Люди йдуть стригтися і в McDonald’s. Як ожило місто у перший день послаблення карантину

Люди йдуть стригтися і в McDonald’s. Як ожило місто у перший день послаблення карантину
  • Прогулялись вінницькими вулицями, зайшли в парк та ТРЦ, випили кави на літньому майданчику кав’ярні та поглянули на переповнені перукарні. 
  • У перший день послаблення карантинних заходів, 11 травня, ми надолужили те, чого нам бракувало впродовж більш ніж двох місяців. Розповідаємо про враження і те, як змінилось місто.

Вінничани вже з початку сонячних днів частково самі собі послабили карантин. З початку травня, попри замки на воротах, у парку можна було побачити людей, а по набережній Roshen — гуляли пари, матусі з дітьми та їздили люди на велосипедах. 

Проте з сьогоднішнього дня, 11 травня, все це робити дозволили офіційно. Можна гуляти у парках та скверах. Піти підстригтись у перукарню чи придбати нові речі у ТРЦ. Ми прогулялись містом, щоб розповісти вам, як за час карантину змінилось місто та люди. 

Транспорт

Розпочали нашу мандрівку з Соборної. Їдемо туди трамваєм. На зупинках зустрічаємо не багато людей, всі стоять у масках, тримають у руках папірці, ймовірно перепустки, та виглядають потрібний транспорт. З послабленням карантину транспорт мав стати доступним для всіх, але 9 травня в мерії передумали — Кабмін не дозволив скасувати спецперепустки.

Відео дня

Ми спробували перевірити чи повезуть без цього дозволу вінницькі водії та чи вдасться нам розрахуватись готівкою. У перший вагон ми без проблем зайшли без перепустки, хоч інші пасажири, які заходили разом з нами, — показували їх. Та, здавалось, що водій особливої уваги на них не звертав. У цьому ж трамваї ми спробували розрахуватись за проїзд готівкою і нам теж це вдалось. До слова, чоловік, що заходив перед нами, теж розраховувався готівкою. Всі пасажири їхали у масках, щоправда, у кількох людей вона була спущена на підборіддя. У рукавичках не було нікого.

А в іншому трамваї знову проїхати без довідки не вдалося. Заходимо у салон і простягуємо водію гроші. Він запитує, чи є у нас перепустка. На щастя, вона у нас була, тож кажемо, що є. Проте водій наполегливо просить її показати. Щодо грошей ж каже, що «треба тепер розраховуватись карткою або за допомогою СМС».

Заклади

Виходимо на Соборній. Навпроти зупинки бачимо чергу в McDonald’s. Близько десятка людей десь метр один від одного — стоять у черзі за бургерами, картоплею фрі чи колою. Запах біля ресторану швидкого харчування й справді манить щось придбати поїсти. Заходити у заклад не можна, зате відкритий літній майданчик. Люди кажуть, що засумували за такою їжею.

За столиками сидять цілими компаніями, але, як пояснює працівниця McDonald’s, вони рекомендують сидіти окремо. Розповідає, для цього вони наклеїли на сидіння спеціальні позначки, аби люди сиділи подалі один від одного. 

Далі йдемо до Вежі, по дорозі бачимо відкриті двері магазинчиків з одягом, взуттям, косметичними засобами й гаджетами. 

Поруч з головним символом Вінниці є безліч кав’ярень, ресторанів та кафе. Ті, що мають літні майданчики — відкрились. Людей у закладах чимало. Практично всі столики зайняті, а у пекарнях чи кіосках, де продають напої і випічку — вистроїлись невеликі черги. Купуємо каву, вона справді стала смачнішою. Мабуть, через те, що вже й забули її смак.

Щоб знайти вільну лавочку, де можна попити придбану каву, — потрібно постаратись, бо людей біля Вежі багато. На Європейській площі гуляють мами з дітьми, пенсіонери та молодь. Кажуть, радіють, що нарешті послабили карантин, бо набридло сидіти у замкнутому просторі. Люди скучили за свіжим повітрям і весняним сонцем.

Чимало з перехожих зустрічаємо без засобів захисту. Деякі — носять маску на підборідді, хтось — у руках, а дехто й взагалі без неї. Люди збираються компаніями, хоч це й заборонено. І навіть не знайомі між собою люди на лавочках сідають поруч один з одним. 

Парк

Далі йдемо у Центральний парк. Там ще більше вирує життя. Люди фотографуються на фоні тюльпанів, і дивуються, що їх тут справді так багато. Багато людей катаються на велосипедах компаніями, а батьки купують дітям цукрову вату в ятках.

У парку все менше людей можна зустріти у масках, перехожі кажуть, що хочуть дихати повітрям. 

— Ми дотримувались карантину впродовж двох місяців, цього послаблення вже дуже чекали, — каже вінничанка Олена, яка прийшла у парк з сином. — Вже й забули, як красиво у нашому парку. Єдине, що в масці ходити важко, особливо у таку сонячну погоду. 

ТРЦ та перукарні

Після прогулянки парком направляємось, поглянути, чи працюють перукарні. По дорозі проходимо повз кілька перукарень і бачимо надписи «відчинено». Заходимо у одну з них. Всі працівники там зайняті справою. Як розповідає співвласник одного з барбершопів міста Денис, клієнтів побільшало. Записатися на найближчі дні вже не вийде, все розписано по годинах. Тим паче, тепер у них працює лише чотири барбера і вони збільшили часовий проміжок між клієнтами. 

— Приходять клієнти, яких вдома невдало підстригла жінка. Є й такі, що впродовж всього карантину не стриглись.Тож наші барбери з новими силами тепер це все виправляють, — каже Денис. — Деякі клієнти не хочуть одягати маски, то у таких випадках, ми видаємо свої. Клієнтам міряємо температуру та кожних дві години проводимо вологе прибирання. 

Після перукарні заходимо у ТРЦ «Скай Парк», що на Соборній. При вході нам проводять температурний скринінг.

У ТРЦ людно. На вітринах подекуди можна побачити надписи «знижки» або «тотальний розпродаж».

Практично у кожному магазині з одягом зустрічаємо з десяток людей. Проте майже у всіх магазинах при вході поставили антисептики, а у деяких —  стоять працівники магазинів, які контролюють потік людей. Люди ж між собою дистанції здебільшого не дотримуються і деякі ходять без масок. 

Опитування

А що ви найперше зробили після послаблення карантину?

Читайте також: 

Нове про карантин з 11 травня: що дозволили, а що залишили під забороною

Транспорт для всіх чи ні? Ми перевірили, як діють нові обмеження

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (72)
  • Don Sergii

    А я сегодня пивасик пил на лавочке возле башни🤭🤭🤭
  • Торон Туй

    Увы, ребята. Это только увертюра оперы. Впереди тяжелые времена...
  • Anastasia Stashenko

    Бачу маршрутка 3а 8Б ,23 а,їздить цілий день)Аж здивувалась,

    Наташка Черниш reply Anastasia Stashenko

    Anastasia Stashenko Да їздять   Воздух. Возить
  • Міша Ткаченко

    Ну перукарні ше розумію...Але послаблення карантину не означає його завершення
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up