Хто забив «педофіла» в СІЗО. ДБР передає до суду справу проти шести тюремників і зека

Хто забив «педофіла» в СІЗО. ДБР передає до суду справу проти шести тюремників і зека
Співробітники ДБР прийшли з підозрою до одного з підозрюваних тюремників. Фото з сайту відомства
  • Спочатку показали предмети, якими катували арештованого за зґвалтування дитини, та оприлюднили фрагмент запису камери спостереження в коридорі тюрми з початком знущань.
  • Тепер дали трохи більше відео та розповіли, кого судитимуть за вбивство в стінах вінницького СІЗО того чоловіка, що мав розвиток 6-річної дитини, але потрапив в тюрму замість спеціалізованого закладу.
  • Слідство за фактом смерті 59-річного Сергія почали у липні минулого року і ось днями — матеріали направляють на судовий розгляд. Які результати розслідування?

Про завершення розслідування у справі торішньої смерті ув’язненого у Вінницькій установі виконання покарань днями повідомили в Державному бюро розслідувань. Розповіли, що обвинуваченими перед судом стануть шестеро працівників тюрми та один засуджений, який вже й так відбуває там покарання.

На сайті ДБР читаємо фактаж:

«Слідством встановлено, що у 13 липня 2019 року 6 працівників державної установи завели одного із засуджених, 59-річного чоловіка, в окреме приміщення, в якому його побили (завдавши йому не менше 85 ударів). Під час побиття потерпілого у діях 5-ти працівників установи виконання покарань містилися ознаки катування. Після побиття, працівники установи доставили постраждалого до камери, де вже інший засуджений завдав йому тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого».

Відео дня

За результатами розслідування, ролі підозрюваних у розправі над 59-річним Сергієм поділися так:

  • п’ятеро працівників установи виконання покарань №1 стануть обвинуваченими за двома статтями: перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалося заподіянням насильства та вчинення катування ув’язненого в місцях позбавлення волі, з метою покарання останнього за вчинення ним злочину (частина друга статті 365 та частина перша статті 127 Кримінального кодексу України);
  • ще один працівник установи виконання покарань відповідатиме перед судом тільки за перевищення влади та службових повноважень, що супроводжувалося заподіянням насильства відносно ув’язненого в місцях позбавлення волі (частина друга статті 365 ККУ);
  • а сьомий учасник — засуджений — буде відповідати за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого (частина друга статті 121 Кримінального кодексу України).
Співробітники ДБР прийшли з підозрою до одного з підозрюваних тюремників. Фото з сайту відомства  

Тобто найбільш сувора стаття «лягла» на зека, який, як стверджують в ДБР, добив до смерті арештанта. Навіщо? Мотив у офіційному повідомленні прописали поміж стрічок: «з метою покарання останнього за вчинення ним злочину». Про той злочин, який так і залишився недоведеним, нагадаємо нижче. А ось які санкції передбачають статті звинувачення:

«У разі доведення вини 5-тьом працівникам установи загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Ще одному працівнику — позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Засудженому — покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років», — підсумували в ДБР.

Розправа за вчинок

Про вбивство арештанта на ім’я Сергій, який у свої неповні 60 років мав розвиток 6-річної дитини та не повинен був потрапити в тюрму, «20 хвилин» розповідав минулого літа у кількох публікаціях:

Через майже 10 місяців, нагадаємо, оголосили підозри винуватцям смерті людини в СІЗО. До того версії були різні. Перша: поквиталися з «педофілом» зеки. Друга: розправу вичинили співробітники тюрми. Родичі вбитого більше врили в друге і усіляко уникали розголосу, побоюючись погроз. Вони воліли забути про все. Поховали родича, і його вже не повернути. Щоб не довело розслідування.

Слідство вели співробітники ДБР під процесуальним керівництвом прокуратури та за оперативного супроводу Національної поліції. Врешті силами трьох структур довели причетність шістьох співробітників тюрми «до жорстокого заподіяння ув’язненому тілесних ушкоджень, в результаті яких наступила смерть останнього».

Саме так розповідали про цей злочин в прокуратурі на початку цього року, коли і оголосили нарешті підозри.

Якщо порівняти тодішню інформацію і ту, що зараз дали в ДБР, то тепер кваліфікацію бачимо іншу (зникла стаття про вбивство, скоєне з особливою жорстокістю), і на одного учасника розправи побільшало (зеку інкримінували тяжкі тілесні, що спричинили смерть). Інформація про засудженого взагалі сплила тільки зараз, перед передачею матеріалів до суду.

Сергій, нагадаємо, помер від травм, характерних для скоєного ним злочину. Ми розповідали про це читачам, коли знайшли в реєстрі судових рішень ухвалу про призначення експертизи. Поставлені до спеціалістів питання говорили про застосування до вбитого гумового кийка та дерев’яної битки.

