11 жовтня в Вінниці відбувся перший круглий стіл по розвитку подільської кухні. На зустрічі були присутні:
- Олена Павлова, вінничанка, автор ідеї «Подільська кухня», громадський діяч, засновниця проекту «Український Дід Мороз» та благодійного фонду «Помічники Діда Мороза», автор школи жіночої політики та розвитку;
- Марина Прісняк, вінничанка, засновниця та головний редактор журналу «Амбітна пані», ,маркетолог, продюсер теплих зустрічей, голова громадської організації «ЧАС.ОПИС»;
- Оксана Мельник, вінничанка, громадський діяч, активна матуся, волонтер 2014 року, голова благодійного фонду «Родинний-Дім»;
- Юлія Андріянова, вінничанка, телеведуча смачної програми «Кухня на фонтані»;
- Анастасія Довгорук, вінничанка, студентка, фотограф.
Прагнучи розвивати історичну та культурну спадщину Подільського регіону ми, дослідники та науковці, кухарі, ресторатори, літератори, журналісти та громадські діячі Вінницької області, беручи до уваги особливості нашого регіону:
- унікальну історію, яка відобразилася на всіх явищах місцевої культури;
- багатонаціональність, яка сприяла створенню самобутньої культури, зокрема гастрономічної, на основі взаємопроникнення й інтерпретацій українських, польських, єврейських, словацьких, чеських, литовських, молдавських, вірменських та інших впливів;
- територію в межах трьох держав, що автоматично перетворює Подільську кухню на міжнародне явище;
- природні умови, сприятливі для вирощування та обробки різних груп продуктів та отриманню екологічно чистої сировини;
- стратегічне спрямування місцевої економіки на сферу послуг та туризм, що спонукає до відновлення традиційної гастрономії та створення нової,
приймаємо за основу такі критерії подільської кухні:
- територію походження страв, продуктів та ідей, яка охоплює терени Вінницької, Хмельницької, Тернопільської областей ;
- традиції, які будувалися з 13 століття аж до Другої світової війни;
- визнання внеску в подільську кухню всіх народів, які мешкали та мешкають у регіоні, можливість появи за одним столом страв із різним етнічним відтінком;
- використання якісних екологічних продуктів, які традиційно вирощують на Поділлі або здавна імпортують на наші терени,
та беремо на себе зобов’язання:
- Відновлювати традиційні рецептури подільських страв та продуктів;
- Поєднуючи їх із найновішими тенденціями та найвищими стандартами світової кулінарії, створювати нові страви нашої подільської кухні, які включатимуть зокрема й вуличну, дієтичну, вегетаріанську їжу, а також високу кухню,
- Через ці страви та продукти передавати унікальність культури та історії Поділля;
- Дбати про екологічність, якість та чистоту сировини, з якої виробляються подільські продукти та готуються наші страви;
- Забезпечити тісніший контакт між виробниками продуктів та закладами харчування, відновити практику приготування місцевих страв з якісних місцевих продуктів;
- Відновити та розвинути контакти між фахівцями у сфері подільської кухні у різних країнах, напрацювати програми транскордонної співпраці;
- Сприяти поширенню інформації про унікальні характеристики подільських страв, продуктів та культури Поділля загалом: як серед місцевих споживачів, так і назовні.
(За основу концепції взята доктрина галицької кухні.)
ЗАПРОШУЄМО УСІХ ДОЛУЧАТИСЬ ДО РОЗВИТКУ ПОДІЛЬСЬКОЇ КУХНІ, для цього заповніть реєстраційну форму: http://goo.gl/forms/Hx9479mCcH
Ми вдячні вам за те, що допомагаєте в гастрономічному автентичному розвитку регіону!
Був період, як я познайомилась з Юлею Білик. Вона тоді написала в редакцію «Амбітна Пані»… Так зав»язалось тепле знайомство,...
Я виховую семилітню донечку: допитливу, енергійну, часом непосидючу і часто бажаючу вивчати все й одразу. Працюючи в соціальних...
Дуже колоритна і високо-інтелектуальна одеситка Олена Павлова сьогодні приїздила в Вінницю, аби в рамках школи вінницької...
Колись я у доньки, як вона ще була зовсім манюнькою, запитала, скільки у неї ручок. Вона відповіла, що дві:"Щоб однієї триматися...