Як можна допомогти дітям із затримкою росту і коли давати гормон, розповідає ендокринолог

Як можна допомогти дітям із затримкою росту і коли давати гормон, розповідає ендокринолог
Дитячий ендокринолог Ірина Тромпінська
  • Існує купа причин, чому хтось вищий за нас, а хтось нижчий.
  • Але є проміжок часу — всього кілька років дитинства і пубертату, коли на «см» дорослої в майбутньому людини можна вплинути.
  • Починати потрібно з консультації лікарів, а далі — корекція способу життя дитини і, можливо, гормон росту.

— Гормон росту — це білок, набір певних генномодифікованих амінокислот. Це ліки у вигляді рідини, яка може бути фасована в шприц-ручку або флакон, — розповідає дитячий ендокринолог Ірина Тромпінська. — Ін’єкція гормону росту робиться під шкіру в руку або ногу раз на день в один і той самий час, це як імітація секреції гормону росту здорової людини.

Ін’єкцію потрібно робити перед сном, як правило о 20.00, а в 22.00 відбій — дитина має лягати спати. Щоб через чотири години від моменту ін’єкції, коли настає пік секреції цього гормону гіпофізом, організм міг взяти його максимум.

Перед тим, як колоти гормон

За словами лікарки, всім батькам потрібно зрозуміти, що діти розвиваються по різному. Але є спеціальні шкали ВООЗ з нормами зросту відповідно віку, де кожна мама починаючи від первинного огляду педіатра, де дитину важать, вимірюють, може самостійно вести історію розвитку дитини.

Відео дня

Нижче — таблиця для вимірювання зрісту хлопчиків від 5-ти до 19-ти років. Але на сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я є шкали для хлопчиків від 0 до 5-ти років, а також шкали для дівчаток. 

Тут все просто — обирається вік дитини (скільки років і місяців), вказується зріст і визначається — норма у вас чи ні. Зелена лінія — це варіант норми, все що нижче цієї лінії — відхилення від норми. Вниз — відхилення від норми в негативну сторону, до верху — в позитивну.

  • Від 0 до 1 року — ріст дитини потрібно контролювати кожного місяця.
  • Від року до 3-5 років — ріст дитини потрібно контролювати кожні три місяці.
  • Від 5-ти років — контроль росту має бути раз на пів року.
  • І в період пубертату, починаючи з 9-ти чи 10-ти років, — контроль росту раз на рік.

— В перший рік свого життя дитина має прибавити 20-30 см у зрості, в іншому випадку потрібно звертатися до спеціаліста і з’ясовувати причини відхилення від норми, — розповідає Ірина Тромпінська. — Якщо говорити, наприклад, за хлопця в пубертаті за рік він має прибавити 6-8 см. Не прибавив жодного або прибавив, але менше 4-х см, тоді треба звертатися до лікаря для обстеження.

Для прикладу є хлопчик 11-ти років, його зріст 135 см і він найменший в класі. І хоч в ростограмі норма для хлопчиків такого віку 144-145 см (допускається відхилення +/- 7 см), порівнювати цього хлопчика з однокласниками некоректно, потрібно дивитися на те, як взагалі він ріс, визначити його біологічний вік…

І зробити все можливе до того, як закриються зони росту в 18-19 років. Тож чим раніше ви звернетеся до лікаря, тим більше часу є на корекцію росту в дитини.

Як перевірити відповідність розвитку і віку?

Є паспортний вік і є вік біологічний. Для того, щоб оцінити біологічний вік, наприклад, того самого 11-ти річного хлопця, спеціаліст має зробити рентген кисті його руки.

— Тому що кожна кісточка з’являється у відповідний вік дитини, — розповідає ендокринолог. — Якщо порушується хронологія появи певної кісточки, тобто вона не з’явилася, коли мала б уже бути, або є дизморфізм — коли певні кісточки з’явилися раніше очікуваних — це може говорити про якусь генечну затримку в рості. В цьому випадку потрібно буде далі обстежувати, і, можливо, настане питання в гормоні росту.

Якщо ж, за словами лікаря, кістковий вік буде відповідати паспортному, але вищеназваний хлопчик все одно не росте, терапія буде націлена на збільшення м’язової тканини, на перегляд харчування, нормалізації режиму дня. Щоб у дитини активно включався статевий розвиток, тому що буде статевий розвиток — буде і ріст.

Причини відставання в рості

— Це можуть бути певні генетичні синдроми, які супроводжуються відставанням у рості, — розповідає спеціаліст. — Відставання в рості може виникнути через недостатність функції щитоподібної залози.

Ми живемо на йодендемічний території, відповідно, йоду не достатньо в продуктах харчування. Часом батьки звертають увагу на те, що в дитини щитовидка збільшена. Тоді ми призначаємо йод і спостерігаємо. Якщо на цьому фоні дитина погано додає в зрості — перевіряємо гормони щитоподібної залози. Якщо бачимо недостатність функції щитовидки, то в деяких випадках призначаємо препарати тероксину і тоді ріст йде до норми.

