«За кілька тижнів будемо мати лавину хворих». Ковід-прогнози від лікаря-інфекціоніста

«За кілька тижнів будемо мати лавину хворих». Ковід-прогнози від лікаря-інфекціоніста
Євген Щербина, лікар-інфекціоніст медичного центру «Мама-врач»: «Зважаючи на те, що в школах роблять все, що не працює, і ігнорують те, що працює, за кілька тижнів будемо мати лавину хворих»
  • За сім днів нового навчального року на карантин пішли 13 шкіл в Запорізькій області, три в Львівській, одна в Тернопільській, дві в Києві.
  • У нас на самоізоляції майже вся школа Калинівського району, а в школі № 32 на карантин відправили клас.
  • Що буде далі з навчанням? А коли з ковідом зустрінеться грип? Як вберегтися і не заразитися повторно? Про це та інше говорить інфекціоніст.

За словами інфекціоніста Євгена Щербини, те, що зараз ми бачимо по ковід статистиці — тільки початок. І мова не про другу хвилю, якою нас лякали останні кілька тижнів.

— На щастя, чи на біду, в нас зараз розпочинається перша хвиля. Ми тільки починаємо масово хворіти, — говорить Євген Щербина.

ТОП-7 запитань про ковід до інфекціоніста

Скільки часу школярі будуть ходити в школу, якщо лише за перший тиждень нового навчального року маємо зачинену школу і клас на самоізоляціі?

— На це питання важко відповісти, тому що немає з чим порівнювати.Та враховуючи те, що ніхто не дотримується карантину (діти не носять маски), правил гігієни (діти не навчені часто мити руки), а зараз тільки-но похолодає, в класах почнуть закривати вікна, тож є багато факторів, які збільшують вірогідність, що школярі почнуть масово хворіти. Якби все робили правильно, можна було б уникнути цієї проблеми.

Відео дня

Але в школах на перервах робиться вологе прибирання, провітрювання, деякі навіть кварцюють приміщення, невже це не допоможе?

— Проблема в тому, що ковідом людина заражається від людини, під час тісного контакту. Всі ці маніпуляції з прибираннями та протираннями до одного місця, хоча дякуємо хоч за це. В нас традиційно, що потрібно — не робиться, а що не потрібно — робиться з завидним завзяттям. Я не здивуюсь, якщо зараз повдягають на дітей кіндери з часником (в інтернеті продають яйця кіндерів, з яких роблять часникові амулети на шию, вони типу захищають від вірусу). Щоб хоч щонебудь було та якось відчитатись про роботу.

Насправді є конкретні рекомендації. Наприклад, між партами в класі має бути відстань метр, мінімум. Але це навряд чи можливо з урахуванням розмірів класу і кількості дітей (зо 30 учнів). Потрібно привчати дітей мити руки, хоча б обробляти антисептиком. Потрібно одягати в класах маску, провітрювати приміщення. І обідати діти мали б в класах, щоб не ходити в їдальню і не контактувати зайвий раз. Також діти не повинні ходити по класах, тобто зайшли в одне приміщення і звідти в кінці уроків вийшли, на уроки до них мають приходити вчителі (в масках). Ну і виходити зі школи після навчання учням бажано з інтервалом хоча б п’ять хвилин.

З огляду на це, як буде в нас далі з ковідом, прогнозувати важко, але навряд чи буде добре. Проблема в тому, що коли на перших порах кількість хворих невелика, то і приріст нових хворих буде поступовий та повільний. Як тільки кількість хворих досягне якогось критичного показника, почнеться лавина хворих. І якщо брати походи в школу, ті, які ми зараз бачимо, все вказує на те, що лавина не за горами. Протягом наступних двох-чотирьох тижнів будемо бачити.

Перший раз захворіти на ковід страшно, і ми сподіваємось що вже перехворіли та отримали імунітет. Але є випадки повторного ковіду, це правило чи виняток?

— Ми не знаємо, наскільки існує вірогідність, що людина, яка перехворіла на ковід, може захворіти повторно, на це потрібен час. Відомо, що багато перехворілих втрачають антитіла вже через кілька місяців після одужання. Чи говорить це, що людина стає сприйнятною до вірусу? — ні не говорить. Тому що є ще Т-клітковий імунітет. Його наявність дуже важко визначити, та він доволі гарно працює і захищає людину. Скоріше за все людина може заразитися повторно, а як швидко, і який відсоток цих людей, лікарі поки що не знають. 

Хоча є дослідження (наприклад, корейське), під час якого відслідковували стан людей, які перехворіли на коронавірус. Протягом шести місяців після одужання, повторно майже ніхто не захворів. Крім того, варто розуміти, що зазвичай на ранніх етапах повторне зараження виявляли яким чином? Людина перехворіла ковідом, її за допомогою ПЛР це підтвердили. Але через певний час (місяць-два) в неї з’явилися симптоми ГРВІ, їй знову роблять ПЛР — він позитивний. Ну і висновок, що людина повторно заразилася.

