Як передається вірус, де взяти тести і чи закінчиться все влітку? Розказують професори Медуніверситету

Як передається вірус, де взяти тести і чи закінчиться все влітку? Розказують професори Медуніверситету
  • Науковці з Медуніверситету Лариса Мороз і Юрій Мостовий розказали про особливість поширення COVID-19, дали поради щодо підтримки імунітету та розказали, як виявляють коронавірус і чому вінничани не зможуть цього зробити у себе вдома.

Щоб вінничани більше знали про новий коронавірус голова ОДА Владислав Скальський робить серію інтерв’ю з вінницькими медиками та науковцями. У своєму фейсбуку чиновник показав запис розмови з завідуючою кафедри інфекційних хвороб Ларисою Мороз та завідувачем кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Юрієм Мостовим з вінницького Медуніверситету. Публікуємо відео повністю. Нижче, в матеріалі, головні тези з їхньої розмови.

Що потрібно знати про вірус?

Завідуюча кафедрою інфекційних хвороб Лариса Мороз зазначає, що є декілька основних способів передачі СOVID-19 — це повітряно-крапельний та пиловий.

Відео дня

—  На будь-яких поверхнях інфекція може існувати 72 години. На пластику та «нержавійці» вірус зберігається довше, ніж на міді та інших кольорових металах. У повітрі він може зберігатися до 3 годин, — говорить Лариса Мороз. — При близькому контакті з інфікованою людиною — 1-1,5 метри від особи — ймовірність, що здорова людина також отримає зараження коронавірусом, складає 80%. Заходи з самоізоляції, які запроваджені у нас, якщо їх дотримуватися, дадуть гарний профілактичний ефект.

Юрій Мостовий відповів, що більшість людей перенесуть коронавірус в легкій формі, хоча й додає, що коронавірус COVID-19 досі маловивчений.

— Насправді, ми маємо справу з генетично новою структурою, до якої організм людини незвичний. Але якщо у людині стійкий імунітет, то є висока ймовірність, що навіть при зараженні COVID-19, ця людина перенесе його в легкій формі. По типу того, як проходить ГРВІ, що бачимо на прикладі країн, де вже є сотні інфікованих людей, — каже завідуючий кафедрою пропедевтики внутрішньої медицини.

Чи можна самостійно придбати тест-систему для виявлення коронавірусу? 

Лариса Мороз відповіла, що тест-систем немає у продажу. До того ж, для її використання потрібні знання в медицині та лабораторне спецобладнання.

— Тест-системи на коронавірус, які зараз є в Україні, визначають наявність антитіл, що з’являються на 5-6 день з початку захворювання; та антитіла, які з’являються після 10 дня з початку захворювання. Поява останніх вказує, що людина перехворіла на коронавірус та має імунітет. Наскільки він стійкий? Ми не знаємо, адже ще не зроблені дослідження цього імунітету.

Інший тест — беруться мазки зі слизової носа, ротоглотки, завдяки яким в лабораторії виявляють антиген вірусу, що можна зробити в перші години захворювання.

Більш потужна постановка діагнозу — це ПРЛ-діагностика, яке виконується в спеціалізованих лабораторіях.

Однак, професорка визнає, що тестування населення потрібно зробити масштабним, що доводить успіх експерименту одного з італійських міст.

— У одному з містечок Ломбардії, в якому живе до 3,5 тисяч людей, провели дослідження всім. І завдяки цьому виявили 3% людей, які мають коронавірус, ізолювали тих, хто з ними контактував та в результаті знизили рівень захворюваності на 90%. Звісно, всю Вінницю ми не можемо дослідити. У нас немає стільки тестів, яких бажано закупити якомога більше, щоб робити скринінг людей вже на ранніх етапах, — каже Мороз.

Чи вплине потепління на поширення вірусу?

— За прогнозами фахівців по всьому світу, пандемія триватиме 1,5-2 роки та в літні місяці коронавірус має знизити свою активність. Але люди поважного віку все одно в групі ризику: у них можуть розвиватися важкий перебіг хвороби та ускладнення, — відповіла завідуюча кафедрою інфекційних хвороб Лариса Мороз.

Як себе убезпечити на карантині?

— Усі, хто знаходяться у самоізоляції, без підозр інфікування, дотримуйтесь правил гігієни: мийте руки не менше 20 секунд, провітрюйте приміщення та не виходьте з дому без нагальної на це потреби, — каже Лариса Мороз.

— Найбільш вразлива група до коронавірусу — це люди похилого віку. Особливо ті, хто мають артеріальну гіпертензію, ішемічну хворобу серця, бронхіальну астму. Їм потрібно дотримуватися самоізоляції більше, ніж комусь, — розказав Юрій Мостовий. — Стосовно прогулянок — особам поважного віку їх варто обмежити. Мами з дітьми не гуляйте гуртом з іншими батьками. Обмежуйте близькі контакти з іншими людьми на час карантину.

Як підтримати свій імунітет?

— Здоровий спосіб життя, нормальний сон, вживати нормальний обсяг води, фізична активність в тих місцях, де немає скупчення людей. Імуномодулятори не дають посилення імунної системи, це моя думка, — відповів завідуючий кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Юрій Мостовий.

Яким чином ми можемо використовувати закордонний досвід?

Лариса Мороз розказала, що завдяки співпраці з іноземними медиками вони розробили перший в Україні локальний протокол медикаментозного лікування коронавірусу. Нині є тільки підтримуюче, симптоматичне лікування.

— Будемо його використовувати для лікування середніх та важких випадків захворювання. Це буде медикаментозне лікування препаратами для лікування ВІЛ-інфекції, малярії та ревматичних захворювань.  Чому такі препарати? Бо складові цих інфекцій є в геномі коронавірусу COVID-19. Наш локальний протокол мають затвердити в обласному департаменті охорони здоров’я та в МОЗі, щоб, зокрема, скласти й національний протокол лікування коронавірусу, — каже Мороз.

А Юрій Мостовий розказав, що зараз спілкується з медиками Ізраїлю та Німеччини.

— У них та ж сама проблема, що в нас — дефіцит апаратів ШВЛ, медперсоналу, який навчений працювати з цими апаратами. І хочу зазначати — в них карантин ще більш жорсткий, ніж у нас, — каже Мостовий. — Єдине наше спасіння — це дотримання гігієни та карантинних мір. Не виходьте на вулицю без нагальної потреби. Дотримуючись всіх обмежень ми зможемо вийти з пандемії з мінімальною шкодою для здоров’я вінничан.

В Україні, нагадаємо, одужала перша людина, яка хворіла на коронавірус COVID-19

 

Читайте також:

У Вінниці зловили чотирьох водіїв маршруток, які порушили правила карантину

Коронавірус і вагітність: що потрібно знати майбутнім матерям

Для тих, кого дістали новини про коронавірус. Склали добірку цікавих статей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • сем

    Все для людей

    Logeximo company reply сем

    ДЕБІЛ ЦЕ ТИ А 20 ХВИЛИН НОРМАЛЬНИЙ САЙТ.НАВЧИСЬ ПИСАТИ И ДУМАЙ ГОЛОВОЙ АНЕ ЖОПОЙ.
    И ДА ЩО ТАКЕ ДЕБІЛЛАМТ А????????????????
  • Наталя Супрун

    Щоб прочитати важливу інформацію стосовно вірусу, потрібна авторизація?

    Ви нормальні?

    Logeximo company reply Наталя Супрун

    ПРОБЛЕМА ЗРОБИТИ АВТОРИЗАЦІЮ.ОЦЕ ДА.СМІХ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up