Секс за наказом. Справу лейтенантки проти полковника саботує військова прокуратура

Секс за наказом. Справу лейтенантки проти полковника саботує військова прокуратура
  • Двічі слідство готувало підозру, але матеріали поверталися з військової прокуратури з новими вказівками.
  • Про затягування справи говорить адвокатка Валерії Сікал, яка заявила про домагання командира, та активіст, що її підтримував.
  • Не за горами закінчення строків притягнення до відповідальності полковника, що тепер служить у Києві.
  • Невже скандально відомий Віктор Іванів вийде сухим із води?  

Про сексуальні домагання, які протягом року служби в Цвітоській частині А1358 терпіла лейтенантка з Вінниччини Валерія Сікал, редакція 20minut.ua розповідала, щойно дівчина звернулася в нашу поліцію. Її заяву на командира частина полковника Віктора Іваніва за місцем дислокації частини, на Хмельниччині, не приймали. В нас теж з потугами, але провадження порушили. Не обійшлося без втручання громадських активістів і розголосу в пресі.

«Наказував обслуговувати його і богатирів». Лейтенантка заявила про домагання полковника, — так називалася перша стаття про пережите Валерією Сікал, опублікована на нашому сайті. Після неї спливали нові дані про полковника. І ми написали продовження: Нове у справі домагань лейтенантки. Cвідки згадали клізмо-терапію від полковника і шантаж

Згодом інформація про першу жінку-військовослужбовця, яка наважилася заявити про домагання командира, написали інші видання. Валерію Сікал підтримали ще кілька жінок, які служили в підпорядкуванні названого офіцера. Вони дали свідчення проти полковника. Була службова перевірка, яка підтвердила одні порушення й знайшла інші.

Відео дня

Але, як розповідав 20minut.ua голова громадської організації «Ревізія влади» Віталій Павловський, командира частини А1358 врешті призначили на вищу посаду — в Київ. Тепер він служить в Міністерстві оборони України. Про це ми розповідали у статті: «Кумівство ніхто не відміняв». Звинуваченого в сексуальних домаганнях полковника підвищили.

— Зараз Іванів перевіряючим їздить по військових частинах, в даний час він знаходиться в Калинівці, перевіряє арсенал на предмет розтрати коштів, — говорить Віталій Павловський.

На нього, на Валерію Сікал та колишнього військового, з яким працював, Віктор Іванів подав позов до суду про захист честі та гідності. І, як каже сьогодні Валерія, таким способом адвокат колишнього командира намагався змусити її відмовитися від кримінальних звинувачень.

— Але ж ці справи абсолютно не рівнозначні, — говорить жінка, що приблизно рік тому звільнилася з військової служби за станом здоров’я. — Я не заберу заяву через те, що є позов до суду про захист честі та гідності.

Що вона не буде здаватися, каже колишня лейтенантка, яка у 23 не побоялася піти проти командира. Її історію читав весь світ і вболівав за неї. Написали про Валерію з Томашполя на сторінках «The New York Times», як про першу жінку, яка заявила про сексуальні домагання в українській армії

Сам Віктор Іванів, нагадаємо, уникав преси. На дзвінки з питаннями до нього казав: «Я нічого не коментую». Коли активісти дізналися, що він ліг до Вінницького військового госпіталю, то прийшли до нього з візитом. Принесли пакет з фруктами і квіти. Дарунок полковник взяв, але попросив непроханих гостей піти. Що він сказав про домагання підлеглої? Читайте у статті з відеозаписом, зробленим Віталієм Павловським.

— Затримують розгляд, затягують справу, не вручають підозру, — розповідає сьогодні про провадження, почате наприкінці 2018-го року. — Двічі мали вручати підозру, і двічі прокуратура її не підписувала, повертала.

Питаємо про це в адвокатки Валерії Анни Брицької. Й вона розповідає, як військова прокуратура саботує розслідування злочину щодо сексуальної свободи, затягуванням потурає безкарності. На питання «Чому?», співрозмовниця відповіла так: «бо це військова прокуратура і вона покриває військовослужбовця».

