В холодний сезон кишеньковому злодію працювати легше. Як упізнати «карманника»?

В холодний сезон кишеньковому злодію працювати легше. Як упізнати «карманника»?
  • У пору року, коли носимо теплий одяг, кишеньковому злодію легше працювати і залишатися непоміченим. 
  • Де ми постійно у полі зору крадія і як не створити злочинцеві сприятливих для крадіжки умов?
  • Про місця промислу вінницьких «карманників» розказали правоохоронці та пояснили, як упізнати в натовпі «щипача». 

Найпоширенішими місцями промислу кишенькових крадіїв поліцейські називають торговельні заклади, залізничний вокзал, автостанцій та ринки. І звісно — транспорт. Одного разу, наприклад, у тролейбусі обікрали 71-річного вінничанина. Крадія правоохоронці знайшли, частину вкраденого вилучили. Це рідкість, коли так вдається. 

У транспорті, так, крадіям працювати найлегше. Але це не означає, що деінде неможливо обікрасти. Навіть у невеликому скупченні людей кваліфіковані злодії уміють створити штовханину. Три-чотири помічника — і «щипач» може спрацювати непомітно.

— У невеликих магазинах жвавих районів кримінальні умільці «збирають жнива» упродовж усього дня, — кажуть у відділі комунікацій обласного управління Нацполіції.

Відео дня

Про прибутковий для злодія час роботи та найбільш зручні для промислу місця читаємо в порадах і запитаннях на поліцейському сайті. Коли треба бути особливо пильними до своїх кишень і сумок?

Як «чистять» пасажирів в транспорті

Крадіжки в транспорті, як кажуть поліцейські, мають часові рамки. Це години пік.

— Залежно від пори року міняється місце скоєння злочинів, схема ж залишається попередньою. І це допомагає співробітникам поліції вичислювати і затримувати кишенькових злодіїв, — говорять у відділі комунікацій.

Є кишенькові злодії одинаки, а є такі, що діють групами по двоє-троє. Для крадіжки в транспорті жертву обирають ще на зупинці.

— По одягу, — говорять в поліції. — Досвідчений злодій може на око визначити кількість грошей в гаманці, тому плату за проїзд доцільно приготувати заздалегідь, а не на зупинці або в тролейбусі. Взагалі великі суми краще носити не в гаманці, а окремо, бажано у внутрішніх кишенях сумки або одягу. Сумку слід тримати міцно притиснутою до себе під пахвою або спереду, щоб вона постійно була у вас на очах. Мобільний телефон не носіть в кишенях верхнього одягу. У магазині при виборі і покупці товару також стежте, щоб до вас ніхто не притулявся, не тримайте довго сумку відкритою.

Як впізнати кишенькового злодія

Впізнати кишенькового крадія, як кажуть в поліції, можна за бігаючими очами. Також злодій помітний тим, що в руках обов'язково тримає «ширму» — сумку чи пакет, за якими приховує «робочу» руку.

Щоб підібратися ближче до жертви, кишеньковий злодій може запропонувати допомогу: підтримати за лікоть при вході або на виході з транспорту, чи притримає двері, ніби пропускаючи вперед.

— Здобич зловмисник дістає двома пальцями або пінцетом, — розказують у відділі комунікацій. — Якщо непомітно відкрити сумку неможливо, використовує четвертинку леза, відламана під гострим кутом. Тому в будь-якому людному місці, натовпі, необхідно бути пильним та як можна ретельніше стежити за своїм майном. Якщо все-таки ви стали жертвою кишенькового злодія, якнайскоріше звертайтеся в поліцію.

Поліцейські рекомендують

Щоб не створити злочинцеві сприятливих для крадіжки умов, правоохоронці радять:

  • не класти гаманці або мобільні телефони в зовнішні відділення сумок або кишені верхнього одягу, особливо, коли носиться теплий одяг;
  • якщо в транспорті вас починає не зовсім виправдано активно штовхати або притискати хтось із пасажирів, — це може бути маневр, направлений на те, щоб відволікти вашу увагу і поцупити ваше майно.

Опитування

Чи обкрадали вас кишенькові злодії?


Читайте також:

Не вірте дзвінкам з невідомих номерів і заведіть «фінансову» SIM-ку, бо аферисти обнагліли

Афери з банківськими картками: яка схема — фейк, а що справді працює

Проблема — вирішення: що робити, якщо вкрали речі з камери схову, пояснює адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач

    Гоньба кродиям
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👇
    https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up