Щоб «віджати» все. Бандити тримали їх тиждень в заручниках заради мільйонів

Щоб «віджати» все. Бандити тримали їх тиждень в заручниках заради мільйонів
Підприємці Юлія (42) та Микола (49): ”За два роки поліція нічого не зробила. Так не повинно бути. Правда рано чи пізно має стати правдою, а в нашому випадку з боку органів досудового розслідування бачимо тільки бездіяльність і безвідповідальність”
  • Подружжя вінничан тиждень тримали в заручниках група приїжджих бандитів.
  • Жінку не випускали, а чоловіка возили по знайомих і родичах збирати гроші.
  • Заручників визволив «Сокіл» до того, як у заброньований в «Гостевії» номер приїхав нотаріус переписувати на бандитів бізнес, нерухомість, машини... 
  • Чому поліцейське слідство закрило цю приголомшливу справу?

У таку історію важко повірити, бо живемо не в 90-х. Але розгорталися події, як в «лихі» часи. Подружжя вінничан-підприємців раніше й не думало розповідати пресі про те, що з ними сталось. І якби поліція зробила свою справу, як годиться, про злочин дворічної давни знало б обмежене коло.

– Тепер я можу про це говорити, а тоді я, 40-річна жінка, яку зламали, готова була накласти на себе руки, – говорить Юлія Козак. – Два роки пройшло, а поліція нічого не зробила. Так не повинно бути.

У березні 2016-го року ця жінка та її чоловік Микола мало не втратили все, що нажили за роки. Вони заробляли на стрибках цін, позичали гроші для вдалих закупок самі і давали позики іншим. Нерідко це були мільйонні суми. Таку заборгувала їм знайома, з якою співпрацювали не один рік, Людмила з-під Бердичева. У обумовлений день вінничани поїхали до неї за грішми.

Відео дня

– Коля залишився в машині, а я пішла до неї. Те, що я там побачила: біля 30-ти людей. Родичі Людмили, кілька чоловіків я знала, але більшість – незнайомі люди. Серед них були підприємці та хлопці спортивної статури, вибивальники, кримінальні особи. Не знаю, хто вони, але після того, що було далі, можу так казати, – говорить вінничанка.

За словами Юлії, господарка будинку зібрала всіх, кому була щось винна, і її покликала, аби переадресувати свої борги на неї.

– Вона сказала: «Ця с..а винна мені 55 мільйонів», і з цього моменту почалося дуже «весело». У мене забрали телефони, ніж приставляли, душили і заставляли писати розписки про неіснуючі борги. Кожний із тих чоловіків, що там були, хотів, щоб я віддала йому якусь суму, яку Людмила йому заборгувала, – розказує жінка.  

– Я хотів зайти до неї, але мене не пускали, – каже чоловік. – Потім заставили загнати машину на паркову і сказали, не випустять, поки ми їм не заплатимо. А ми нікому нічого винні не були і намагалися це довести…

Сім днів пекла

У заручниках вінничан тримали тиждень. Возили по готелях. Останній - під Вінницею, «Гостевія». Там вінничани на вимогу злочинців збирали по родичах і знайомих гроші. Їм пригнали дві їхні машини, щоб переоформити на вимагателів. Але бандитам було все мало.

– Вони зрозуміли, що за нами ніхто не приїжджає, а тому вирішили «віджати» все, – говорить Юлія. – Усе, що маємо, ми мали переписати на них, бо нам чітко дали зрозуміти, що живими звідти не вийдемо.

Юлія – гіпертонік, їй було дуже зле. Але наглядачі нікуди її не пускали і сприймали все за симуляцію.

“Вони побачили, що за нами ніхто не приїжджає, і вирішили «віджати» все. Чітко дали зрозуміти: живими не вийдемо”

– Думала, що незламна, але потім сказала, що винна, буду віддавати. Я познімала нігті разом з пластинами, – плаче, коли згадує пережите жінка. – Дуже переживала за дітей. У нас з Миколою по дочці від попередніх шлюбів.  

Про постійний тиск на психіку каже чоловік Юлії. Розповідає, як одного разу їхні охоронці гортали на телефоні сторінку його дочки, яка тоді працювала аніматором в Єгипті, і вирішували, за скільки її продадуть в рабство. Іншого разу, теж ніби просто між собою говорили: «Хай нирку продає, якщо хоче, щоб усі лишились живі».  

– Вони нам казали, що з Києва вже їдуть два автобуси бандитів, які покладуть тут усіх, якщо ми не заплатимо більше, – розказує чоловік. – І так лякали.  

І все віддали

– У нас була “Тойота” і “Опель” у дитини. Вони заставили привезти і переоформити на них, – говорить Юлія. – Усі документи, які були, згорнули родичі і привезли їм. На квартиру, дім, магазин, все, що в нас було. У останній день мені сказали, що о 10-й ранку приїде нотаріус, щоб я думала, на кого що буду переписувати. Я тоді попросила набрати чоловікову сестру, і вона сказала, що  вони звернулися до правоохоронців. І вони це знали, думаю. Вони постійно все фіксували, комусь писали у Вайбері. Хтось їхніми діями керував і все погоджував.  

«Сокіл» увірвався в «Гостевію» до того, як почав працювати нотаріус. Тож Козаки нічого, крім відданих раніше машин, на бандитів не переоформили. Правоохоронці без опору затримали сімох вимагателів. А заручникам викликали швидку і доправили в лікарню, де Юлія з наслідками пролежала майже два місяці.

