Чим завершилося розслідування перестрілки в Броварах за участю вінницьких найманців

Чим завершилося розслідування перестрілки в Броварах за участю вінницьких найманців
Затримання учасників перестрілки в Броварах 29 травня цього року
  • Пам’ятаєте відео масової перестрілки у житловому масиві Броварів, яке в травні вибухнуло в інтернеті?
  • Далі були гучні заяви головних осіб держави про те, що надовго посадять і учасників, і організаторів.
  • Брали участь в стрілянині найманці, в тому числі з Вінниці, а причина сутички — переділ маршрутних перевезень.    
  • Днями стало відомо, що розслідування завершилося, і його результати не схожі на виконання обіцянки покарати всіх.

Про масову стрілянину у Броварах, коли дві банди — вінницька і броварська — влаштували «розбірки» за право заробляти на маршрутних перевезення, нагадав громадський діяч Дмитро Гнап. Він написав на своїй сторінці у Фейсбуці про те, що розслідування цієї гучної справи завершилося. Генпрокурор сказала про це.

За інформацією автора посту, по справі проходять «три десятки тітушок-піхотинців у якості виконавців і один організатор — кримінальний авторитет Віха, він же — Віктор Журавель».

«Виконавці, організатор... А як же замовники? — спитаєте ви. Адже Антон Геращенко ще у травні на всю країну заявив, що поліція знає не лише виконавців і організатора, а головне — знає замовників цієї бійні, — пише Дмитро Гнап. — А от замовників слідство встановити не змогло. Власне, про це ще влітку казала генпрокурор Венедиктова. Через два місяці після гучної заяви Геращенка».

Відео дня

Зараз розслідування завершене, і справу мають передати до суду. А у матеріалах справи, як стверджує громадський діяч, фігурує «невстановлена досудовим розслідуванням особа», яка «в інтересах невстановленого досудовим розслідуванням перевізника, звернулась до Журавля, щоб за грошову винагороду вирішити питання про усунення у будь-який спосіб конкурентів у здійсненні маршрутних перевезень».

«Ось так. Невстановлена особа і невстановлений перевізник, — пише далі Дмитро Гнап. — Хоча відомо, що вінницьку фірму, яка під прикриттям озброєних тітушок хотіла зайти у Бровари, контролює такий собі Олег Поліщук. Він же — зять Сергія Чеботаря, екс-заступника міністра Авакова. А вінницькі тітушки були з банди місцевого екс-регіонала Продивуса — давнього знайомого і партнера Чеботаря. Але всього цього слідство встановити не змогло. Чи навпаки, встановило, але побоялося назвати вголос ці імена. Не міг же нам збрехати Антон Геращенко, коли казав, що знає імена замовників, еге ж?».

«Відтак, під суд підуть три десятки пішаків-ландскнехтів і їхній бригадир. Які, ймовірно, отримають мінімальні терміни, а авторитет «Віха», може й умовний, — підсумовує результати розслідування громадський діяч. — «Віха», до речі, ще влітку вийшов із СІЗО під смішну заставу у 600 тисяч гривень. І не факт, що досі знаходиться в Україні. Ось так закінчилася кримінальна драма, у якій Аваков і Геращенко гучно обіцяли покарання не лише виконавцям та організаторам, а й замовникам…».

Факти, відомі по цій справі

Після того, як відео перестрілки в Броварах, під час якої кілька дробів і куль попали у вікна тамтешніх мешканців, міністр МВС розповів фактаж. Сказав, що влаштували «розбірки» 67 молодиків. Назвав сутичку масовою бійкою зі стріляниною та анонсував масові арешти.

Невдовзі дійсно арештували на час слідства спершу 22 учасники, потім ще декілька людей. Також Арсен Аваков обіцяв, що ці найманці, котрі зійшлися у двобої на чиєсь замовлення, надовго сядуть в тюрму. Мовляв, аби вони більше не влаштовували «розбірок», подібних до лихих 90-х.   

Все це було наприкінці травня цього року. Вінницьких учасників ідентифікували, як «хуторян». Говорили, що кожен з них заробив на сутичці з броварськими по 800 гривень. Кількість арештованих тоді хлопців з Вінниці і тих, які зараз стали обвинувачуваними та потраплять на лаву підсудних, не відома. Коли офіційні джерела інформували про підозри, то не розділяли сторони та вінницьку і броварську. За неофіційною ж інформацію, затримали 19 вінничан.

На поліцейських записах з затримань можна побачити автівки з вінницькими номерами. Фото побачите нижче. А ось пізніший запис — затримання тих людей, яких не узяли на місці події: 

Що відбувалося за кадром?

