«Я не вміщаюся в маленькі машини». Інтерв’ю з керівником вінницького КОРДу

«Я не вміщаюся в маленькі машини». Інтерв’ю з керівником вінницького КОРДу
Валерій Бондар (40) службу в КОРДі називає своїм покликанням: «Знання переніс зі спорту в правоохоронну діяльність, бо хотів бути на стороні правди та допомогти іншим співробітникам справлятися з сильнішими від них злочинцями»
  • Валерій Бондар сім років тому виграв міліцейський конкурс краси, а тепер керує відбірними поліцейськими бійцями.
  • Новоствореному підрозділу віддали приміщення колишнього міського управління на Хмельницькому шосе.
  • Як бійці КОРДу там влаштувались, чи є серед них колишні «беркутівці» і ким раніше був їхній командир?

Будівля з колонами на Хмельницькому шосе, 7. Тут колись працювало керівництво міської міліції, а потім поліції. Зараз — ніяких табличок ззовні. Тільки в черговій частині на склі наліпка каже, хто тут тепер мешкає.

Логотип «КОРДу» і міцної статури хлопців бачиш одразу, як заходиш у хол. Вони одягнені врізнобій. Будівля в стані ремонту. Чергові повідомляють керівника, що до нього прийшли, а потім ведуть до нього.

У тому самому кабінеті, де раніше керував поліцією міста Юрій Куций, давав інтерв’ю головний КОРДівець області Валерій Бондар. Керівник новоствореного поліцейського спецпідрозділу не захотів фотографуватися. Сказав, «знімати не варто». Він розповів, що в приміщенні, яке для КОРДу виділив генерал, ще треба багато що переробити, закупити меблі, техніку, а фінансування — не дуже.

Відео дня

— У нас тут є чергова частина, своя «оружейка», цілодобове чергування, свій автопарк з броньованою технікою, — розказує Валерій Бондар. — Свій спортзал, актовий зал. Але все це в процесі ремонту. Робимо свій кілер-хаус. Це такий вогневий майданчик, де будемо відпрацьовувати технічні дії по боротьбі з тероризмом і злочинністю… Ми в центрі міста, і це чудово. Можемо швидко виїхати в будь-яку точку і виконати задачі.

Готові на виїзд

Командир КОРДу під час розмови стежить за телефоном. Каже, що отримав наказ і чекає дзвінка з командою. Паралельно розповідає: його підрозділ підпорядковується Києву, але ввірений генералу Педосу. Більше ніхто з керівників обласної поліції не вправі давати їм завдання.

— Наш підрозділ створили на фундаменті поліцейських спецпідрозділів, «Сокола», «Беркута» та інших, — говорить керівник. — Усі наші бійці мають бойових досвід. Більшість з нас до відбору сюди служили у відділі швидкого реагування УБОЗу. Ми пройшли серйозні випробовування у Києві.

Валерій Бондар розказав про курс виживання. Що тільки кращі з кращих дійшли до кінця. До того були тестування, психологічний відбір. А після — співбесіда з заступником міністра. Керували створенням нового спецпідрозділу американці та раніше відібрані ними українські інструктори.      

— Психологічний був відбір, плюс по фізичній підготовці і вогневій. А потім п'ятиденний курс виживання, де дивилися на роботу в колективі, на індивідуальну підготовку і на витривалість бійця, — розказує Валерій Бондар. — Боєць мав спати не більше двох годин на добу. Не те, що ліг і спить, а по 10-15 хвилин давали передихнути. Рюкзак зі спорядженням важив 45 кг і з ним треба було виконувати всілякі задачі.

— Тих, хто пройшов, витримав ці випробування, направляли на співбесіду з заступником міністра в присутності інструкторів. Вони розказували по кожному бійцю, годний чи не годний, може чи не може, пройшов чи не пройшов. А далі була двомісячна підготовка, — продовжує керівник вінницького КОРДУ. — Такий відбір і навчання пройшли по черзі всі області. Наша підготовка завершилася в кінці квітня. Призначені ми на посадах з червня.    

Різниця з «Беркутом»

Скільки колишніх «беркутівців» стали КОРДівцями, Валерій Бондар не говорить — службова інформація. Але каже, що він і сам якийсь час служив в міліцейському спецпідрозділі, скомпрометованому подіями на Майдані. Теж стояв на Інститутській.

— Кожний наш співробітник пройшов поліграф на причетність до розстрілу Небесної сотні. І серед наших бійців немає людей, що переступили Закон. Усе це дуже видно на поліграфі, хто обманює, хто щось приховує. Такі не потрапляли в КОРД. Кожний наш боєць чистий перед Майданом, — говорить Валерій Бондар.

Говорили і про роту поліції особливого призначення, створену після ліквідації «Беркута». КОРД має протидіяти тероризму і особливо небезпечній злочинності, а рота — забезпечувати порядок на масових заходах. Тобто різниця кардинальна.

