Як аферисти крадуть наші документи? Вінничанка розповіла про шахрайську схему

Як аферисти крадуть наші документи? Вінничанка розповіла про шахрайську схему
У Олени Лащук (фото з Фейсбук-акаунту) копії документів видурили аферисти. Вінничанки просить повідомити, якщо десь її пресональні дані "засвітяться"
  • Щоб зняти в оренду квартиру у Вінниці, моніторила оголошення без посередників.
  • Знайшла підходящу з власником. Він не просив завдатку, а надіслати копії документів для оформлення.
  • Перевіривши отримані у відповідь скани, вінничанка зрозуміла, що натрапила на афериста.
  • В чому суть шахрайства? Редакція дізналась, чого варто остерігатися.

Про схему роботи невстановлених поліцією аферистів Олена Лащук розповіла в групі Фейсбук «Черный список Винница». Вона одразу почала пост зі слів «пишу виключно з метою інформування і попередження, а не для обговорення/засудження моєї поведінки».

Олена розповідає, що вона у пошуках квартири знайшла на OLX оголошення від господаря. Чоловік рекламував квартиру на Литвиненка. Просив за неї 4,5 тисячі гривень на місяць.

«Це нормальна ціна за маленьку квартиру в панельці, — пише Олена. — Чоловік представився хазяїном, записав на перегляд, грошей наперед не просив, навіть сам акцентував, що грошей не треба. Сказав, що квартиранти з’їжджають через кілька днів, потім будуть показувати…».

Відео дня

Жінці квартира сподобалася одразу, і вона захотіла зняти її, не оглядаючи перед цим. Орендодавець погодився і запропонував обмінятися документами. Мовляв, і клієнтка переконається, що він власник, і він матиме її дані для складання договору.

«Вислав мені фото паспорта (всіх сторінок), коду і свідоцтва про право власності. Всі дані співпадали. Я показала фото друзям, вони сказали, що людину знають, серйозна людина. Я без сумнівів у відповідь відправила фото своїх документів (паспорт і код)», — розповідає далі Олена.

Після цього вона прийшла в обумовлений час на квартиру. Але хазяїн не з’явився. Він написав їй: «Форс-мажор, передзвоню», та не передзвонив. На її дзвінки вже не знімав слухавки.

На таку поведінку квартиро-здавача Олена відреагувала ось яким чином. Попросила знайомих знайти номер телефону людини, чиї документи отримала. Каже, це знаний у Вінниці чоловік. Коли набрала його, то співрозмовник сказав: не має у нього квартири для здачі в оренду.

За словами Олени, цей чоловік раніше шукав житло для знайомої, минулої зими, і тоді так само вислав «хазяїну» документи. Ними тепер, виходить, успішно користуються аферисти. Чому успішно, читайте далі... А щойно співрозмовниця дізналася це, то пішла на Пирогова, 4 писати заяву про шахрайство.

Окремого діла немає

Правоохоронці кажуть, що у випадку Олени про кримінальне провадження немає підстави говорити. У відділі комунікацій обласної поліції 20minut.ua пояснюють: в міському відділі у названої вінничанки прийняли заяву інформаційного характеру про те, що якісь зловмисники можуть використати копії її документів, і про це вона наперед попереджає поліцію.

— Жінка розповіла, в який спосіб виманили її дані, — говорить прес-офіцер поліцейського главку Анна Олійник. – Ну, що тут можна сказати? Не варто нікому давати свої скани, ні коду, ні паспорта, тим більше по інтернету. Можна таку інформацію надавати, якщо вже укладаєте договір і переконалися, що вас не дурять.

Також Анна Олійник сказала, що звернення Олени Лащук про можливе шахрайство візьмуть на замітку. Якщо в процесі перевірки наданої нею інформації з’ясують більше, тоді можна буде сказати, чи є тут злочинна схема і в чому вона полягає. А поки ніхто матеріально не постраждав — не буде діла.  

— В принципі, з копіями, не маючи оригінала, в легальних структурах нічого не можна зробити. Скрізь треба на підтвердження оригінал пред’явити, — говорить Анна Олійник і роз’яснює, як перестрахуватися від обманщиків, коли знімаєш квартиру: — Треба зустрітися з людиною. Впевнитися в тому, що це дійсно власник. Нехай покаже оригінал документів. Лиш тоді можна надавати свої документи для оформлення договору оренди. По інтернету копій не надсилайте, бо хто знає, як ваші персональні дані можуть бути використані зловмисниками.   

Куди згодяться копії?

Тим часом та сама квартира з’явилася на іншому сайті оголошень. Олена впізнала її по фото-відео. Каже, що тепер в оренду житло на Литвиненка здає інша людина — висилають новий пакет документів. Скрини цього оголошення вінничанка прикріпила до посту в Фейсбук і дописала: «Документи не прикладаю, бо впевнена, що використовуються чужі, швидше за все, отримані таким самим обманним шляхом».

