На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам

На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам
  • Неонатальна допомога — пріоритетна послуга в Програмі медичних гарантій, яка оплачується за одним із найвищих тарифів та надається в межах пакету «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».
  • У Вінницькій області три медичні заклади надають безоплатну допомогу новонародженим, які народилися передчасно або мають складну патологію.
  • Від початку 2024 року на Вінниччині 345 таких малюків отримали допомогу в межах Програми медичних гарантій.

У Вінницькій області безоплатну допомогу новонародженим, які народилися передчасно або з вадами, надають три медичні заклади:

  • Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня. Цей заклад спеціалізується на наданні медичної допомоги дітям, тому має великий досвід та кваліфікований персонал для роботи з новонародженими, які потребують особливої уваги.
  • Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова: багатопрофільний заклад, який має потужне відділення інтенсивної терапії та неонатології, оснащене сучасним обладнанням.
  • Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини. Заклад спеціалізується на наданні акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги, тому тут можна отримати допомогу як під час пологів, так і після них.

Батьки можуть обрати будь-який з цих закладів, який їм найбільше підходить.

Місце реєстрації чи місце фактичного проживання батьків для отримання цієї меддопомоги не мають значення. Якщо в лікаря є обґрунтована підозра на ускладнені або передчасні пологи, патологію в дитини, яка має народитися, він скеровує породіллю до лікарні, де надають неонатальну допомогу. Також безоплатна допомога надається в тому випадку, коли породіллю доставляє бригада швидкої допомоги або її переводять з іншої лікарні.

Відео дня

У 2024 році тариф на лікування передчасно народжених немовлят становить 8 735 гривень, до нього застосовуються відповідні коефіцієнти. Наприклад, за лікування одного новонародженого, маса якого при народженні становить 1000-1499 грамів, і який потребує або вентиляції легень більше чотирьох діб, або суттєвих хірургічних втручань, медичний заклад отримає майже 195 тис. грн. За лікування немовля з масою при народженні 750-999 грамів — майже 422 тис. грн, а з масою меншою за 750 грамів — понад 551 тис. грн.

Тариф компенсує:

  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд,
  • інтенсивну терапію новонародженим та надання медпослуг на всіх етапах лікування,
  • необхідні лабораторні та інструментальні дослідження,
  • забезпечення дихальної підтримки,
  • лікарські засоби з Нацпереліку, медвироби та витратні матеріали згідно з галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я та медико-технологічних документів, а також ті, які постачаються за рахунок централізованих закупівель МОЗ, інших програм центрального та місцевого бюджетів.

Знайти медичний заклад, який має контракт з Національною службою здоров’я України на надає медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках, можна на дашборді НСЗУ на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг.

Необхідно обрати область (Вінницька) та групу послуг «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

Також можна зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже потрібний медзаклад.

 

Читайте також:

Як можна допомогти дітям із затримкою росту і коли давати гормон, розповідає ендокринолог

Дитина проковтнула сторонній предмет: у Вінницькій дитячій лікарні розповіли, що робити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up