Павловський. — Свідок також розказав і про клізми…

Ми раніше розповідали зі слів колишнього посадовця частини, де служила Валерія Сікал, що командир практикував клізмотерапію: за його наказом військовослужбовцям, які випивали, в такий спосіб промивали організм. До розголосу цієї інформації навіть можна було знайти відео в YouTube, які знімали самі солдати. Тепер ті записи видалені. 

А що стосується домагань, то нещодавно ми надрукували фрагменти протоколів допиту шістьох жінок, які вже звільнилися (пішли з військової служби або перевелися в інші частини). У цих протоколах записані їхні свідчення про розпусні дії командира Іваніва та примушування до вступу з ним у статевий зв'язок.

Ці матеріали є в кримінальному провадженні, яке впродовж двох років розслідується поліцією під процесуальним керівництвом військової прокуратури. Як ми писали раніше, полковник вже не керує частиною, а пішов на підвищення і досі не став підозрюваним. Адвокатка Валерії Сікал вже заявила пресі, що військова прокуратура всіляко затягує провадження та саботує оголошення підозри.   

А після останньої публікації про таємні дані слідства, які опинилися в розпорядженні редакції «20 хвилин», автору статті телефонував військовий пенсіонер, сказав, що він особисто не знайомий з полковником Іванівим, але обурюється на надруковану про нього інформацію.

— Ви не розумієте, що таке військовий мундир. Його носять тільки люди честі. А те, що жінки там оце все розказують — це просто слова, це не може бути правдою, — сказав читач, який назвався офіцером у відставці.

Редакція ні в якому разі не стверджує, що екскерівник Світоської військової частини винуватий у злочинах. Це має довести слідство та встановити суд. Але мовчати про хід справи, котру вдалося порушити тільки завдяки розголосу, не можна. Якби Валерія Сікал не наважилася відкрито розповісти про те, від чого страждала на службі, справи б не було. І промовчали б про таке саме ті шість жінок, що також терпіли домагання…

Редакція «20 хвилин» обов’язково й надалі спостерігатиме за розслідуванням цієї справи, яка стала резонансною. Про неї, нагадаємо, писав навіть «The New York Times». Також ми повідомимо читачів, яким рішенням завершиться розгляд позову Віктора Іваніва про захист його честі та гідності та спростування неправдивої інформації. Слухання тут ще тривають.

«Наказував обслуговувати його і богатирів». Лейтенантка заявила про домагання полковника, — так називалася перша стаття про пережите Валерією Сікал в Цвітоській військові частині і опублікована вона була на 20minut.ua. Після неї спливали нові дані про полковника, і ми писали продовження:


Читайте також:

«Я в шоці!» Сергій Шевчук — знов у статусі депутата і досі фігурант кримінальних проваджень

Перевіряти керівника управління внутрішньої безпеки доручили… внутрішній безпеці

В холодний сезон кишеньковому злодію працювати легше. Як упізнати «карманника»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Владимир Никаноров

    раздают свои новости за деньги и за подписку
  • Владимир Никаноров

    Идите лесом 20 минут....
  • Ols Kat

    Сделайте эту новость платной
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up