— Зараз категорично ставляться до будь-якого спецпідрозділу. Думають, що всі дублюються. Але в нас особливі задачі, — говорить співрозмовник. — Усе час покаже. Маємо свою славу ще здобути на ділі.

Як проводили навчальні операції вінницькі КОРДівці, місто вже бачило. І як на вертольотах літав наш КОРД (ще до офіційного початку роботи) втихомирювати озброєного селянина, що забарикадувався з жінкою у власній хаті, теж показали в новинах.

В очікуванні нових завдань, як каже командир, його бійці постійно тренуються. Поки свій спортзал ремонтують, займаються в приватному клубі «Спарта».   

— Цивільні хлопці нам дають тактичне містечко і фітнес-майданчик. От ми там постійно займаємося, поки чекаємо фінансування, — говорить Валерій Бондар.

У постійній напрузі

— У нас є програма КОРД-онлайн, і ми кожні чотири дні отримуємо на телефони завдання, які повинні вирішувати. Так буде постійно, — розповідає головний КОРДівець, а на питання, чи не занадто це, каже, що він сьогодні вже пробіг 10 кілометрів: — Я ж кажу, ми непростий підрозділ. Що фізично, що розумово, повинні бути підковані.

Зараз у КОРД почали другий відбір — добирають штат. І, як сказав командир, шукають кандидатів з різних поліцейських підрозділів. Обмеження за віком немає. А які нормативи треба здати, крім психологічного відбору і тестування?

— Не зважаючи на звання і вік ми повинні 18 разів, як мінімум, підтягуватися на перекладині та виконувати «тест Купера», — розказує Валерій Бондар. — Це американський тест на витривалість. 10 віджимань від підлоги, 10 разів в упорі лежачи ноги до грудей підвести, прес 10 разів і 30 стрибків з хлопком. Ці вправи виконуються в 4 кола без перерви. Усього 160 разів треба зробили все це. А перед вправами — пробігти 3 кілометри за 12 хвилин.

Зарплата у бійців КОРДу вища від решти спецпідрозділів приблизно на 5 тисяч гривень.

«Я цим живу». Про особисте

Валерій Бондар закінчив фізкультурний факультет Вінницького педагогічного, а потім здобув ще три вищі освіти – фінансову і дві юридичних. Він працював тренером дитячо-юнацької школи №5. У міліції був викладачем навчального центру, інструктором в спецпідрозділах по спеціальній бойовій підготовці. На відбір у КОРД пішов, будучи заступником начальника в «Соколі».

— Я цим живу, я вмію, знаю і хочу передати свої знання іншим, — говорить про свою роботу Валерій Бондар.   

Він сім років тому, між іншим, виграв конкурс на найкрасивішого міліціонера країни. Які параметри чоловічої краси має зараз?

— Зріст метр 90, а вага — 130 кілограмів, — називає свої показники головний КОРДівцець і розказує, що під них і машину придбав, містку. — У мене Volkswagen Т-4. Бус. Він економний і габаритний, а я не вміщаюся в маленькі машини. Хороше сімейне авто. Можна на відпочинок поїхати. Але цього року відпустка відміняється, бо почалася робота тут…

Дружина Валерія Бондара — майор поліції. Сім’я має двох дітей. Живе в отриманій кілька років тому в порядку черги однокімнатній квартирі, переробленій на «двушку».  

— Квартиру дали дружині, а я — біля дружини, — каже Валерій Бондар. — Сину нашому 10 років, займається «Кудо». Не такі великі досягнення має, але третє місце на обласних змаганнях торік зайняв. Дочка, мабуть, буде акробатикою займатися, бо бачу, що здібності є такі. Їй три роки.

А які спортивні звання у старшого Бондара? Він заслужений майстер спорту з універсального бою, майстер спорту міжнародного класу з рукопашного бою, майстер спорту з боротьби «Дзюдо».


Читайте також:

Вінницькі КОРДівці бігали, перекидали скати і били їх молотом. Новий флешмоб

Поліція запрошує на роботу в спецназ. Кого шукають?

Чи треба така поліцейська робота? «20 хвилин» зібрав докази у фото та відео
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Vladimir Molotov

    "ввірений генералу Педосу"
  • Знание - сила

    Оці сільські бугаї думають що вони захищают країну. Від кого? Від шахтарів? Вы лохатые селяне, вы предатели Украины. Вы здали Америке 40-миллионную  страну с потрохами. Вы даже не понимаете что вами руководят американцы и местные олигархи-евреи. Может за 5 лет пора включить башку?

    Vladimir Sviridov reply Знание - сила

    критиковать каждый гаразд, сидат такие на диване нихера не делают и только жалуются што все не так, если не так то предложи как правильно и самое главное найди людей которые придя ко власти не преврататся в новых звезд политики, или вы предлагаете вернутся к чингизпутлеру???
  • Next

    З його зарплатою, можна купити і велику машину, щоб вміститись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up