Адвокат Анна Брицька

— 17 жовтня 2019 року слідче управління Нацполіції у Хмельницькій області направило прокурору військової прокуратури Рівненського гарнізону матеріали кримінального провадження та підозру керівнику військової частини для затвердження, — говорить Анна Брицька. — Однак, протримавши більше місяця справу, прокурор повернув матеріали кримінального провадження та вказав, що «прийняття рішення щодо повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 154 Кримінального кодексу України є передчасним». Прокурор вказав, що слідчими в даному кримінальному провадженні не зібрані належні та допустимі докази та не здійснено ряд слідчих дій. Проте затребувані прокурором документи були у справі, а дії вчиненні. 

— Аналогічна ситуація сталася в березні 2020 року при повторному направлення підозри на погодження прокурору, — продовжує адвоката. — Військовий прокурор Рівненського гарнізону Західного регіону України протримав матеріали справи майже два місяці, до кінця травня, та знову повернув їх з додатковими вказівками, які не стосуються примушування Вдовиченко (нове прізвище Сікал, — авт.) до вступу у статевий зв’язок із Іванівим, є суперечливими та такими, що знову ж дублюють вже вчиненні слідством дії.

Анна Брицька каже, що недоречні вказівки зі сторони прокуратури слідству та тривале тримання справи на вивченні є ні чим іншим, як затягуванням строків досудового розслідування, які вже неодноразово продовжувалися судом.

— Подібне затягування призводить до того, що закінчуються строки притягнення до кримінальної відповідальності, — говорить адвоката. — Слід відмітити, що аналогічні покази щодо сексуальних домагань зі сторони керівника військової частини, примушуванням до вступу з ним у статевий зв'язок дали інші жінки-військовослужбовиці, які перебували у підпорядкуванні Іваніва. Все це є потуранням безкарності.     

— Я не буду здаватися, — каже сьогодні Валерія Сікал, що вийшла заміж й взяла прізвище чоловіка Вдовиченко. — Інші дівчата, які дали свідчення, все підтримують і чекають суду, готові свідчити. Ніхто не дав задню. Здаватися ніхто не збирається. Нам потрібен результат.

У 2018 році, нагадаємо, лейтенант ЗСУ Валерія Сікал звернулась з заявою про кримінальне правопорушення, у якій вказувала, що за період проходження служби в ЗСУ керівник частини А1358 Віктор Іванів, використовуючи своє службове становище, намагався змусити її до вступу в статевий зв’язок. Після її відмови, за словами заявниці, він продовжив всіляко тиснути на лейтенанта, відмовляв їй у наданні лікарняного, необхідного після операції, не відпустив на її власне весілля, публічно принижував при колегах.  

Слідство у кримінальному провадженні веде слідче управління поліцейського главку у Хмельницькій області. Туди передали матеріали з Вінниці — за підслідністю. Процесуальне керівництво досудового розслідування здійснює військовий прокурор Рівненького гарнізону.
 

 

Читайте також:

Зашморг затягували втрьох. Вбивцям 28-річного таксиста Віталія Коваля присудили довічне

«Хтось продав душу дияволу». Вирок водію Infiniti, що скоїв смертельну ДТП, не оскаржили

Активісти «риють». Акції проти нового начальника поліції відклали на тиждень-два

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • З.А.Глядач

    Сікал,Сігал-типові єврейські прізвища...
  • Mykhailo Stepanson

    на одного воюющего в окопе под шумок набраны батальоны ложкомоек, розпил тыловиками государственных средств стало обыденностью, а сколько левых удостоверений учасников АТО? а вы про одну взбунтовавшуюся нану!!! офицеры с семьями бомжуют, а нана получает квартиру
  • Tramp

    полковнику надо сделать большие анальные приключения
  • Костя Стёба

    Я тебе лейтенант-дуже люблю і хочу-подзвони!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up