– Експерти дали висновок, що я отримала середньої тяжкості ушкодження, – каже вона. – І ось у лютому цього року ми через знайомих взнали, що нашу справу закрили. Вилучені у них під час затримання наші гроші, не нам повернули, а їм віддали.  

Діла не буде?

Як так сталося, що кримінальне провадження про цей злочин проти подружжя підприємців закрили? Через відділ комунікацій коментаря нам не дали. Сказали надіслати інформаційний запит. Поки чекаємо на відповідь, то вже дізналися: провадження поновили за рішенням суду після скарги адвоката підприємців. Кваліфікація злочину – вимагання.

– Через півтора місяці після того, як нас визволили, нам на подвір'я кинули гранати, – розказує Микола. – Є відеозапис з камер спостереження, але провадження закрили.

– Два місяці нас охороняли поліцейські, і нам постійно надходять дзвінки з погрозами, – продовжує Юлія. – Щойно напишемо клопотання – одразу дзвонять. Тобто вони знають про кожний наш крок.

Неспроста, переконані Козаки, поліція спершу відхрестилася від їхньої справи, а тепер мляво працює. Вони написали про це у скарзі прокурору області Вячеславу Соколовому. Цитата звідти:

«Зволікання органів досудового розслідування (…) може свідчити про особисту зацікавленість та суб’єктивне бажання не притягувати злочинців до відповідальності. Підтвердження цьому той факт, що одразу після закриття провадження зняли арешт з усіх вилучених речей у злочинців, які містили на собі сліди злочинів, були визнані речовими доказами, та вказані речі (мобільні телефони, гроші, автомобілі) передали злочинцям».

Тобто все, що відібрали два роки тому у вінничан приїжджі вимагателі, останнім і віддали. Щей більша частина грошей залишилася документально не зафіксована. Куди зникло більше мільйона гривень після затримання, залишається здогадуватися.

«Закрили справу, щоб знищити докази»

Віталій Корпало, адвокат:

– Затримали, задіяли спецпідрозділ, вилучили майно, транспортні засоби, гроші, інші речові докази! Але після цього всього позиція правоохоронних органів кардинально змінилася. Таємно закрили справу і все майно повернули не потерпілим, а бандитам. Передали фактично сторонній людині – адвокату, яка приїхала і сказала, що то були її гонорари.

Нам зараз потрібно повернути і автомобілі, і гроші. Відновити втрачене право непросто. Люди стали заручниками ситуації. А свідки одразу після вимагання розповідали, що тільки що ці гроші вони позичили потерпілим на вимогу бандитів. Причому в справі фігурувала значно менша сума, ніж зібрали мої клієнти.

Після того, як ми оскаржили постанову про закриття провадження, вже протягом кількох місяців не можемо отримати матеріали справи. На клоптання ніхто не реагує. Найбільше мене бентежить, що за наявності цілого ряду очевидних злочинів в діях групи встановлених людей, можна було б реально підняти показники розкриття, а цього не зробили. Тут справа навпаки, гальмується. Її закрили для того, щоб умисно знищити докази.


Читайте також:

Чи треба така поліцейська робота? «20 хвилин» зібрав докази у фото та відео

Мільйонна справа в суді – пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували

Після збройного нападу колекторів. Винні банку 10 мільйонів, але виграли суд

«Купити крадене може кожен». Засуджений бізнесмен вимагає повного виправдання

ТОП-3 афер на гроші. Прокурор розказав про найпопулярніші сьогодні шахрайства

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Андрей Романов

    Бизнес на одолженных деньгах не сделаешь, особенно зарабатывать на скачках цен. Это высоко рискованный бизнес и  они бы прогорели , это случилось бы рано или поздно, а деньги надо отдавть! Я думаю их не просто так держали , потому что попахивает аферистами. И любой бы кто пишет коменты , если бы вы одолжили ,допустим 10000 уе вы бы забирали свои деньги? Так что тут ,очень скользкая ситуация. Честно говоря глядя на их фото ,в статье, у меня они вызывают ощющение аферистов. Может быть я ошибаюсь. Но ....
  • Юрий Бондарук

    "Куди зникло більше мільйона гривень після затримання, залишається здогадуватися" ))) пошукайте в ментівських карманах!
  • fank franko

    Панове.В нашій країні всі закони створенні не для захисту людей,а для захисту бандитів.Держава,яка взяла на себе функції захисту громадян від бандитів повністю провалила це зобов"язання. І поки ми самі не почнемо озброюватись і захищати свої конституційні права від бандитів і інших загарбників,нам ніхто не допоможе.Чомусь держава до сих пір не провела референдум про легалізацію зброї та змін в Кримінальному Кодексі.Їм це не вигідно.Земляки об'єднуйтесь та захищайтесь самі ,та допомагайте тим ,хто не може! Держава Вам не допоможе!!!
  • Владимир Иващенко

    це біда системна, адже деякі люди, які пішли в поліцію, зокрема слідство - при нормальних вже зарплатах нічого не хочуть робити по Закону, волинять зі справами, або навпаки роблять проти Закону, а тому є достатня ймовірність того, що таки не задарма...нахіба нам такі "слуги правопорядку"? І головне - що з цим робити? Так звана реформа прокуратури і поліції не наблизили нас до цивілізованого світу. Генпрокурор Юрій Луценко пропонує для наведення порядку на митниці - існуючу ліквідувати, та збудувати службу з "0". Тільки дивно, чому таких пропозицій нема по прокуратурі і МВС...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up