Як масові свята впливають на поширення «ковіду»? Аналізуємо статистику

Як масові свята впливають на поширення «ковіду»? Аналізуємо статистику
Святкування Пасхи відбулося без зростання захворюваності, а от після послаблення карантину — отримали вдвічі більше нових випадків. Найбільший сплеск стався після урочистостей до відкриття фонтану «Рошен» / Фото з архіву «20хв»
  • Вінниця поки залишається в «жовтій» зоні карантину, а от Вінницький район — вже «помаранчевий». І, щоб не відбулося зростання захворюваності, День міста Вінниці вирішили не святкувати на цих вихідних.
  • А як масові гуляння впливають на поширення коронавірусу? Чи є дієвими обмеження карантину, які запроваджували місцеві та центральні органи влади? Спробували проаналізувати статистику COVID-19.

Рада нацбезпеки та оборони України щодня публікує дані по захворюваності на «ковід». На онлайн-мапі є дані суто по Вінницькій області, які перенесли в графік — з 25 березня (зафіксовано перший випадок COVID-19) по 8 вересня. Загальна «картина» по підтвердженим випадкам в нас виглядає так:

 

Однак цей графік не дає розуміння чому зростає захворюваність. Щоб дізнатися про це додали до таблиці декілька визначних подій — серед них релігійні свята, послаблення карантину, масові святкування. І, зокрема, урочисте відкриття фонтану «Рошен».

Далі, від цих дат ми рахували кількість нових випадків «ковіду» за 14 днів — стільки може тривати інкубаційний період COVID-19: час між інфікуванням та появою симптомів хвороби.

Відео дня

Отож, порахувавши кількість захворілих за два тижні до події та загальну кількість виявлених хворих протягом 14 днів після події, можна зрозуміти чи спричинила вона сплеск захворюваності.

Пасха на карантині

Великдень, 19 квітня, святкували за новими правилами: на службу — не більше 10 вірян одночасно, всі крім священника мали бути в масках, а ікони протирали дезінфектором. Одночасно з цим, у Вінниці закрили усі ринки.

А в результаті за два тижні до Великодня було 244 захворілих, а протягом наступних 14 днів — 105 людей захворіли на COVID-19. Спалаху не сталося.

 

Перші послаблення і зростання динаміки

Після двох місяців суворого карантину центральна влада взялася рятувати економіку. З 11 травня запустили адаптивний карантин і поступово дозволяли відновити роботу в різних сферах бізнесу. Щоправда, як ми побачили, люди сприйняли послаблення карантину як за його скасування.

І через це стався перший суттєвий сплеск захворюваності у Вінницькій області: за два тижні до зміни формату карантину мали 156 захворілих, а протягом наступних 14 днів — 339 нових випадків.

 

При тому ще одна «визначна подія весни» — скасування спецперепусток в транспорті, що сталося 22 травня, не спричинила валу нових хворих. За два тижні до скасування дозволів на проїзд мали 303 захворілих, а протягом наступних 14 днів — 269 людей з «ковідом». Ймовірно, так сталося, бо продовжили возити пасажирів тільки на сидячих місцях.

 

Літо, море, «ковід»

Попри сподівання фахівців, що через літню спеку коронавірус знизить свою активність, динаміка захворюваності тільки набирала обертів. 

На початку червня Кабмін затвердив чергові послаблення — дозволив їздити поїздам, міжміським автобусам по Україні; відкрити спортзали та басейни для відвідувачів; повноцінно запрацювали ресторани та кав’ярні тощо.

Результат, за офіційною статистикою, невтішний: за два тижні до послаблення карантину було 278 захворілих, а протягом наступних 14 днів — вже 418 нових хворих.

 

Липень є традиційною порою для відпусток. Оскільки за кордон в умовах пандемії не пускають, то українці стали освоювати рідні моря. І ледь не щовихідних на під’їздах до Одеси були кілометрові затори та повна відсутність карантинних обмежень в місті.

 

У результаті Одеська область отримала «приріст» 100-200 хворих за добу. І припускаємо, що відпочинок в епоху коронавірусу відбився і на вінничанах:

 

Перше масове свято — +600 хворих

Серпень у карантинній Вінниці відзначився урочистим відкриттям фонтану «Рошен». Хоча людей просили бути в масках та тримати дистанцію, проте за нашими спостереженнями переважна більшість нехтувала правилами — кілька тисяч людей були на святкуванні без концерту, але з п’ятим президентом України Петром Порошенком.

Протягом наступних 14 днів Вінниччина отримала сплеск захворюваності — +598 захворілих.

 

Масових свят на День незалежності у Вінниці вирішили не проводити. Але скориставшись додатковим вихідним вінничани влаштували міні-відпустки, а наша область отримала черговий сплеск захворюваності ще не оговтавшись від попереднього.

 

У цьому списку немає про захворюваність через учнівські лінійки на 1 вересня, оскільки пройшов тільки один тиждень. Хоча, за словами міського голови Сергія Моргунова, на День знань у Вінниці батьки та школярі знехтували правилами безпеки: не дотримувались соціальної дистанції та були без масок. 

І зараз ми маємо черговий сплеск захворюваності: 30-85 нових випадків щодоби. Тому просимо вінничан дотримуватися правил безпеки на час карантину: носити маски в транспорті та громадських місцях, дотримуватися дистанції й часто мити руки. 

А також, нагадаємо, що днями МОЗ розробив новий механізм надання допомоги пацієнту з підозрою на COVID-19.

Опитування

Чи довіряєте інформації про кількість хворих на коронавірус?

Читайте також:

Через місяць в Україні можуть закрити на карантин усі школи. ОПИТУВАННЯ

Нові карантинні зони: з понеділка Вінницький район у помаранчевій зоні. Що це значить?

У вчителя та учня школи №32 підтвердився коронавірус. Клас відправили на карантин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Алёна Комаха

    Только в школе сказали что зелёная зона почему-то!!!!!!!!

    Наталья Сидоренко reply Алёна Комаха

    Алёна Комаха а нам в школе сказали что оранжевая зона и с понедельника пол класса дома на дистанционку отправили
  • Олег Рябоконь

    Ніяк не впливають . Просто ніяк
  • Лариса Гевлич

    Хотілося б побачити динаміку тестування
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up