В коментарях під постом Олени вінничани пишуть: «ціна такої квартири, якби вона була в місячній оренді, — приблизно 5500 гривень плюс комунальні». Мовляв, не варто було одразу вірити в рекламу з заниженою ціною. Але Олена впевнена, що мета аферистів була не перездати чуже житло по другому-третьому колу, а тільки заволодіти копіями документів бажаючих зняти її.

«Видурити документи, щоб потім «від хазяїв» здавати дешеві квартири з бронюванням в розмірі 1000 гривень. Стара схема, але дуже популярна у Вінниці, на жаль», — пише також Олена.

Схоже, аферисти «набивають» базу документів, щоб далі працювати по іншій схемі шахрайства, в якій уже зможуть заробити грошей. Тому вінничанка просить:

«Якщо хтось зіштовхнувся з такою ж ситуацією, пишіть, будь-ласка, заяву в поліцію для посилення доказової бази. А якщо раптом комусь надішлють документи "хазяйки" квартири на ім’я Лащук Олени Володимирівни, в мене немає квартир, я нічого не здаю і ніколи не здавала! І не веду ніяких справ з документами в інтернеті! Якщо це мало місце, повідомте мене для передачі інформації про шахрайство в поліцію».

Також Олена турбується, щоб на її документи не взяли якийсь швидкий кредит. Про позику у 8 тисяч гривень їй розказав чоловік, чиї документи їй прислали. Говорив, що отримує тепер повідомлення колекторів.

Олена про це розказала в поліції. Їй сказали: зможе звернутися з завою, коли кредит від її імені вже візьмуть. Зараз же, доки вона ніяким чином від розголошення персональних даних не постраждала, відкривати кримінальне провадженя немає підстав.

Серед коментарів під постом Олени знаходимо ще одну інформацію, яка підтверджує версію: Олену взяли в розробку шахраї. Мешканка того ж будинку на Литвиненка Тетяна написала: «Знаю господарів. По цій адресі трикімнатна квартира і зовсім іншого планування. Здавати її ніхто не збирався». 


Читайте також:

Завелись сезонні аферисти. Знімають квартиру на добу, щоб здати іншим на місяці

Перерахуй 800 гривень, бо заплатиш за покраску. Автовласникам лишають записки

Шахрайства процвітають у Вінниці. Схеми найбільш поширених і нових обманів

Серійні шахрайства. Один збирав гроші на авторинку, а другий «підвищував» пенсії

Вклали гроші у «хайп» і не отримали відсотки? Ми дізнались, куди дзвонити
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анатолий Остапенко

    Сумніви щодо укладання нотаріальної угоди? Мене ошукати неможливо!
    Ви вирішили придбати квартиру, ріелтори запевняють Вас у прозорості угоди, юристи гарантують Вам законність операції, нотаріус стверджує, що відсутні підстави для відмови в укладанні договору, але все ж при цьому Ви не впевнені в своїх намірах, тоді Вам до мене.
    Кожна десята квартира, яка продається на вторинному ринку міста Києва, має ознаки шахрайських дій або несе в собі ризики, що згодом можуть стати підставами для визнання нотаріальної угоди недійсною. Право добросовісного набувача наразі нівельовано, Ви ризикуєте, навіть якщо Ви вже третій власник в історії квартири, що вибула з власності першого власника внаслідок шахрайських дій.
    Я вирізняю аферу, шахрайство, побутове рейдерство як різні за своїми ознаками злочини проти власності. Самих же кримінальних схем, стосовно природи виникнення цих злочинів-сьогодні сотні, і вони постійно вдосконалюються.
    Чому Вам слід звернутися саме до мене? Тому, що я єдиний, вузькопрофільний фахівець у цьому напрямку, чиє прізвище відоме широкому загалу, і вже тільки сама моя участь у супроводі Вашої угоди, відбере бажання у шахраїв ошукати Вас.
    Ціна моїх послуг від 300 доларів, в залежності від складності підтвердження юридичних фактів та їх чисельності. Мій телефон: 0500219026
    Сторінки у Фейсбук: «Афера в деталях» , «Анатолій Остапенко» , «ГО Печерська Варта» - протидія шахрайству з нерухомістю.
  • Брумс

    Все верно, примерно тот же расклад как с перекрывающими улицы. Лоханулись - идите плачьте, нужно было быть умнее. На копии доков можно многое провернуть особенно если найти под них примерно похожую по возрасту личность
  • Вася

    А що ж робити?

    Не давати свої пашпорти????

    Ні у банку, ні у кредитах....
  • З.А.Глядач

    «Чорный список Винница»

    ЧорнЫй?

    Антон reply З.А.Глядач

    чОрный

    Nataliya Sklyar reply З.А.Глядач

    Якщо перейдете по посиланню, то побачите, що група саме так і називається

    З.А.Глядач reply Nataliya Sklyar

    Саме "чорный"?  А якою це мівою?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up