Не чекати епідсезону і вакцинуватись від грипу. У кінці вересня вінничанам обіцяють вакцини

Не чекати епідсезону і вакцинуватись від грипу. У кінці вересня вінничанам обіцяють вакцини
  • Через кілька тижнів ми зустрічаємо новий 2020–2021 епідеміологічний сезон вірусних захворювань.
  • Тобто окрім епідемії коронавірусу очікуємо на грип.
  • У місті стартує традиційна програма «Стоп грип», для якої планують закупити 15 тисяч доз вакцини від грипу, перші 5000 вже в кінці вересня мають бути у продажу за півціни.
  • Крім того, в МОЗі обіцяють безкоштовні щеплення групам ризику.

Починаючи з епідсезону 2016–2017 років, у Вінниці не реєстрували жодного летального випадку від ускладнень грипу. Можливо, ми адаптувались до різних штамів, але не слід виключати й те, що все більше вінничан роблять щеплення. Зокрема минулого епідсезону вакцинувалося більше 14 тис. людей, це майже втричі більше, ніж в попередні роки.

ля щеплення, тестування та лікування вінничан від грипу, минулого року виділили майже два з половиною млн грн. За словами мера міста, цього року фінансування програми «Стоп грип» збільшать на 40 %, і планують закупити для міста 15 тис. доз вакцин. На сьогодні вже замовили перші 5 тис. доз, які очікуємо в кінці вересня.

За цією програмою придбати вакцину від грипу можна за 50 % від її вартості. Для цього потрібно звернутись до свого сімейного лікаря, який після огляду направить до кабінету щеплень. Діти позбавлені батьківських прав, та діти з інвалідністю отримають вакцину безкоштовно.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, минулого епідсезону в Україну поставили 500 000 доз вакцин від грипу, однак вакцинувалися лише 238 079 людей, частка дітей серед усіх щеплених становила лише 10,5 %. Щоб збільшити кількість вакцинованих (захищених), а також через те, що окрім сезонної епідемії грипу, маємо епідемію коронавірусу, в МОЗі кажуть про можливість вакцинуватися безкоштовно групам ризику.

Відео дня

До речі, до груп ризику відносяться: 

  1. Діти дошкільного віку, школярі, студенти середніх та вищих учбових закладів. 
  2. Персонал медичних закладів, персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини. 
  3. Працівники сфери послуг, торгівлі, транспорту.
  4. Особи, що перебувають у контакті з великою кількістю людей.
  5. Особи старші 60 років.
  6. Особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної системи, обміну речовин, нирок). 
  7. Жінки, які ймовірно перебувають на 2-3 триместрі вагітності. 

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в нас будуть циркулювати штами грипу 2-х типів А та 2-х типів Б. А саме: вірус типу A (H1N1), вірус типу A (H3N2), вірус типу В (Victoria), вірус типу B (Yamagata).

Тому відповідно і вакцини отримаємо: 500 000 доз вакцини VAXIGRIP TETRA (виробник Франція), 45 000 доз вакцини Інфлувак (виробник Нідерланди), 100 000 доз вакцини ДжіСі Флю (виробник Республіка Корея), 20 000 доз вакцини ДжіСі Флю Квадрівалент (виробник Республіка Корея).

За інформацією Центру громадського здоров’я, минулорічна епідемія грипу (не плутати з з епідсезоном) в нас тривала з 4 по 12 тиждень (кінець січня-початок березня) та досягла свого піку на 6 тижні (середина лютого), коли перевищення епідемічного порогу в Україні становило 55,6 %.

Та цей епідсезон відрізнявся від попередніх надзвичайно стрімким зниженням захворюваності, що розпочалося з 14 тижня (середина березня), яке лікарі пояснюють карантинними заходами, що впровадили для боротьби з коронавірусом. Саме ці заходи, на думку фахівців, позитивно вплинули на епідемічний процес грипу та скоротили кількість нових випадків хвороби.

Усього за сезон зареєстровано 71 летальний випадок від грипу (всі підтверджені методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Серед померлих двоє дітей віком до 17 років. Смертність від ускладнень грипу була в основному обумовлена супутніми хронічними захворюваннями та відсутністю вакцинації проти грипу.

Статистика грипу за сезон 2019-2020

4,9 млн людей — всього перехворіло на грип (12,9 % населення),
63 % — з них діти віком до 17 років.

238 079 людей (0,6 % населення) — вакциновані від грипу,
10,5 % з них — вакциновано дітей.

71 — людина померла від грипу та його ускладнень.

Померлі були не вакциновані і:

41,7 % — мали серцево-судинну патологію,
8,3 % — цукровий діабет та надлишкову (понад 20 %) вагу тіла,
23 % — мали два та більше супутніх медичних станів (астма, хронічні хвороби легень і серця або порушення імунітету, хронічні хвороби легень і серця, онкологічне захворювання).


Читайте також:

«За кілька тижнів будемо мати лавину хворих». Ковід-прогнози від лікаря-інфекціоніста

На Вінниччині перевірили сім шкіл. Чи всі виконують умови карантину?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Коля Самусь

    🖕
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up