Чим ми зараз хворіємо і як потрібно лікуватись, розповідає сімейна лікарка

Чим ми зараз хворіємо і як потрібно лікуватись, розповідає сімейна лікарка
Сімейна лікарка Лариса Титарчук
  • За словами сімейної лікарки Лариси Титарчук, ковід зараз знаходиться в трійці хвороб, якими ми хворієм. Як серед дорослих, так і серед дітей.
  • До нового року почали фіксувати перші випадки грипу А, і зараз це лише прогресує.
  • А ще вінничани хворіють на рино- та аденовіруси. 

— Буквально кожного дня на прийомі в лікаря діагностується хоча б один випадок грипу, але варто зазначити: поки серед нещеплених, — розповідає сімейна лікарка.

У лікаря є швидкі тести, які визначають, що в пацієнта: ковід, грип А або В (на підтипи грипу можна перевіритися лише в лабораторіях). Для лікаря головне визначити, якщо це, наприклад, грип, то у цьому випадку можна призначити специфічне лікування.

— Серед маленьких вінничан зараз багато дітей з обструкціями, — розповідає лікарка. — Зазвичай це рино-синцитіальна вірусна інфекція (РСВ — респіраторно синцитіальний вірус людини). Також серед вінничан багато риновірусів і аденовірусів, зустрічаються іноді герпесвірусні інфекції, і якщо говорити про бактеріальні інфекції, то це — стрептокок.

Відео дня

Про грип

— Якщо ми говоримо про грип і його симптоми, то це, в першу чергу, виражена ломота в тілі, така, що хочеться просто лягти і нічого не робити, — говорить Лариса Титарчук. — Це виражена лихоманка, загальна слабкість, головний біль. Під кінець першої або на другу добу з’являється нежить, сухий кашель (хоча він може також із першого дня бути).

За словами лікаря, у перші 48 годин від початку симптомів бажано зробити тест на грип. Для того, щоб підтвердити діагноз і призначити специфічну противірусну терапію. Тобто лікування від грипу є — це препарати на основі озельтамівіру.

Якщо протягом 48 годин тест на грип не зробили?

— Сенсу призначати специфічне противірусне на третю чи четверту добу хвороби немає, — говорить сімейна лікарка. — Тому що, або симптоми підуть на спад, або почнуть розвиватися ускладнення (найчастіші ускладнення — це отити, пневмонія, бактеріальний риносинусит), і потрібно буде вже призначати антибіотики.

Про ковід

— Говорячи про симптоматику ковіду, там спостерігається не така виражена лихоманка, а температура коливатись у межах 38-39 градусів, може бути ломота в тілі і сухий кашель, — каже сімейний лікар. — А ще нежить, біль у горлі, втрата нюху і смаку. Також іноді бувають такі симптоми: нудота, блювання і, відповідно, діарея.

За словами лікаря, ковід лікується як звичайна вірусна інфекція — тобто симптоматично. Щоб підтвердити ковід у пацієнта, можна зробити тест, але якось специфічного препарату від нього немає.

Про риновірус

— З приводу риновірусу можна сказати, що це виражена ринорея, тобто нежить, коли з носа тече просто річкою, а ще є виражена закладеність носа. — розповідає Лариса Титарчук. — Може бути кашель, за рахунок того, що стікає слиз по задній стінці глотки.

Також, за словами лікаря, в пацієнта з риновірусом можна спостерігати температуру, зазвичай субфебрильну, тобто в межах 37-37,9 градусів.

Про аденовірус

— Якщо говорити про аденовірусну інфекцію, найперше, що може бути — це підвищення температури тіла, у кожного по-різному (від субфебрильної і вище), а лихоманка може тривати до 7-10 днів, — каже лікарка. — Зазвичай починають закисати очі, спочатку одне, закисає, набрякає, з нього починаються виділення, потім це переходить на інше око... Може бути нежить, кашель. У деяких випадках у пацієнтів спостерігається нудота, блювання, діарея. 

Щеплення все одно потрібне

За словами Лариси Титарчук, серед усіх цих вірусів специфічне лікування має лише грип, а все інше лікується симптоматично.

— Але якщо ми перехворіли на грип, ми не відміняємо щеплення від цього вірусу, — говорить лікарка. — Тому що вакцина від грипу містить чотири штами, ми ж, якщо перехворіли якимось одним, до кінця епідсезону можемо підхопити і три інших.

Стосовно ковіду: тут вакцинацію теж не варто ігнорувати, незважаючи на те що МОЗ скасував епідемію і відніс ковід до звичайних вірусних респіраторних захворювань. Тому що вже зафіксовані кілька випадків нового штаму коронавірусу (підштам Омікрому), не в нашій області, але в Україні.

— Ковід має ускладнення і важкий перебіг, — розповідає лікар. — І якщо діти його доволі легко переносять, для дорослих це може бути не просто ускладнення у вигляді пневмонії, це може бути фатально. Тому людям після 60-ти років, тим, хто має супутні захворювання: бронхіальну астму, хозл (хронічне обструктивне захворювання легень), цукровий діабет, серцево-судинні захворювання…, варто зробити щеплення (про всю процедуру, як це зробити, запитайте у вашого сімейного лікаря, - авт.).

Нажаль, від рино- чи аденовірусів вакцини немає, тому тут варто сподіватися на власний імунітет і загальні правила здорового способу життя (сон, харчування, фізичні навантаження, гігієна).

Як кажуть у МОЗ 

В усіх регіонах України зберігається неепідемічний рівень захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції. У 14 регіонах України циркулюють віруси грипу А та В. Серед усіх зареєстрованих випадків гострих респіраторно-вірусних захворювань переважає COVID-19.

Протягом епідсезону, який почався в жовтні, в середньому від тижня до тижня медики реєструють від 130 до 150 тисяч нових випадків захворювання.

За перший тиждень січня на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 121 172 особи, із них 59 469 — діти. До лікарень госпіталізовано 4 744 особи, із них 2 472 — діти. Зареєстровано 53 летальні випадки, серед яких — одна дитина віком до року.

Комплексні протиепідемічні заходи: індивідуальний захист, маски, в разі нездужання, самоізоляція та імунопрофілактика проти грипу і COVID-19. Вакцина проти COVID-19 залишається безоплатною у 2024 році та доступна у пунктах щеплень в усіх областях.


Читайте також:

Як попередити інтоксикацію та вірусні інфекції: поради вінничанам

Магнітні бурі у січні 2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Ирина

    Наказ 1416 Міністерства охорони здоров'я ЧИТАТИ В  С  І  М

keyboard_arrow_up