Докази поліція ховає в кімнаті без вікон. А як повертає людям крадене? (ІНФОГРАФІКА)

  • Туди має доступ тільки один співробітник, призначений генералом. Лише він розбирається, де стоїть цінне, лежить небезпечне та що пора спалити як непотріб.
  • Мова про кімнату зберігання речових доказів на Пирогова, 4 і про чоловіка, який три роки відповідає головою за все, що в ній знаходиться. 
  • Журналіст RIA дізналася, як охороняють потаємну поліцейську кімнату, що там складають, а які цінності ховають в банківському депозитарії.  
  • Весь шлях речових доказів, від вилучення до повернення власнику, подивіться в інфографіці.
Докази поліція ховає в кімнаті без вікон. А як  повертає людям крадене? (ІНФОГРАФІКА)

Награбоване, викрадене чи вилучене в якомусь іншому криміналі. Усі ті речі, які зібрала поліція, як докази злочинів, складають в кімнаті зберігання речових доказів. Така є в кожному підрозділи. Редакція спробувала заглянула в ту, що на Пирогова, 4. Вона без вікон. У підвалі. Й туди без спецдоступу не пускають.  

Як розповів RIA перший заступник керівника Вінницького міського відділу поліції, начальник слідства Максим Рижов, у кімнату зберігання речових доказів ніхто не має права зайти, крім одного співробітника. Відповідального призначають раз на рік, наказом начальника головного управління Нацполіції. Цей поліцейський зобов’язаний забезпечувати збереженість речей в кімнаті, утримувати її в належному стані, систематизувати масу доказів по роках і типу. Телевізор до телевізора, велосипед до велосипеда, комп’ютер до комп’ютера.

Речдоки за три роки

— У мене тут зберігаються речдоки за три останні роки, — каже головний по речовим доказам на Пирогова, 4 Михайло Пшук. — Звісно, я знаю, що де знаходиться. У сейфі зброя і наркотики. Усе інше на полицях складене. У окремому ящику ті речові докази, які за рішеннями судів треба знищити. Ми їх спалимо комісійно в котельні тут, через дорогу. Вона приватна, не платимо за це, маємо домовленість…   

Відео дня

Саму кімнату зберігання відповідальний не показав, бо заборонено. Продемонстрував тільки, що вона на сигналізації, виведеній на пульт поліції охорони і своєї чергової частини. Також кімната без вікон обладнана протипожежкою, вентиляцією і опалюється. Чи бувало, що викликали вночі по тривозі відповідального за речові докази?   

— Так, було, але через технічні збої, нічого такого, — говорить Михайло.

Він на цьому місці третій рік. Приймає нові речдоки від слідчих, веде документацію, за потреби возить пакунки на суди, а після остаточних рішень — повертає крадене людям. Тобто видає ті речі, які у вироках присудили повернути власникам.

Чого немає в кімнаті?

— Коли відповідальний отримує від слідчого речовий доказ, то записує його в журнал обліку, який веде за кожний рік окремо, — розповідає Максим Рижов. – Після цього складає квитанцію про отримання речового доказу і віддає взамін слідчому. Ця квитанція з номером вшивається в кримінальне провадження. При перечитуванні матеріалів, прокурор, потерпіла сторона, всі бачать, що річ вилучили і куди вона поділася.

Які ж речі зараз є в кімнаті зберігання речдоків на Пирогова? Які завгодно, крім продуктів (такі не зберігаються), грошей, коштовностей і цінних паперів.

Гроші, золото, коштовне каміння та цінні папери поліція не тримає в своєму приміщенні. Вінницький міський відділ ховає особливо цінні речові докази в депозитарії «Укргазбанку».

Бувають винятки

Які речдоки можуть на час розслідування залишити власнику на відповідальне зберігання? Як сказав Максим Рижов, усі речові докази мають пройти через арешт і кімнату зберігання, але інколи слідчі роблять винятки.

— Гроші можуть людині тільки віддати, якщо немає сумніву, кому вони належать, — говорить головний слідчий міста. – Ну, вкрали в людини 10 тисяч, а ці гроші вона складала на лікарню. Перефотографуємо, опишемо при понятих і віддамо людині, бо вони їй зараз треба, а не через рік. І слухання можуть роками тривати.

Долю вилучених речових доказів прописують у вироку обов’язковим пунктом. Рішення судів приходить в канцелярію поліції, а потім розписуються на виконання відповідальному за кімнату зберігання речових доказів. Михайло Пшук має зателефонувати людині, якій повертається її річ.

— Так буває, що люди приходять раніше, ніж нам надходять судові ухвали, — каже Максим Рижов. – Тоді людині треба написати заяву, що є така-то ухвала. Ми її перевіримо в Єдиному реєстрі судових рішень і, якщо вона дійсна, віддамо речові докази.

Він не згадав жодного випадку, аби вінничани скаржилися на те, що якась цінна річ зіпсувался в кімнаті зберігання доказів. А чи трапляється так, що люди не хочуть забирати свої речі з кімнати зберігання? У поліції кажуть, що переконують прийти і забрати, бо не повернення речей – це невиконання рішення суду.


 

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up