Причину сутички в поліції пояснили практично одразу. Сказали, що то автобусні перевізники (маршрутне сполучення між Броварами та Києвом) звели найманців, так ділили перспективу заробітку. За словами Авакова, на названому маршруті за добу заробляють по 600 тисяч гривень, а за рік — 220 мільйонів.

— Частина цього ринку — «біла», а частина, як з’ясувалося, здійснюють «сірі» перевізники, які належать до цих же груп, — розказав вже на початку слідства Аваков. — За рахунок своїх «сірих» доходів найняли для розборок між собою бандитів, і це зробили. Призначили один одному, як в лихих 90-х, стрілку о 6.30 ранку зі стріляниною. Троє — в лікарні, поранені, будуть жити. Це учасники цієї стрілянини. Кілька дробів і одна куля потрапили у вікна звичайних громадян. Тому це тяжкий злочин, скоєний групою осіб, — хлопців, які приїхали з Вінниці, з Києва, з тих самих Броварів. Всі, хто демонстрував вседозволеність, опиняться спочатку на лаві підсудних, а потім за гратами.

Зняли верхівку вінницького главку

Пізніше в МВС розповіли, що всього встановили шість десятків учасників, зокрема і замовників злочину. Антон Геращенко у своїх публікаціях у Фейсбуці розповідав, що «частина з них намагається сховатися. Але це їм не вдасться. Всіх знайдемо і передамо до суду для визначення міри і ступеня вини кожного».

Невдовзі через перестрілку в Броварах від посади відсторонили начальника поліції Вінницькій області Юрія Педоса, а на його посаду 1 червня, тобто за кілька днів після перестрілки, призначили одесита Івана Іщенка. Останній керує вінницьким поліцейським главком і зараз. Педос же — став радником в Києві, тобто залишився вже без керівної посади.     

Передувало цим штатним змінам в поліції Вінниці відео звернення міністра МВС. Ось ще одна цитата звідти про його ставлення до самих хлопців-найманців і тих, хто «посіяв зерна, які привели до зіткнення» в Броварах:

«Мені шкода багатьох з них, це молоді хлопці, які приїхали підзаробити 800 гривень з Вінниці, – казав Аваков. — Питання, що стосується організаторів, тих, хто посіяв зерна, які привели до такого зіткнення — це окреме питання. Це питання про непрозорість тендерів по виділенню маршрутів в обласній виконавчій владі. Це питання, де інтереси перевізників ставляться вище людей. Ось з цим ми розберемося дуже швидко найближчим часом».

Колаж з фотографій арештованих учасників стрілянини / з відкритих джерел

Що верхівку вінницької поліції звільнили через стрілянину в Броварах, прозвучало одразу. Від займаної посади, нагадаємо, усунули начальника Головного управління Нацполіції та звільнили його заступників, які очолювали кримінальну поліцію та оперативну службу.

«Причиною таких управлінських рішень стали грубі недоліки і прорахунки, допущені в службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів», — пояснили на сайті Нацполіції.

Простіше кажучи, вінницьких поліцейських керівників звинуватили в тому, що вони допустили формування на ввіреній їм території збройних банд, які «засвітилися» в Броварах. У нас ці спортивні хлопці називаються «хуторянами» і періодично показуються на різного роду конфліктах — від рейдерських захоплень, до церковних масових заходів.

Вище у коментарі Дмитра Гнапа був названий Володимир Продивус, тож варто нагадати, що він одразу ж заперечив свою причетність до організації стрілянини, виклавши допис у Фейсбук:

«Ні у мене особисто, ні у моїх бізнес-структур немає ніяких бізнес-інтересів в сфері пасажирських перевезень в Київській області. Відповідно, будь-яку мою згадку в «броварський історії» вважаю виключно вигадками і провокацією».

Більше деталей про подію 29 травня у Броварах ми давали півроку тому, оперативно, щойно знаходили інформацію. Дивіться цю інформацію у таких публікаціях:

Також прогляньте фотографії, які є в мережі, з затримань учасників перестрілки. Серед людей на цих знімках є і вінничани:

 

Читайте також:

Розтратили більше мільйона? За махінації судитимуть колишніх поліцейських керівників

Знову виправданий. Справа хабара в поліцейській шафці завершилася на користь звинуваченого

Сексдомагання під сумнівом? В суді про наклеп підтверджують оприлюднені раніше свідчення

В холодний сезон кишеньковому злодію працювати легше. Як упізнати «карманника»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up