Чаює в кабінеті з полковником? Активісти хочуть звільнення головного поліцейського контролера

Чаює в кабінеті з полковником? Активісти хочуть звільнення головного поліцейського контролера
Роман Гринько не захотів коментувати нападки активістів
  • Активісти написали заяву в НАЗК про начальника управління внутрішньої безпеки поліції та ініціювали стосовно нього службову перевірку.
  • Романа Гринька помітили на дружніх стосунках з керівником обласного главку, чию роботу він мав би контролювати.
  • Крім того — підозрюють приховування доходів та статків названим поліцейським посадовцем, бо і до його декларації є питання. 

Виявляти, попереджати та припиняти правопорушення і корупційні діяння працівників Національної поліції мають співробітники внутрішньої безпеки. Цим підрозділом в нашому регіоні керує Роман Гринько. І до нього віднедавна мають питання вінницькі активісти. 

За заявою голови громадської організації «Ревізія влади» Віталія Павловського почалася службова перевірка стосовно начальника Вінницького управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України. Спершу він опублікував кілька постів у Фейсбуці з інформацією, яку має про Романа Гринька. А днями вже й дав пояснення по своїй заяві працівникам відомства, якому названий посадовець підпорядкований.    

В чому суть претензій активіста і що саме мають тепер перевірити київські співробітники?

Відео дня

— Внутрішня безпека зобов’язана виявляти, запобігати й припиняти корупційні, злочинні та інші протиправні дії, що готуються або скоєні працівниками поліції, — каже Віталій Павловський. — А вінницький начальник внутрішньої безпеки подружився з начальником обласної поліції і, за інформацією моїх джерел, по кілька разів на день ходить до нього в кабінет чаювати та «зливає»  оперативну інформацію.

Більше читаємо на сторінці «Ревізії влади» у Фейсбук:

«Сьогодні хочу "розкрити" гнійник нашої Вінницької, фактично секретної служби, ДВБ — департамент внутрішньої безпеки у Вінницькій області (Національної поліції України), з якою ми плідно працювали ще по бувшому керівнику ГУНП.

Мова йде про керівництво цієї служби, що замість того, щоб відпрацьовувати інформацію про зловживання службовим становищем підопічних Івана Іщенка (нового начальника ГУНП у Вінницькій області, що з Одеси), завів з ним міцну та надійну, але впевнений, таку коротку дружбу!

Що до інформації про плідну дружбу та, на нашу думку, фактично провалену роботу нашого головного ВБшника Романа з Києва, це неофіційно та на умовах анонімності, підтвердили нам з чотирьох структур.

На сьогодні приймаємо всі міри, щоб отриману нами інформацію передати відповідним керівникам, що керують цим підрозділом в Україні. Впевнений, реакція не забариться, так якщо навіть журналісти-розслідувачі мають повну картину цієї ганьби, для Києва це не проблема.

Всім підрозділам, що співпрацюють тим чи іншим шляхом з ВБ вважаємо за необхідне знати, що на даний період, ходять чутки, ця структура фактично "під керівником ГУНП" та його контролем.

Також ми звернулись і до самого Романа та отримали в коментар по даним позиціям. З його слів, це не відповідає дійсності, дружніх відносин з керівником ГУНП у нього немає, зустрічі проводяться виключно на території управління, інформація про "злив" оперативної інформації неправдива, ми плідно співпрацюємо з СБУ, діє в рамках посадових обов'язків».

Під цим постом є коментар ще одного вінницького активіста, Володимира Черкаса з Комітету безпеки руху:

«ВБшники давно стали продажними баригами... Цей департамент необхідно ліквідувати, а функції тотального контролю передати суміжним відомствам. Конкретно по ситуації — начальник вінницької ВБ не міг не прогнутися під Іщенка, одесити вміють підкупляти. І Рома не виключення. Зливає Іщенку секретну інформацію про майбутні затримання і кришує одеських ставлеників».

Активісти розповідають про хабарі ГШРівців, які стоять з паличками на трасах (співробітників груп швидкого реагування, що замінили ДАІ в районах). Мовляв, такі злочини в поліції мають місце, про це багатьом відомо, але припиняти їх не тільки не збирається профільний підрозділ, а й заважає роботі інших структур. Як? Передачею інформації між керівниками за чашкою чаю чи кави?

Поліцейські під мікроскопом 

За словами Віталія Павловського, через дружні стосунки начальника управління внутрішньої безпеки з начальником обласного главку нібито зірвалася спецоперація СБУ. 

Ось шматок ще одного посту, опублікований головою «Ревізії влади» на ту з саму тему. Він з’явився після затримання поліцейського на хабарі, і активісту дивно, чому цей злочин не попередила внутрішня безпека:

«…Я вважаю, що цього не повинно було трапитись, так як має бути здорова опозиція до ГУНП, що тримала б цього поліцейського під мікроскопом! Так-так, це про Гринько Рому я пишу. Він мав би мати розгалужену сітку інформаторів, що точно визначали б, де "протухло". Жоден би не ризикнув навіть подумати про хабар чи іншу наживу, або шантаж!

$5000 за продовження строку договору оренди земельної ділянки до 7 років  ДБР затримало посадовця Вінницької поліції.

За матеріалами Головного оперативного управління Державного бюро розслідувань слідчі ДБР затримали начальника сектору реагування патрульної поліції (…) під час одержання ним неправомірної вигоди…»

Як знаємо від Віталія Павловського, він раніше співпрацював з внутрішньою безпекою поліції, надавав їм інформацію, приводив людей, які заявляли про злочини поліцейських. Про ті факти писалося в стрічці новин на «20 хвилин». Останнім часом голова «Ревізії влади» не хвалиться співпрацею з ВБшниками. Навпаки. Каже, надана ним інформація не реалізовується, потерпілі від дій правоохоронців заявники не бачать результату у своїх справах.

