Весна, кохання, гонорея? Але ні

Весна, кохання, гонорея? Але ні
  • Спираючись на світовий досвід, через війну на сході лікарі вже пять років чекають на сплеск венеричних захворювань.
  • Але вони взагалі зникли, так каже завідувачка відділення обласного шкірвендиспансеру Наталія Мазорчук.
  • Утім, спостерігається сплеск захворювань шкіри нервового походження

- Ми взагалі забули, який вигляд має гонорея, - розповідає Наталія Мазорчук. - Нещодавно була в районній лікарні. Там лікар зустрів мене з великою радістю: “У нас один пацієнт зі свіжою гонореєю”.

Де поділися венеричні хвороби

За словами лікаря, раніше всі дані про випадки венхвороб стікалися до обласного диспансеру і були на контролі. Зараз люди можливо чимось і хворіють, але фармбізнес перекрив лікарям кисень настільки, що можливості відслідкувати ситуацію немає.

- Якщо говорити про сифіліс (збудник хвороби бліда трепонема), то на рік трапляється два-три випадки, - розповідає Наталія Мазорчук. - І то ситуації такого плану: жінка колись лікувалася від сифілісу, в період вагітності стала на облік, здала аналізи і отримала помилково-позитивний результат. Ця реакція називається антиген антитіл - тобто на чужорідний організм кров реагує відповідним чином. Чужородний організм, це бліда трепонема, але за звичкою організм сприймає плід як щось чуже і реагує на нього, як на збудник сифілісу. У таких випадках проводиться профілактичне лікування, щоб уникнути небажаних наслідків. От таких у нас у відділенні дві жінки. Є ще чоловік, в якого позитивний аналіз крові на сифіліс, хоча він заперечує в анамнезі якісь статеві стосунки. Та незалежно від того, що висипів у нього немає, яскравої картини хвороби теж, ставимо йому прихований сифіліс і лікуємо.

Відео дня

Як вплинули фармкомпанії?

За словами лікаря, сьогодні, якщо в людини вискочило щось на пенісі, або на якомусь іншому місці, вона приходить в аптеку до фармацевта і зі словами: “У мене там вискочило”, чи “в мене там виділяється” просить щось порадити. Фармацевти призначають ліки і пацієнт до лікаря не доходить, не займається лабораторною діагностикою. Інфекція перебивається, клінічна картина втрачається, і якщо згодом така людина потрапляє до дерматовенеролога, то випадково.

– А ще є приватні кабінети, які не підзвітні нам, а кожен третій дерматолог, косметолог, взяли мазочок, подивились, призначили ліки і ніде не зафіксували, звичайно. Ми прагнули перемогти вензахворювання, і все говорить про те, що вийшло, - каже лікар. - Хоча, як каже наш зав кафедри, все залежить від циклічності. Втім коливання та піки циклічності важко відслідкувати. А соцопитування не зробиш.

Свідомість та захист?

Наталія Мазорчук говорить, що її колеги у військовому санаторію, а до них потрапляє набагато більше пацієнтів, теж фіксують лише поодинокі випадки венеричних хвороб. Навіть серед солдатів (а як відомо, там, де війна, має бути сплеск). Тож можна говорити про те, що населення стало більш усвідомленим, відповідальним.

- І мова не про презервативи. Я завжди говорила, що презервативи, це контрацептиви, вони не завжди рятують від блідої трепонеми, тому що вона може проникати через латексний бар'єр, - каже лікар. - Ми кажемо “страждає те місце, яке згрішило”, хоча заразитись можна не лише статевим шляхом і побутовим, і в лікарні скільки хірургів ходять на грані - але і там  нічого. Я багато спілкуюся з молоддю, і є спостереження, що стало не модно бути чоловіку бабієм, а жінці - легковажною, модно бути в сім'ї. На сімейних цінностях та здоровому способі життя зараз побудована вся реклама, зараз це в тренді. Я не кажу, що немає асоціальних елементів. Втім, навіть люди без певного місця проживання (ми їх часом консультуємо) теж якось не хочуть в це все влазити. Що викликає приємне здивування.

Окрім хвороб “за любов”

Якщо говорити про невенеричні, але заразні хвороби шкіри, лікар виділяє за ступенем популярності три: мікроспорію (собачий або кошачий лишай), коросту та педикульоз.

- Мікроспорія - грибкове захворювання, яке вражає волосисту шкіру голови, - розповідає Наталія Мазорчук. - Це дитяча хвороба, тому що саме специфіка дитячої шкіри така, що вона реагує на грибок мікроспорум, дорослу шкіру він вже не вразить.
Короста передається від людини до людини через одяг, раніше були випадки, коли людина могла підхопити коростяного кліща у потязі.
-  Зараз, як не дивно, більше фобій, пов'язаних з коростою, люди стали занадто прискіпливі до будь-якої висипки на шкірі, - каже лікар. - У нас в практиці є ситуації, коли людина приходить, в неї нічого немає, але вимагає лікування. Взагалі є до 26 видів корости, зараз в основному ми діагностуємо коросту охайних (тобто немає класичної картини, тому що люди миються і стерта клініка). Випадок запущеної, так званої норвезької корости, яка не лікувалась протягом кількох місяців, і мала приєднану інфекцію, я спостерігала років 15 тому, і то, це був асоціальний товариш.

Утім, як каже лікар, перші позиції хвороб шкіри займають псоріаз, атопічний дерматит - тобто нервові хвороби, або так звані хвороби соціуму.
- Суспільство настільки соціалізоване, інформоване, “от многих знаний многие печали” - вислів, який відповідає сьогоднійшній ситуації, - розповідає Наталья Мазорчук і додає, що почастішали випадки склеродермії. Дерматологи лікують шкіряні проявлення, а системну склеродермію лікують ревматологи (це тяжкий прояв хвороби, від якої можна померти). Збільшилися також випадки меланом. Зараз люди кілька разів на рік їздять на моря, а наша шкіра не звична до такої частої інсоляції (засмаги).

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vercetti24

    а секаса то хочецца
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up