Про вакцини від грипу: чи є вони у вінницьких аптеках і скільки коштують?

Про вакцини від грипу:  чи є вони у вінницьких аптеках і скільки коштують?
  • Сезон грипу 2020–21 зустрівся з ковідом-19.
  • Як заміксують ці два віруси, ніхто й гадки не має.
  • Але на грип ми можемо вплинути, хоча для цього потрібно постійно моніторити аптеки на наявність вакцин.
  • У першу чергу вакцини йдуть на категорії груп ризику (медики, поліція.), іншим потрібно трохи терпіння або вдачі

За словами головного лікаря міста Олександра Шиша, з минулого тижня в місті стартували щеплення від грипу в рамках програми «Стоп грип».

— Для отримання щеплення, потрібно пройти огляд у сімейного лікаря, у відповідному центрі первинної медико-санітарної допомоги, — говорить лікар.

Вакцини є, і вже нема

Степан Томін, завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань, лабораторного центру МОЗ, неодноразово говорив про те, що щеплення від грипу потрібно робити щороку.
— Адже вірус грипу мутує і кожного року штамовий склад вакцини змінюється відповідного до того, які штами циркулюватимуть цього сезону, — говорить Томін.

Відео дня

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в нас будуть циркулювати штами грипу 2-х типів А та 2-х типів Б. А саме: вірус типу A (H1N1), вірус типу A (H3N2), вірус типу В (Victoria), вірус типу B (Yamagata).

Тому відповідно і вакцини отримаємо: 500 000 доз вакцини Ваксігрип Тетра (виробник Франція), 45 000 доз вакцини Інфлувак (виробник Нідерланди), 100 000 доз вакцини ДжіСі Флю (виробник Республіка Корея), 20 000 доз вакцини ДжіСі Флю Квадрівалент (виробник Республіка Корея).

На початку жовтня у Вінниці з’явились перші партії вакцин від грипу, але сьогодні знайти їх в аптеках вже нереально. До речі, за повідомленням обласного лабораторного центру МОЗ, з початку епідемічного сезону щеплено лише 30 вінничан (це офіційні дані).

Користуючись сервісами tabletki.uа, apteka911, онлайн платформами великих аптечних мереж, журналіст спробував знайти вакцину від грипу, хоч якусь. Але «Ваксігрип» і «Інфлувак» не знайдено в жодній аптеці, лише дві одиниці вакцини «Джісі Флю» знайшлось в аптеці міста Києва, правда, за ціною від 2718 грн.

За словами лікаря-педіатра Андрія Шиманського, минулого тижня вакцини були і в продажу в аптеках, і в приватних клініках. Тож вінничани, які встигли, скористались можливістю вакцинуватись. Наступні надходження вакцин чекають з понеділка.
До речі, вартість вакцин становить від 250 до 350 грн. За програмою «Стоп грип» ці вакцини можна придбати за 50 % вартості, діти позбавлені батьківських прав, та діти з інвалідністю отримають вакцину безкоштовно. В приватних клініках така вакцинація буде дещо дорожчою (близько 500 грн).

Навіщо вакцинація від грипу

Вінницька область останнім часом щоденно звітує про «рекорди» нововиявленого ковіду. А розпочатий епідсезон грипу цю ситуацію ускладнить. Як для пацієнтів, так і для лікарів.

За словами лікаря-інфекціоніста Євгена Щербіни, щоб не нервувати, варто просто убезпечити себе від тієї хвороби, від якої це можливо зробити.

— Від ковіду вакцини немає, говорити нема про що, від грипу вакцина є, і вона працює, — говорить інфекціоніст.

Інакше буде наступне: пацієнт з температурою, нежиттю, кашлем буде думати, що в нього ковід (ми завжди готуємось до найгіршого). Лікарям потрібно буде відрізняти одне від одного, і якось «сортувати» хворих, не змішуючи ковідних і грипозних (тому що буде їх навалом в лікарнях, а тести робляться не за хвилину). Зовнішньо різниці між грипом та ковідом не видно, тим паче вражають ці два віруси одні й ті ж самі органи — дихання. Тому може варто полегшити собі стан та роботу медпрацівників? Захистити свої легені, хоча б від серйозної атаки вірусу грипу та грипозної пневмонії.

Статистика нового грипу

За два тижні захворіли
всього:
В Україні — 135 345 осіб
У Вінницькій області — 6356 осіб
діти:
В Україні — 70 380 осіб
У Вінницькій області — 2258 осіб
Інтенсивність захворюваності низька, на 26,9 % нижче порогового рівня
Летальних випадків не було.

Як діє вакцинація від грипу
За повідомленням спеціалістів МОЗ, щеплення від грипу:
на 60 % — зменшує ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень
на 80 % — зменшує ймовірність смертельних випадків
на 50 % — зменшує частоту госпіталізацій.

За час минулого епідсезону від ускладнень грипу померла 71 людина. Загалом на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей — це 12,9 % населення. З них 63 % — діти до 17 років.

За дві години вакцина може зіпсуватися:

1.Щоб отримати щеплення, зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.
Лікар огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо купівлі та транспортування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

2. Придбайте вакцину в аптеці чи безпосередньо у клініці. Від часу придбання вакцини до її введення має пройти не більше двох годин, інакше є ризик, що вакцина втратить свої захисні властивості. Тому важливо зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини. Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості. У нагоді стане спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці. Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

3. Отримайте щеплення в кабінетах щеплень, або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього.


Читайте також:

Від чого ми помираємо, рахуючи COVID-19

Не чекати епідсезону і вакцинуватись від грипу. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Svyatoslav Usatyuk

    Це знущання над громадянами.
  • ***

    То в нас вона платна?

    Гарна в нас медреформа. Дякую і Порошенку і Зеленському.
  • ОБА НА

    Нам хана.

    Жора reply ОБА НА

    Не хана
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up