Завелись сезонні аферисти. Знімають квартиру на добу, щоб здати іншим на місяці

Завелись сезонні аферисти. Знімають квартиру на добу, щоб здати іншим на місяці
  • У Вінниці завелись шахраї, які дурять людей на оренді житла.
  • Двоє чоловіків знімають квартири на пару діб, а потім здають їх іншим жильцям.
  • Називаються ріелтором і власником, укладають договір та беруть плату за кілька місяців.
  • За добу в поліцію подали дві заяви квартиронаймачі, ошукані такими сезонними аферистами.

У сезон, коли батьки студентів масово знімають для своїх дітей житло в обласному центрі, запрацювала схема обману на оренді квартир. У Вінниці зараз діють двоє шахраїв. На їх пропозиції можна натрапити на сайтах безкоштовних оголошень. В рекламних пропозиціях аферистів йдеться про здачу в найм квартир в різних мікрорайонах міста за дещо нижчою від ринкової ціною.

У вівторок, 21 серпня, у Вінницькому міському відділі поліції написали одразу дві заяви ошукані названими шахраями люди. Одні потерпілі заплатили 9 тисяч гривень, а другі — 12 за різні квартири. Отримали ключі, завезли речі, але невдовзі до них постукали люди з документами на це житло і попросили виселитися.

Як виявилося, платили за квартири орендарі іншим клієнтам, які спеціально для того, щоб привласнити кругленькі суми, знімали нерухомість щодобово.

Відео дня

— Ми вже встановили, що за цією схемою працюють два чоловіки, — розказує перший заступник начальника Вінницького міського відділу поліції – начальник слідства Максим Рижов. — Люди з ними зв’язувалися по телефону з оголошень на OLX. При зустрічі один представляється ріелтором, а другого називає власником. Перед квартирою вони заключають договір з людьми, зразок якого можна скачати з інтернету. В людей просять надати документи, а самі своїх не показують. Якісь формальні дані вписують в договір і беруть проплату за кілька місяців. Про ціну домовляються, звісно, нижчу від ринкової.         

Потерпілі, як розповіли в поліції, розуміли обман після того, як в квартиру, за оренду якої вони заплатили «липовому» ріелтору, приходив справжній працівник агенції нерухомості.  

— Проблема в тому, що люди не просили показати документи ні того посередника, ні псевдовласника квартири, — каже Максим Рижов. — А це дуже актуальна зараз ситуація, бо починається навчальний рік, і батьки будуть знімати квартири для дітей-студентів. Подивляться, що дешевша ціна, і платитимуть цим аферистам. Я б радив не полінуватися і під’їхати на офіс названого агентства нерухомості, спитати, чи працює там такий ріелтор і який його номер телефону. Думаю, простіше витратити 100 гривень на таксі по місту, чим віддати незрозуміло кому кілька тисяч, а потім голосити «Що я наробила?!».

Також, за словами першого заступника начальника Вінницького міського відділу поліції, останнім часом почастішали й старі шахрайства – телефонні. Вінничани продовжують вірити в легенди про затримання їхніх синів із вимогою заплатити за звільнення гроші.     

— Дзвонять на стаціонарні телефони, тримають в напрузі, щоб виманити гроші за звільнення синів, братів чи зятів. Віддають всі заощадження, які мали, особливо люди похилого віку. Є в нас потерпілі 36-го року народження, 44-го. А сплачені суми — 3 і 5 тисяч доларів, 40 тисяч гривень, — каже Максим Рижов.

За його словами, щодня по 2-3 випадки телефонних шахрайств фіксують зараз правоохоронці міста, хоча вірити в розповіді про звільнення з поліції за гроші не варто.

— Звісно, що поліцейські за таке гроші не беруть і посередників не присилають, — говорить Максим Рижов. — Не зрозуміло, чому люди з такими значними сумами розстаються, навіть не перевіряючи, де насправді їхні сини.    

Про інші поширені у Вінниці схеми обманів 20minut.ua писав у статті «ТОП-3 афер на гроші. Прокурор розказав про найпопулярніші сьогодні шахрайства».


Читайте також:

Три останні вінницькі вбивства. Результати розслідувань, які ще не знають родичі

Перерахуй 800 гривень, бо заплатиш за покраску. Автовласникам лишають записки

Щоб «віджати» все. Бандити тримали їх тиждень в заручниках заради мільйонів

Докази поліція ховає в кімнаті без вікон. А як повертає людям крадене? (ІНФОГРАФІКА)

Чи треба така поліцейська робота? «20 хвилин» зібрав докази у фото та відео

«Я не вміщаюся в маленькі машини». Інтерв’ю з керівником вінницького КОРДу

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрий Бондарук

    розводняки....треба більше про них писати...щоб люди знали...
  • Vladimir Sviridov

    що значить зявились, вони нікуди не зникали
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up