Ідеальні умови для інтернет-шахраїв. Міліція їх не шукає

Ідеальні умови для інтернет-шахраїв. Міліція їх не шукає
Не подобається – в суд! Колишній міліціонер став жертвою простого інтернет-шахрайства. Він подав заяву в міліції і паралельно згадав минуле - провів своє власне розслідування і знайшов того, хто його “кинув”. Але... в міліції справу закрили. Бо брати гроші і зникати - це не злочин? Ідеальні умови для шахраїв...

Випробувати систему оскарження дій слідчого вирішив міліціонер старої школи, якого обманули на сайті ОLХ. Він зібрав дані на шахрая, але слідство назвало злочин цивільною справою. Через суд чоловік вимагає поновити розслідування.

Майже всім сотень вінничан з початку року писали заяви в міліцію про шахрайство. Але кожне п’яте з відкритих „автоматом” кримінальних проваджень закрили.  Слідство замість криміналу констатувало цивільно-правові стосунки. Тобто людина, яка взяла гроші, але не вислала товар - це просто “непорядний продавець”  і розбиратися з ним потрібно через суд.  

Два з половиною роки уже, як Кримінальний процесуальний кодекс вимагає відкривати провадження одразу за заявою про злочин. А до суду в решті доходять тільки вершки. Якщо говорити про шахрайства, на які можна наткнутися на кожному кроці, то розкривають в основному обмани фірм або справи з немаленькими збитками.

Найпоширеніших шахрайств, телефонних або на купівлі-продажу, як розказав RIA головний розшуківець області Олександр Цимбалюк, розкривається приблизно десята частина. Решта - це „глухарі” або не перспективні справи. Перші «висять». Другі закриваються (скільки яких – див. у інфографіці).

- Закриваються ті провадження, які не мають судової перспективи. Рішення про це погоджує прокуратура, - говорить Олександр Цимбалюк й пояснює, що ініціативу проявляти оперативникам забороняє той самий КПК. – Ми тільки виконуємо доручення слідчого в рамках провадження. Право проведення оперативно-розшукової діяльності без доручення в нас забрали.

Боятися нічого
На те, що їх не шукатимуть, й розраховують шахраї і відкрито пасуться в соціальних мережах, на сайтах безкоштовних оголошень, інтернет-аукціонах. Нічого боятися інтернет-аферистам ще й тому, що навіть якщо людина й заявила в міліцію, то правоохоронці їх гірше, ніж недобросовісними покупцями, виходить, не назвуть.

Це доводить історія вінничанина, який спіткнувся на ОLХ, хоча і „пробивав” дані юнака-продавця, пропускав через гугл знімки товару: чи не „світилися” деінде. Продавець все одно  кинув його на завдаток у 500 гривень. Відкрито, не ховаючи особистих даних. Шахраю 20 років. А «терпила», як жартома називає себе постраждалий, - втричі старший чоловік, який раніше служив в органах.    

Він записував переговори, робив скрини. В решті - передав це і зібрану постфактум інформацію в міліцію. Він навіть встановив особу шахрая, скориставшись своїми методами і зв’язками. Не допомогло. Справу закрили.

Колишній міліціонер думає, що шахрая правоохоронці й не шукали. Слідство перевело кримінал в цивільно-правові стосунки. Не повідомили про це заявника, доки він сам не поцікавився ходом розслідування.

Показова справа
Видалася правоохоронцям неперспективною справа Андрія Моховікова про спробу купити за оголошенням на розрекламованому сайті ОLХ мобільний телефон „Самсунг Ноут-3” за чотири тисячі гривень. Продавець переконав покупця сплатити півтисячі завдатку. За легендою, продавав юнак свій вживаний, але доглянутий телефон, бо конче треба були гроші.

І  Андрій Моховіков перекинув 500 гривень через „Приват-24”. Чекав накладної про доставку покупки через “Нову пошту”. Але продавець поставив свій мобільний на автовідповідач і не прислав покупку.

- Це був стандартний кидок на завдаток, - говорить потерпілий, який потім, своїми силами дізнався в банку, що шахрай – мешканець Рівного, що на його картковому рахунку маже 200 тисяч гривень, й що протягом одного тижня він отримав переводів на різні суми від 500 грн  до чотирьох тисяч аж 50. – Що зробила слідча, якій вже можна було й не вставати з-за столу? Замість розіслати запити і видати постанову про допит шахрая за місцем проживання, вона написала постанову про закриття кримінального провадження.

На чиєму боці?
Слідча розцінила дії лохотронщика як недобросовісне виконання продавцем своїх зобов’язань, що має розбиратися в цивільному суді.

