Як крадуть наші гроші: схеми популярних шахрайств

Як крадуть наші гроші: схеми популярних шахрайств
Аферисти скрізь. В телефоні, в інтернеті, в офісах фірм чи просто на вулиці. Свої афери вони провертають з психологічними прийомами, грають на довірливості і на тому, що ми постійно поспішаємо

Не збавляють обертів відомі схеми шахрайств. Здається, про них вже усе знаємо, але все одно «попадаємо». Через свою наївність? Частково. В більшості через те, що аферисти знахабніли від безкарності.

Якщо говорити про шахрайства на ОЛХ чи інших сайтах безкоштовних оголошень, то аферисти вже примудряються одночасно надурити і продавця, і покупця, щоб присвоїти і товар, і гроші. Якщо раніше правоохоронці радили читати коментарі та, якщо немає позитивних, не приймати рішення про покупку, то тепер і це не проблема: коментарі «набиваються» такі, як треба, і стільки, щоб мало не здалося.

Тим часом жінки не перестають вірити, коли їм з невідомого номера приходить СМС: «Мам, кинь на цей номер тисячу гривень. Не передзвонюй. Потім поясню». А чоловіки по-дитячому «ведуться» на повідомлення про несподіваний виграш автомобіля «Шевроле» у розіграші, в якому вони участі не брали.

Не всі навчилися не вірити підозрілим дзвінкам і повідомленням. А шахраї хапають на льоту все нові і нові можливості поповнити свої гаманці за чужий рахунок. Сьогодні вони "давлять" на патріотизм та співчутливість вінничан. Волонтери регулярно викривають фейкові оголошення про допомогу хворій дитині чи пораненому бійцю АТО. 

Але частіше аферисти заходять з іншого боку: телефонують людям, які збирають пожертви, пропонують переказати грошей, а далі - все, як завжди в телефонних шахрайствах. До родичів потім дзвонить нібито представник банку з радісною новиною «прийшов платіж», але з зачисленням є проблеми. Людина має підійти до банкомату і виконати інструкції, які відправляють її гроші на чужу карту, а не пришлють пожертву щедрого благодійника їй. Врешті довго ламати голову доведеться поліції, щоб знайти шахрая, а жертві – лікувати головний біль, від того, що все зробила сама, своїми руками.

А про які шахрайства не перестають писати заяви в поліцію вінничани? Що нового вигадали в схемах давно відомих афер злочинці, щоб вполювати наші гроші? Як зрозуміти, що маєш справу з шахраєм, коли купуєш-продаєш, говориш по телефону чи клацнув на посилання в соцмережах?

В інфографікці нижче - використані статистичні дані обласного управління Національної поліції. 



 

Найпопулярніше шахрайство те, якого поліція не бачить
 Сніжана Чубенко (42), адвокат
- Шахрайства дуже поширені у всьому світі і у всі часи. Це найпоширеніший спосіб заробляння грошей у великих розмірах і набування статків. Шахрайство передбачає обман жертви, обіцянку і видурювання цінностей, майна чи коштів. Сьогодні в нас шахрайство - у зв’язку з розвитком технологій, банків та сфери фінансових послуг - набуло нового рівня. Передбачити його чи застерегтися від нього іноді дуже складно. Люди, які є порядними, не уявляють, що в цей спосіб можна обдурити.
Найпоширеніше шахрайство – нібито кредитування без застави, довідки про доходи і в дуже швидкий спосіб. Працювали у Вінниці кілька фірм, я намагалася їх зупинити, а міліція їх взагалі не бачила і не шукала. Вони ж кажуть людям: «Ми вас будемо кредитували, але ви вступіть до нашої організації, заплатіть за те, за те, за те...». Потім ще й підписують договір, де ця людина повинна уже платити за неотриманий кредит відсотки чи членські. Це вже схема шахрайства.
І так само машини продають. Нібито купуєш машину, платиш на неї частинами і «коли набирається якась спільнота, ми по черзі кожному з цієї спільноти будемо надавати машину». Це теж типова схема шахрайства. Але правоохоронні в діях шахраїв люблять бачити цивільно-правові стосунки, тому в їхній статистці таких шахрайств немає. 
 

 

 

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Black

    Есть еще пару видов, переименование улиц например, превращение милиции в полицию итд, ах да я забыл, если мошейничеством занимаются депутаты ВР то все нормально.
  • Кирилл Харетонов

    Доброго дня. Сервіс OLX сьогодні дуже популярний серед багатьох українців. На жаль, ріст популярності майданчика приваблює не лише добросовісних користувачів, але й нечесних людей, котрі хочуть нажитися на довірі та незнанні інших. OLX наполегливо рекомендує користувачам дотримуватися правил безпеки: зустрічатися особисто, не робити передоплат, користуватися доставкою з можливістю післяоплати, не розголошувати конфіденційні дані банківських карток. Більше дізнатися про правила безпеки під час покупок та продажів в інтернеті ви можете тут: http://olx.ua/uk/bezopasnost/ . Якщо ви стали жертвою шахрая, обов’язково зверніться до правоохоронних органів. Офіційна підтримка Olx

  • Анонім

    Самая популярная и эффективная схема это присвоение прибавочной стоимости.

    Анонім reply Анонім

    раз в таком ключе, то еще более популярная схема — необеспеченные деньги
  • Тыгес Ебергард

    ще дуже популярне шахрайство з родичами бійців ато. ваш син потрапив у полон, ми його вбєм якщо небуде перечислено кошти на номер картки. на таке неведіться підтримуйте звязок одразу з командиром вашого сина чи чоловіка. (ця схема шахрайства сама популярна тут грає роль життя близької людини воно дороге). Автор молодець , що доводить до людей дуже важливу інформацію. ганьба поліції, що цим незаймається .

    Тыгес Ебергард reply Тыгес Ебергард

    поліція повина доводити до громадян таку інформацію.а поліція чим займається ?

    Анонім reply Тыгес Ебергард

    Поліція якраз нічим не займається. Вчать та здають тести,шукають гроші на хабарі, реформуються одним словом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up