— Я в телефонній розмові ставив ряд питань Роману Гриньку, як журналіст. Про його дружбу з Іваном Іщенком в тому числі. Він все заперечив, — розповідає Віталій Павловський. — Щоб перевірили це відповідні співробітники, я написав заяву, і від учора, 21 жовтня, щодо начальника вінницького управління ВБ Нацполіції почалася службова перевірка.

У Київ, до Департаменту внутрішньої безпеки, написав голова «Ревізії влади» про можливе зловживання службовим становищем Романом Гриньком, ймовірну змову його з керівником обласного главку, домовленість про недоторканість останнього і підлеглих йому працівників.

Чи так це, розібратися мають кияни. Шукатимуть докази під час службової перевірки. Віталій Павловський говорить, розповів про всі відомі йому факти. Втім, як каже він, найбільше, що загрожує фігуранту цієї перевірки — втрата посади. Активіст так і хоче зламати «нездорову систему», коли контролер насправді нічого не контролює, а на все закриває очі.

— Нехай нам призначать принципову людину, за якої поліцейські боятимуться пискнути, не те що вимагати хабарі у людей, — говорить Віталій Павловський.

«Не маю часу, пишіть запит»

Автор цієї статті спробувала поговорити з Романом Гриньком про викладені у Фейсбуці та в заяві до ДВБ звинувачення. Зателефонувала йому на мобільний, представилася, але навіть озвучити питання не вдалося.

— Не маю часу, пишіть офіційний запит, — сказав начальник управління внутрішньої безпеки, не поцікавившись темою розмови.

Ймовірно, розумів, про що піде мова. Віталій Павловський на той момент вже опублікував третій пост про нього. Цього разу оприлюднив заяву в НАЗК з проханням перевірити Романа Гринька, як підозрілого декларанта. Ось фрагмент з цієї заяви:

«Просимо призначити перевірку по даній інформації, виконати всі необхідні процесуальні дії для виявлення неточностей та невідповідностей в декларації даного високопосадовця в лавах департаменту внутрішньої безпеки НП України у Вінницькій області. Відповідно, притягнути до відповідальності декларанта згідно законодавства…».

Що ж такого прописав чи, навпаки, не написав у своєму звіті про майно і доходи начальник управління внутрішньої безпеки? Віталій Павловський пише про нещодавно придбаний автомобіль, вартість якого перевищує річний дохід.

Крім того, звертаємо увагу на двох дітей, вписаних в декларацію, та розуміємо, що діти на утриманні батька. Дружини в членах сім’ї немає (була у попередніх звітах, кілька річної давнини).

Звернула увагу на цей момент і експертка з фінансової документаці, голова правління ГО «Філософія Серця» та обласна координаторка DOZORRO Юлія Грига. Ось так вона прокоментувала декларацію Романа Гринька для «20 хвилин»:

— Я в нього по декларації особливо нічого такого не знайшла, єдине, що він зазначив у декларації двох дітей, але не зазначив дружину. З мого досвіду, це може свідчити про те, що на ній багато бізнесу і джерел доходів сім’ї, саме тому не вказана. Я би просила НАЗК перевірити цю інформація про сімейний стан, у зв’язку з тим, що вона не доступна для журналістів і громадськості. Ми не можемо це перевірити. Якщо він одружений і проживає з дружиною, але не зазначив її в декларації, то це вже буде порушенням. Там вони можуть «нарити» багато доходів. Це вже буде не задекларований дохід, і за це серйозна відповідальність. 

Для повноти картини вкажемо ще кілька моментів з декларації. Роман Гринько прописав, що проживає у вінницький квартирі, наданій йому в безоплатне користування приватною особою. Крім того, має кімнату в столиці, що належить МВС (ймовірно, службове житло).

Земельна ділянка, кілька невеликих кредитів у гривні та деякі заощадження в валюті. Плюс до цієї інформації бачимо вже згадане вище авто, придбане за майже пів мільйона при річному доході у приблизно 350 тисяч. Інформацію про цю покупку декларант показав у формі змін, датованій 23 вересня цього року.

Проаналізувати задеклароване можете й самі за допомогою web-cервісу «Zaparkanom», побудованому на публічній інформації у формі відкритих даних, за цим посиланням. Далі — скрини, зроблені з названого ресурсу.   

 


Читайте також:

Корупцію не довели. Апеляційний суд закрив адмінсправу Олександра Вешелені

Кохання допомогло вінничанці виграти підряд на 18 мільйонів. Розповіли «Таємниці слідства»

Хто забив «педофіла» в СІЗО. ДБР передає до суду справу проти шести тюремників і зека

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Александр Александрович

    Страной правят АКТИВИСТЫ! пОЛИЦИЯ ЭТО ПРИДАТОК К АКТИВИСТАМ!

    Next reply Александр Александрович

    А де та поліція, я її не бачу ні на дорогах, ні біля базарів, ні в місті, можливо вони в охоронюваних кабінетах, але у нас туди доступу немає.
  • Галина Осауленко

    Надо срочно ему делать выводы и с чая переходить на кофе.
  • Next

    Дружба дружбою, а служба службою. Я колись випивав з однокашником міністром, але це мені ні вчому не сприяло.
  • Ols Kat

    Хотеть не вредно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up