Статус учасника АТО нададуть не всім. Добровольців не врахували

Статус учасника АТО нададуть не всім. Добровольців не врахували
Фото зі сторінки Костянтина Рєуцького у Facebook
До редакції 20minut.ua звернувся доброволець із Вінниці, який близько місяця перебуває на Донбасі. Він попросив роз’яснити, чи зможе він отримати статус учасника АТО. В обласному комісаріаті журналісту розмито розповіли про порядок надання статусу учасника бойових дій. Кажуть, мобілізовані військові статус отримують, а добровольці – ні.

Кілька тижнів тому журналісти RIA розслідували, що чекає на нелегальних захисників вітчизни і дійшли до невтішного висновку. Доки добровольчі воєнізовані формування не будуть легалізовані на державному рівні, статус цих людей перебуває у дуже хиткому становищі, незважаючи на постійні обіцянки Президента України про те, що ніхто не буде забутим.

Поки що Кабінет Міністрів затвердив постанову № 413 від 20 серпня 2014 р. «Про порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення». Але через те, що війна ще не завершилася і солдати знаходяться на місці бойових дій, алгоритми надання статусу учасників бойових дій на практиці ще не відпрацьований.

– Є постанова, але немає ще переліку районів проведення АТО і термінів її проведення, який визначається Антитерористичним центром при СБУ.  Тому механізму безпосереднього надання статусу поки що немає. Військові частини мають право оформляти документи в місячний термін після того, як військовослужбовець виходить із зони АТО. І вже тоді починається збір документів, які направляються в міжвідомчі комісії, щоб надати статус. – розповіла службовець Вінницького обласного військового комісаріату Ірина Артюх.

Відео дня

Але про добровольців офіційно невизнаних формувань, які гинуть на Донбасі, мова взагалі не йде. Військова частина повинна бути облікована, аби надати солдатам витяги з наказів, направлення та інші документи, необхідні для підтвердження участі у бойових діях .

– Якщо добровольці призвані офіційно за мобілізацією, тоді вони вважаються військовослужбовцями. – пояснює Ірина. – Самі ж добровольчі батальйони – такого визначення у законодавстві нема.

На її думку, прийняту постанову необхідно доповнити інструкцією, яка дозволила б захистити права тих людей, які самовіддано пішли на війну за власним бажанням.

У вінницькому координаційному центрі «Допомога воїнам АТО» ми поспілкувалися з волонтерами, котрі постійно підтримують зв’язок із військовими.

– Це такий геморой! – спересердя вимовив вінничанин.

За його словами багато військових взагалі навіть не хочуть братися за це діло. І підкреслив:

– Вони розуміють, що держава не хоче їх підтримувати.

В обласному військкоматі нам сказали, що до них ще не зверталися з подібними заявами, а самі ще вивчають постанову. У кінці бесіди нам повідомили, що найближчим часом сподіваються все ж таки отримати детальні інструкції з проведення процедури надання статусу учасника АТО військовослужбовцям. А коли вирішиться питання з добровольцями – невідомо. Ми продовжимо слідкувати за ситуацією і публікувати її на сайті 20minut.ua.

Тим часом вінничани активно шукають в Інтернеті інформацію про те, як стати добровольцем.

Юлія ДІОНІСЬЄВА

+380508774345

Коментарі (3)
  • Евражка Авачинская

    Так грошей на всех где набраться? Тут ни на газ, ни на уголь для тепла и света в предверии зимы нет ни хрена, а еще и  тупорылым придуркам, решившим добровольно пойти убивать людей, платить пенсии, пособия, денежное вознаграждение? Раскатали губищи. Тут и регулярных вояк не хватает. А эти идиёты пусть  в банке Коломойши кредит возьмут.Он не станет возражать.
  • Торонтуй

    Отакущу им вэлыку подяку
  • Анонім

    "Але про добровольців офіційно невизнаних формувань,"....

    Другими словами - бандитские вооруженные группы???



    Или сейчас достаточно назваться добровольцем и смело носить оружие?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up