Ці знаряддя злочину на початку року показала на фото прокуратура, як речові докази в провадженні:

Родичі — не потерпілі

А стаття, через яку потрапив Сергій до СІЗО, каже про зґвалтування «особи, яка не досягла 14-ти років. Вона обіцяла покарання у вигляді позбавлення волі від 10-ти до 15-ти років. Втім вина чоловіка залишилася недоведеною. Справи закривають через смерть підозрюваного.

Родина Сергія поховала його, нагадаємо, уникаючи розвитку скандалу. Рідні просили журналістів теж забути про все, щоб не провокувати злість вінничан, які в коментарях під статтями про насильницьку смерть «педофіла» в ізоляторі мало не плескали в долоні.

Тоді родичі не вірили, що причетність тюремників до смерті Сергія доведуть. Після оголошення підозр працівникам тюрми вони сказали журналісту так: дочекаються завершення розслідування, а тоді вже будуть все коментувати. Сумнівалися, чи дійде провадження до логічного завершення.

Запитуємо сьогодні людину з родини убитого, з якою контактувала у цій справі, чи скаже тепер родина свою думку про результати розслідування. Співрозмовник прочитав опубліковану на сайті ДБР новину, і написав повідомлення, що й тепер утримається від коментарів.

З його слів, потерпілими в цій справі родичі не стали, тому не знають про справу нічого. Мовляв, нехай суд далі сам розбирається з винуватцями, бо Сергія ніяким діями і словами не повернути.

«Нехай Бог розсудить винуватих і невинних», — так родич завершив повідомлення.  

Це був фрагмент запису з камери спостереження в коридорі СІЗО, який поширила раніше прокуратура. На відео видно, що злочин проти арештованого починається зі штовханини в інший коридор. 

Чи там знімала камера? Нам того не покажуть. І родичі не побачать цього в суді, бо, раз вони не визнані потерпілими, то брати участі в процесі не будуть. Чіпляються до ув'язненого, як бачимо з уривку, чоловіки в цивільному одязі.

Як ми розповідали раніше, знаючи з власних джерел, після завдання травм прямо на коридорі, чоловіка кинули в камеру до арештантів. Щоб його там добили. Але зеки, як розповідало джерело журналісту «20 хвилин», побоюючись, що смерть «повішають» на них, здійняли галас.

Ця інформація частково збігається розказаним зараз в ДБР. У камеру дійсно кинули, але чи так було далі, як сьогодні кажуть? Тепер відео, яке розмістили на сайті органу досудового слідства:   

Суду надалі розбиратися, чи все складно тепер задокументували. Відомо, що на допомогу побитому викликали медиків, але ті зарадити не змогли і констатували смерть.

Поховали вбитого в СІЗО 19 липня 2019 року. Про злочин, в якому його підозрювали, можете прочитати в цій публікації:

Читайте також:

Острів, нерухомість і 18 позашляховиків. Арештами майна заблокували роботу B2B Jewelry

Перший номер з ТОПу кримінальників сам прийшов у поліцію. Через 15 років після вбивства

Не хочеш стати жертвою, то не створюй умов для роботи злодія. Як упізнати «карманника»? 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Nord Kirsten

    Псих, не псих, какая разница? Если полез на ребенка, тварь, то туда тебе и дорога. Мужики разобрались правильно, жаль, что пострадают за это, но есть надежда, что не сильно.

    Богдан Черевко reply Nord Kirsten

    ни хрена не правильно!!!   правильно это когда сопли в сторону и изолировать его еще 30 лет назад!!!  ну убили, и что?  кому что доказали?   а вот если бы выволокли за патлы пару начальничков которые должны держать под контролем  инстанции которые в свою очередь должны были регулярно проверять психическое состояние этого человека...    выволокли и налупили бы так что бы места живого не было, вот это бы дало больше результата...   знаешь сколько еще таких недоумков как тот по городу бродит?  и с какими мыслями?!   все должны быть на списке и под контролем, самые неадекватные должны быть изолированны!!!  а в этом случае, убили психически невменяемого человека! я знал этого кадра, у него кличка глобус была, над ним взрослым  малые дети во дворе издевались...  в цивилизованных странах, таким людям дают психиатрическую помощь еще на ранних стадиях, что может немного переформатировать его взгляды на жизнь а в нашей стране они на хер никому не нужны...   самое что интересное   говорят что   надругался он не сам а со вторым чудиком который живет по соседству, тоже неадекват, они вместе пили в тот день  и их там видели тоже вместе, но второй сейчас абсолютно спокойно лазит  по городу как и раньше...

    Nord Kirsten reply Богдан Черевко

    в Вашем тексте много условностей "в цивилизованных странах", "начальничков которые должны"', "неадекватные должны быть изолированны"... смешно читать, ей, Богу. Это же Украина, у нас даже псишку не финансируют, а Вы говорите, что начальники должны.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up