Але людина, яка перехворіла ковідом, може виділяти вірус протягом трьох місяців після одужання. Мова про РНК-вірус ковіду (тобто його частки), які і бачить ПЛР-аналіз. Відповідно, чи були ці люди повторно заражені, чи вони захворіли іншим вірусом, а їм помилково виставляли повторне зараження — невідомо. Тобто ми не знаємо, чи легко можна заразитися повторно і через який час. 

Пандемія в нас триває недовго, потрібно спостерігати за цим процесом хоча б два-три роки, щоб робити висновки про тривалість імунітету. На сьогодні більшість людей повторно не заражається.

Ви кажете, що три місяці людина (яка вже одужала) виділяє вірус, в цей час вона заразна?

— Ні. Є різні поняття, наприклад, виділення живого ДНК-вірусу, і РНК-вірусу (тобто не живого вірусу, лише його частки). Заразна людина лише тоді, коли виділяє живий вірус.

Нещодавно в центрі з контролю захворюваностей в США провели дослідження. Вони свідчать про те, що виділення живого вірусу в людини, яка перехворіла на ковід в легкої формі (та що не вимагає госпіталізації), триває упродовж 10 днів з моменту перших симптомів. Тобто через десять днів така людина вже не заразна, хоча аналіз ПЛР вірус може виявляти.

Якщо людина в тяжкому стані, особливо за наявності онкології чи імунодефіциту, тривалість виділення нею живого вірусу, а значить і можливість заразити інших, продовжується до 20 днів, з моменту появи перших симптомів. Через 20 днів ця людина вже не заразна, хоча повторюю, аналіз ПЛР — може показати наявність вірусу.

І тому в центрі контролю за захворюваністю дають рекомендації, які майже всі країни взяли до відома, що немає сенсу визначати заразність людини методом ПЛР (але в нас і досі так визначають, і людей які вже давно не заразні, не випускають на роботу, нікуди).

Як працює Т-клітковий імунітет? В кого він є, в кого немає?

— Коли людина ніколи не стикалася з якимось вірусом, а цей вірус патогенний для організму, при зустрічі з ним людина захворіє і це без варіантів. Коли людина захворіла, в організмі відбуваються певні зміни. Організм, умовно кажучи, запам’ятовує цей мікроб, вірус чи бактерію і виробляє до нього захист на майбутнє. І коли цей вірус, бактерія чи мікроб повторно попадає в організм людини, вмикається багато механізмів. В тому числі і антитіла, і Т-клітини пам’яті, які за необхідності запускають процеси імунітету і знищують вірус до того, як він може викликати захворювання. Як довго триває цей захист, коли мова йде про ковід, ми поки не знаємо.

Які прогнози на осінь, коли ми увійдемо в сезон грип+ковід? Чи підсилить це грип, чи стане більш серйознішим ковід? Як вберегтися?

— Грип точно не стане сильнішим, тому що нових штамів в нас не спостерігається, а до старих штамів ми звикли. Грип просто розбавить кількість хворих, яких ми будемо лікувати не лише від ковіду.

Пацієнтів, які будуть мати наступні симптоми: висока температура, кашель, млявість, слабкість — будемо діагностувати на грип. Якщо діагноз підтверджується, хворі будуть отримувати протигрипозне лікування (той же самий таміфлю). Якщо аналіз на грип буде негативний, будемо думати, що це якийсь інший вірус, в тому числі ковід.

Треба враховувати, що через епідемію коронавірусу все ж таки люди (якась частина, хоча б) дотримується правил гігієни, а це в тому числі позитивно впливає і на ситуацію з грипом. Тому можливо такої сильної розповсюдженості грипу і не буде. Та краще не ризикувати і зробити щеплення.

Вакцина від грипу працює дуже добре, крім того, є швидкі тести на грип, які можна зробити в клініках, ну і лікування, якщо розпочати його упродовж двох днів з початку захворювання (тим самим озельтамівіром), людина дуже швидко одужує. З грипом ми працювати вміємо, і він не такий страшний, як ковід. Я б насправді не хвилювався, що грип вплине на картинку ковіду, а просто зробив би щеплення і жив би собі далі.

А чи існує вірогідність того, що якщо людина захворіла грипом, вона тим самим відкрила двері для ковіду?

— Такої закономірності немає. Є два віруси, які можуть викликати порушення імунітету — це ВІЧ і кір. От якщо у людини є ВІЧ, тоді ковід може стати для неї неприємною ситуацією. Також кір викликає короткочасний імунодефіцит, і це тоже може бути проблемою. Тому якщо ви не знаєте свій імунний статус, або не пам’ятаєте, чи робили щеплення від кору, варто звернутись до свого сімейного лікаря і з’ясувати це питання. Хоча з кором в нас наче все не так погано, а інші віруси на імунітет не впливають.
 

Читайте також:

Як масові свята впливають на поширення «ковіду»? Аналізуємо статистику

Вінницька область отримає 27 апаратів штучної вентиляції легень
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (126)
  • Vadim Sikalchuk

    хайпанути рішив
  • Віра

    Одні мудрі кажуть друга хвиля в інших щей перша не настала  пацани ви ни на морі деаятого валу небуде.
  • Іван Криворучко

    Морда довольна бо буде бабло заробляти тому така морда довольна
  • Без конца в ленте эта хня вылазит,и главное - заблокировать не получается :(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up