COVID-19 наберає обертів: МОЗ розробив новий механізм допомоги хворому

COVID-19 наберає обертів: МОЗ розробив новий механізм допомоги хворому
Фото: ілюстративне
  • Сьогодні, 6 вересня, Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило оновлений покроковий механізм надання допомоги пацієнту з підозрою на коронавірус.

На фейсбук-сторінці МОЗу зазначено, що при появі симптомів COVID-19 у пацієнта сімейний лікар зобов’язаний діяти за затвердженим алгоритмом та прийняти рішення про подальше лікування хворого.

Лікар загальної медицини Юрій Тарануха розповідає про ситуацію в сімейній амбулаторії, де обслуговуються більше 16 тисяч вінничан.

— За перших ознак нездужання, ви маєте самоізолюватися і одразу зателефонувати своїм сімейним лікарям, вони визначатимуть подальший механізм лікування, — говорить медик.— Якщо відчуваєте, що стан важкий,  — одразу набирайте 103 і викликайте. Не відволікайте, бо епідемія знову шириться. В осінній період перебіг хвороби може ускладнюватися.

Відео дня

Згідно інфографіки МОЗу, при підозрі на інфікування коронавірусом слід діяти таким чином:

  1.  Пацієнт звертається до сімейного лікаря.
  2.  Консультація сімейного лікаря телефоном, оцінка стану пацієнта та визначення рішення щодо доцільності госпіталізації.
  3. Виїзд сімейного лікаря до пацієнта (при необхідності).
  4.  Виклик мобільної бригади для забору зразків.
  5. Передача зразків у лабораторію.
  6.  У разі підтвердження у пацієнта COVID-19  — надання медичної допомоги в амбулаторно-поліклінічних умовах з активним спостереженням хворого.
  7.  Пацієнту з моменту звернення до сімейного лікаря рекомендовано самоізолюватись до встановлення діагнозу.

Також зазначено, що якщо сімейного лікаря немає, потрібно підписати з ним декларацію або зателефонувати на обласну гарячу лінію з питань коронавірусу. На Вінниччині це 0 800 21 64 33.

Також у мінздраві зазначають, що при підвищенні температури вище 38° С, що погано піддається корекції (тимчасове, не більше ніж на 1—1,5 години зниження на тлі прийому жарознижувальних препаратів з наступним її підвищенням)  — потрібно телефонувати на 103.

Головний санітарний лікар країни також розповів, які симптоми найчастіше зустрічаються при інфікуванні коронавірусом. Зокрема це лихоманка, сухий кашель та ускладнене дихання. Ці симптоми можуть бути як сильно виражені, так і ні, захворювання може протікати і безсимптомно. Ляшко також зазначив, що нежить, діарея, кашель з кров’ю теж є симптомами інфікування коронавірусом. Втрата відчуття смаку і запаху є специфічними симптомами, які майже відразу вказують на COVID-19, оскільки ці симптоми не характерні для інших інфекційних хвороб.

Всесвітня організація охорони здоров’я на основі проведеного аналізу всіх випадків коронавірусної хвороби зробила своєрідний рейтинг симптомів:

  •  лихоманка зустрічається у 88% хворих на COVID-19,
  •  сухий кашель — у 67%,
  • слабкість — у 38%,
  • ускладнене дихання — у 18%,
  •  біль у горлі — у 13%,
  • головний біль  —у 13%,
  • біль у м’язах, відчуття холоду, нудота і блювота — 5-10%.

Читайте також:

У Вінниці посилюється епідемія ковід. В лікарнях розгортають додаткові ліжка
 У вчителя та учня школи №32 підтвердився коронавірус. Клас відправили на карантин
 

 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up