Не вірте дзвінкам з невідомих номерів і заведіть «фінансову» SIM-ку, бо аферисти обнагліли

Не вірте дзвінкам з невідомих номерів і заведіть «фінансову» SIM-ку, бо аферисти обнагліли
З цього офісу дзвонити людям, щоб виманили дані для крадіжки грошей з банківських карток. Фото з обшуку СБУ
  • Вчора, 27 жовтня, вінницькі правоохоронці «накрили» злочинну групу шахраїв, які через нелегальні call-центри видурювали кошти у громадян.
  • Щоденний обіг грошей у цих конторах, як сказали в поліції та в СБУ, становив близько 20 тисяч доларів США.
  • Шахраї працювала за «накатаною» схемою, з якою стикався, напевне, кожен, хто має мобільний телефон і банківську картку.
  • Давайте пригадаємо основні правила захисту персональних даних, які варто пам'ятати, щоб ніякий аферист не зміг обнулити ваш рахунок.   

У людей крадуть номери, сторінки в соцмережах, гроші з банківських рахунків. Про це читаємо новини звідусіль і боїмося опинитися в аналогічній ситуації. Ось буквально вчора у Вінниці поліція та СБУ проводили слідчі дії в підпільному офісі та call-центрі, оператори якого телефонували людям, називаючись співробітниками банку, та видурювали персональні дані для привласнення коштів з їхніх карток. 

— Як встановили слідчі Вінницького відділу поліції, шахраї орендували у Вінниці приміщення, облаштували їх необхідною оргтехнікою. Зловмисники найняли працівників з числа молоді, навчили їх, як за допомогою певних схем видурювати гроші у громадян, — розповіли у відділі комунікацій поліцейського главку. 

Дані слідства такі. За допомогою спеціальних програм оператори цих центрів отримували персональні дані клієнтів та телефонували людям. Під час розмови, представившись працівниками фінансових установ, вони дізнавалися персональну інформацію людей та код, надісланий на мобільний телефон потерпілих. За допомогою цих даних вони переказувати гроші клієнтів на власні рахунки.

Відео дня

Щоденний обіг грошових коштів, отриманих шахрайським шляхом цими аферистами, як додають в поліції, становив близько 20 тисяч доларів США.

То як працює схема та чи можна стати недосяжним для таких «лохотронщиків»? Дивіться нижче інформацію на інфографіці, яку редакція 20minut.ua вперше надрукувала сім років тому, й вона досі залишається актуальною.
 

Якщо вам дзвонить нібито співробітник банку з невідомого номера і з яким ви раніше не спілкувалися, попросіть зачекати хвилину. Наберіть номер гарячої лінії банку, вказаний на вашій картці. Поясність ситуацію, назвіть регіон і вас переключать на відповідне банківське відділення, де зможете з'ясувати, чи справді є проблема, про яку повідомив невідомий банківський працівник (ваша картка заблокована, була спроба зламу рахунку, не можливо виконати транзакцію тощо). 

Варто:

  • встановити SМS-сповіщення про рух коштів на вашому картковому рахунку, 
  • встановити ліміт зняття коштів, 
  • і не довіряти ніколи й нікому.

Не можна:

  • розголошувати персональні дані навіть працівнику банківської установи,
  • щоб перерахувати на ваш рахунок кошти, людині досить номера рахунку,
  • більше нічого, крім цих цифр, знати не потрібно, хто б вам не подзвонив.

Схема обману з виманюванням персональних даних не нова. І продаж баз даних теж давно не новина. Але одна справа, коли вашим номером телефону заволоділи маркетологи і стали телефонувати з пропозиціями щось купити або надсилати рекламні SМS. А зовсім інше діло, якщо телефонний номер здобули люди кримінального світу.

Як інформацією про мобільний номер можуть скористатися аферисти? Як працюють найбільш поширені сьогодні варіанти злочинного використання телефонних номерів? Поліцейські говорять, що такі шахрайства постійно ширяться.