— За різних причин можуть бути захворювання гіпофіза головного мозку, і ця залоза не дає потрібну дитині секрецію гормону росту, щоб вона росла відповідно віку, — розповідає лікарка. — І мається на увазі не тільки лінійний ріст. Тому що ріст всіх внутрішніх органів теж має відповідати певному віку.

Недооцінений здоровий спосіб життя

Коли лікарі пропонують здоровий сон, їжу і фізичне навантаження, щоб вирішити певні проблеми з ростом у дитини, вони праві. І дитячий ендокринолог приводить простий приклад цього: пропонує подивитися на дітей з неблагополучних сімей, дітей, які потрапляють в дитячі будинки.

— Вони часто дуже маленькі, не ростуть, в них фіксується певний фенотип, — говорить Ірина Тромпінська. — Коли цих дітей забирають в нормальну сім’ю, змушують вчасно лягати спати, вчасно будять, годують сніданком/обідом/вечерею…, і просто на фоні дотримання режиму вони починають рости і доганяти своїх однолітків. До речі, цьому є назва — психогенна низькорослість.

Чому на ріст впливає режим?

В народі кажуть: «коли дитина спить — вона росте». І це дійсно так. Адже за словами лікаря, гормон росту має піковість вироботки. А конкретно з 22.00 до 2.00 ночі, настає пік секреції гормону росту.

— Тому, до речі, одним із обстежень, коли в дитини затримка росту, є визначення нічного піку. В нас колись було відділення, де робили такі обстеження, зараз є денний стаціонар, і за потреби ми вночі організовуємо медсестричку, щоб вона в дитини, яка міцно заснула, набрала кров з вени, а ми дивимось, яка секреція гормону нічного піку, — розповідає ендокринолог. — Вдень набирати гормон росту немає сенсу, він завжди буде низький, особливо в тих дітей, в яких спостерігається відставання в рості.

Дуже важливе харчування

— Я не знаю жодної мами, яка б не намагалася своїй дитині дати все необхідне, але більшість дітей зараз мають порушення харчової звички — і воно виникає в перші місяці життя, з прикормом. Тому що є їжа пуста, а має бути збагачена мікроелементами, — каже лікарка і додає, що гормон росту працює через білок, через білкову їжу, адже це білкова сполука. Тому, особливо хлопчикам, потрібно давати білкові продукти тваринного і рослинного походження: м’ясо, риба, молочні продукти, бобові…. І тільки тоді буде нормально працювати гормон росту, і дитина буде рости.

— Взагалі дитину потрібно контролювати: коли вона лягає спати, як зранку встає і чим снідає — сніданок має бути білковий, не булка, не чай солодкий, а так, щоб дитина тривало сита була, щоб голодними очима не дивився на газовану воду, щоб в школі добре пообідала.

М’язи теж впливають на ріст

Також за словами ендокринолога, для нормального росту дитини в неї тричі на тиждень має бути спорт, причому активний.

— Але не бокс чи боротьба, тому що там всі, для прикладу, невисокі, коренасті і мають певну фенотипову будову, — каже лікарка. — Тому діток, які мають відставання в рості, краще відправляти на легку атлетику, на турнік, на плавання, футбол.

Спорт лікар радить усім хлопчикам, навіть якщо той генетично не запрограмований на два метри висоти (бо в нього папа 168 см і мама 150 см). Адже за ростом має статевий розвиток включитися. І якщо ця дитина відстає в рості та ще й немає м’язової тканини, відповідно, в неї буде пізніший пубертат (інші хлопчики голитися будуть в 17, а в нього тільки пушкове оволосіння з’явиться). Тому на спорті, таким хлопцям дійсно потрібно зосередитись.

— Знову ж таки, є синдром Іценко Кушинга або синдром Прадера-Віллі, це коли діти мають знижений м’язовий тонус, вони повненькі, мають затримку психомоторного розвитку і затримку в рості, — розповідає лікар. — Однією з форм лікування таких дітей є фізкультура, особливо басейн. Тоді в них жирова тканина зменшується, а підкачується білкова. А коли ми призначаємо таким дітям гормон росту, в них не тільки лінійний скачок росту йде, а весь метаболізм в організмі відновлюється, тому що все взаємопов’язане.
 

Читайте також:

Чим небезпечний кашлюк та як можна вберегти дітей

Чим ми зараз хворіємо і як потрібно лікуватись, розповідає сімейна лікарка

Все добре але дитина найнижча в класі — коли зріст стає проблемою, розповідає лікар

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • наталья

    Чудовий лікар!!!

    Ірина reply наталья

    Де приймає непідкажите?

    наталья reply Ірина

    Інномед,Ахіллес

keyboard_arrow_up