- Особливий цинізм в її діях у тому, що вона, як юрист, не могла не розуміти, що в такій ситуації немає сенсу йти до суду, - говорить Андрій Моховіков. – Офіційно особу шахрая не встановили. Кого притягувати як відповідача? Куди посилати повістку?

Врешті вінничанин почав судитися не зі злочинцем, а з сучасною правоохоронною системою. Він подав позов на дії слідчої і оскаржив слідчому судді закриття кримінального провадження.

- Фактично виходить, що міліція і прокуратура стоять на захисті інтересів не потерпілих, а інтернет-шахраїв, - каже Андрій Моховіков.

Слухання його скарги заплановане якраз на сьогодні, 8 липня. Суд запланував затребувати й вивчити матеріали кримінального провадження, яке передали вже, ймовірно, в архів. З них буде зрозуміло, все можливе для пошуку шахрая зробили чи справді, просто «забили» на справу зі збитком в 500 гривень.

- Діло не в цих грошах, звісно, - каже Андрій Моховіков.

Його мета - змусити систему працювати, довести, що  “невідворотність покарання”, це не просто гарні слова.

-  І хочу заставити слідчих міліції та прокурорів працювати і не опиратися на статті, які дозволять залишити потерпілих сам на сам з їх проблемами, - каже колишній співробітник міліції.
 

Відео дня

Новий КПК. Прокуратура не допоможе

«Якщо раніше потерпілий міг з «пролетарською ненавистю» на листку в клітинку в довільній формі написати скаргу прокурору на недобросовісного працівника міліції, й це призводило до серйозного покарання, - говорить Андрій Моховіков, - то тепер треба звертатися до слідчих суддів. Згідно зі статтею 303 нового Кримінального процесуального Кодексу України, прокуратура більше не розглядає скарги на дії чи бездіяльність слідчих міліції.
Такі скарги в судах розбираються на загальних підставах, де доведення вини (недбалості) однієї сторони або необґрунтованих претензій іншої лежить на самих сторонах спору.
Уявіть ситуацію: з одного боку від судді сидять професіонали з юридичного відділу МВС для відстоювання позиції працівника, а з другого – мати-одиначка, наприклад, яка намагалася в інтернеті купити дешеву коляску для дитини. До того, вартість підготовки грамотної заяви в суд – 2000 гривень, участь у одному засіданні адвоката - 500 гривень.
Хто піде на таких умовах оскаржувати закриття провадження під приводом переводу його в цивільно-правові стосунки?»
 



Читайте також:
О бедных "терпилах" замолвите слово. Про развод на OLX и реакцию милиции
Найбільш поширена сьогодні схема шахрайства на цих вінничанах не спрацювала
Великі афери в маленькому місті або Як нас дурять без кінця
Як не стати лохом. Рейтинг схем, за якими працюють шахраї

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Мальована Ірина

    Добрий день хочу шоб мені допомогли вивести шахрайку я шукала роботу в інтернеті знайшла шо треба складати прикраси потрібно скинути 200грн і мені дадуть матеряли для роботи я скинула але матерялів нема я маю історію переписки і фото паспорта шахрайки чи змоглиб мені доплмогти
  • Sergiy Pavshuk

    Кебал Таня тел. 380687155672, 380970426249 ,карта Укрсиббанка 5169 3049 0215 4204, еще карта 4149501749139607 ) МОШЕННИЦА на OLX, работает в паре с Бруцкий Василий Васильевич карта Приват 5168 7573 0215 9860. Берет завдаток, или полную оплату, товар не отправляет, будте осторожны !!!
  • Χаритонов Κирилл

    Доброго дня! Останнім часом почастішали випадки шахрайства.

    Ні в якому разі не слід погоджуватися на попередню оплату на банківську картку продавця, якого ви не знаєте. Ми рекомендуємо особисто зустрічатися з продавцем та розраховуватися за товар після того, як побачите його. Якщо потрібна доставка, рекомендуємо користуватися послугою післяплати.

    Будь ласка, ознайомтеся з основними правилами безпеки при угодах купівлі-продажу: http://olx.ua/bezopasnost/

    Якщо ви постраждали від дій шахрая, будь ласка, надішліть інформацію, що підтверджує факт шахрайства, до служби підтримки OLX http://olx.ua/contact/ Це можуть бути скани переписки, чеків тощо. Такі дані нададуть підстави для блокування користувача. Ми також наполегливо рекомендуємо звертатися до правоохоронних органів. Після їх офіційного запиту, ми надамо всю необхідну інформацію про підозрюваного шахрая для розслідування.

    Офіційна підтримка Olx

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up