Все починається з крадіжки номера

Має насторожити, якщо на ваш телефон впродовж кількох днів дзвонять з різних номерів нібито помилилися. Чи про оголошення питають, якого ви не давали. Чи запитують якусь людину і в розмові з’ясовують, що ця людина — не ви. Комусь ви передзвонюєте, бо не змогли одразу відповісти.

В такий спосіб шахраї залишають інформацію для мобільного оператора, щоб потім в сервісному центрі відновити вашу SIM-ку, як свою. Як тільки вони це зроблять, ваш телефон «замовкне». І доки не зрозумієте, що SIM-карта не працює, можете втратити все, «прив’язане» до цього номера. У когось це важлива сторінка в соціальній мережі. А в когось — і банківський рахунок.

Коли крадіжка неможлива?

Щоб відновити номер телефона через втрату SIM-картки, співробітник компанії оператора ставить заявнику кілька питань. Про останні дзвінки, часті контакти, приблизну суму коштів на рахунку або суму останнього поповнення. Про дзвінки і контакти шахрай вже все знає, бо «набив», телефонуючи багато разів, ніби помилився. Суму коштів на рахунку чи останнього поповнення можна просто вгадати.

У цій схемі важливо, щоб ви хоча б раз передзвонювали на невідомий номер, на який не встигли зняти слухавку. Оператор під час відновлення SIM-ки питає про ваш останній дзвінок. Назве цей номер псевдо-власник — тоді ваш номер вже не ваш. 

А якщо перейти на контракт, то відновити картку шахраям буде важче? В такому випадку, щоб присвоїти номер, аферистам потрібно ще й заволодіти вашими паспортними даними. Про те, як у вінничан крадуть копії паспортів та ідентифікаційних кодів, редакція писала тут.

Чому не треба передзвонювати?

В поліції постійно розказують про телефонні шахрайства. Наголошують, що повідомлення про виграші варто ігнорувати. Кажуть, не варто передзвонювати на невідомі номери. Якщо купитеся на таке прохання, то ваш номер опиниться в шахрайській базі — в списку людей, яких легко «розвести».

Про такого роду афери, коли людину беруть на телефонний гачок і витягують великі суми, редакція не раз розказувала у кримінальних новинах. Згадайте класику телефонних «розводів»: «Ваш син потрапив в ДТП, треба заплатити».

Доречно тут пригадати ось цю історію — про чоловіка, який за кілька разів виніс з дому до терміналу в Мегамолі 100 тисяч. Платив за «Шевроле» з доставкою. Інформація про виграш машини йому прийшла в SМS.

Як стати недосяжним для «лохотронів»?

Експерти радять завести окремий «фінансовий» номер телефону. До такого номера, на який вам не телефонують, бо ви нікому його не повідомляєте, краще прикріпити банківську карту і важливі акаунти в соцмережах.

Сьогодні не проблема, мати дві SIM-ки в одному смартфоні. Одну зробити своїм звичайним номером для дзвінків, а другу секретним — для усіляких важливих для вас прив’язок. Складно зламати номер, який мало хто знає, тому:

  • заведіть «фінансовий» номер для банку,
  • не передзвонюйте, якщо телефонували чи попросили в SМS з незнайомого номера,
  • у випадку отримання частих помилкових дзвінків, повідомте оператора, щоб ваш номер без вашого відома не відновили.


Читайте також:

Щодня по 20 000 доларів заробляли підпільні call-центри. У Вінниці накрили шахрайські офіси

Чаює в кабінеті з полковником? Активісти хочуть звільнення головного поліцейського контролера

Краще мовчати? Що написали кандидати у мери Вінниці на своїх сторінках у Фейсбуці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Daily

    все це  зрозуміло  тільки весь цей шлак в нашій державі  чомусь у повазі ні осудити  ні посадити ніхто  їх не може
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up