Не все так погано! ТОП-20 добрих новин 2020-го року

Не все так погано! ТОП-20 добрих новин 2020-го року
Однією із хороших новин року стало відкриття Veteran Hub у Вінниці
  • Рік, що минає, виявився складним і насиченим на негативні події, але хороших новин цьогоріч також вистачало.
  • Журналісти «20 хвилин» підготували ТОП добрих новин, про які ви могли забути.

Цей рік виявився достатньо складним не лише для вінничан, але й загалом для людства. Епідемія коронавірусу, карантинні обмеження і невтішна щоденна статистика захворювань і смертності, здається, повністю заполонили наші думки й однозначно вплинули на звичний ритм життя. 

Та напередодні новорічних свят журналісти «20 хвилин» вирішили нагадати про хороші новини, якими теж запам’ятається 2020-й.

Цьогорічні добрі вчинки вінничан, корисні ініціативи й перемоги доводять, що позитиву довкола вистачає, головне — навчитись його помічати.

Відео дня

COVID-19 об’єднав небайдужих вінничан 

Вінницькі волонтери почали активно допомагати медикам ще до того, як у нашому місті зареєстрували перший випадок захворювання на COVID-19. Одні почали збирати гроші для купівлі засобів індивідуального захисту, інші дома шили маски й безкоштовно виготовляли захисні щитки. Тоді небайдужі вінничани підвозили медичних працівників на роботу й допомагали самотнім людям похилого віку, які були змушені залишатися вдома. 

Деталі тут.

Вінничани пробігли 100 кілометрів, щоб допомогти онкохворим дітям

Благодійний марафон «Біг добра 100 км», який відбувся 19 вересня, організував вінничанин Сергій Ярмоленко. Він вирішив пробігти таку велику дистанцію, аби зібрати 50000 гривень для фонду «Таблеточки», що опікується дітками з онкологією. Разом із Сергієм дистанцію подолали вінничани Ірина Нечипорук і Андрій Волошко. По завершенню благодійної акції вдалось зібрати 57350 гривень для паліативної програми дітям, яким не допомогло отримане лікування. 

Деталі тут.

Відкриття Veteran Hub'у

У 2020 році у нашому місті з’явився дуже важливий простір для військових — «Veteran Hub». У центрі надають безкоштовну юридичну та психологічну підтримку, допомагають із пошуком роботи та проходженням співбесід і проводять навчання для ветеранів АТО/ООС. Також у хабі можуть допомогти родинам військових, людям, які через війну отримали інвалідність, або тим, чиї рідні на війні загинули.

Деталі тут.

Студенти розробили робота, який вимірює температуру

Студенти Вінницького національного технічного університету Володимир Шепель, Роман Гульчак і Андрій Капацин із кафедри комп’ютерних наук розробили робота, який вміє вимірювати температуру. Хлопці створили розумного помічника ще минулого року для участі у всеукраїнському хакатоні із робототехніки  «Smart City», але через пандемію вирішили свій виріб удосконалити. Разом із викладачем вишу Сергієм Барабаном студенти додали роботу можливість безконтактно вимірювати температуру, щоб він став у пригоді за карантинних умов. 

Деталі тут.

Корисна розробка №2: робот-дезінфектор

Все ті ж студенти, Володимир Шепель і  Роман Гульчак, з політехнічного університету разом із викладачем Сергієм Барабаном розробили робота, який вміє дезінфікувати приміщення. Керувати машиною можна вручну та дистанційно — за допомогою смартфона чи ноутбука. Крім того, розробники подбали, щоб робот міг оминати різні перешкоди на своєму шляху. 

Деталі тут.

Вінницький лікар отримав «Медичний Оскар»

Старший ординатор відділення невідкладної медичної допомоги Військово-медичного центру Центрального регіону Вадим Бабій став лауреатом «Медичного Оскара». Лікарі отримують таку винагороду за високі здобутки в медицині. Вадим Бабій працює військовим анестезіологом. Він був на передовій, спочатку у складі спеціальної бригади з підсилення медичної служби бойових частин, а згодом з евакуаційними місіями. 

Деталі тут.

Ольга Бабкіна стала кращою «Сестрою милосердя» Збройних сил України

Вінничанка Ольга Бабкіна перемогла на всеукраїнському конкурсі та стала «Сестрою милосердя» Збройних сил України. Вона головна медична сестра у Військово-медичному клінічному центрі. Ольга Бабкіна виконувала завдання на Донбасі у районі бойових дій 15 разів, а перша її поїздка на війну припала на серпень-вересень 2014 року. Найважчим періодом на фронті медсестра називає події в Іловайську, коли поранених до медиків доставляли безперестанку. 

Деталі тут.

Перемога на шаховому турнірі у США

24-річний міжнародний гросмейстер Ілля Нижник переміг у турнірі «SPICE Cup», який відбувся 20-25 жовтня у Честерфілді, штат Міссурі США. Вінничанин набрав 7,5 балів, а за перемогу отримав грошовий приз. Минулого року, до речі, Ілля на цьому ж чемпіонаті здобув ІІ місце.

Деталі тут.

Школярка вдруге отримає президентську стипендію

Десятикласниця з Вінницької загальноосвітньої школи №3 Юлія Дусик перемогла на Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Шевченка і протягом року буде отримувати президентську стипендію. Школярка стала єдиною стипендіаткою з Вінниці, крім неї грошову винагороду за відмінні знання української мови та літератури будуть отримувати ще 38 учнів або студентів зі всієї України. А для самої вінничанки — це вже друга така перемога. Юлія Дусик вперше отримала президентську стипендію у 2018 році.

Деталі тут.

Вінницька гімнастка стала чемпіонкою Європи

16-річна Діана Баєва наприкінці листопада успішно виступила на чемпіонаті Європи з художньої гімнастики. Дівчина два роки тому потрапила до української збірної, а вже цьогоріч стала чемпіонкою Європи у групових вправах. Діана є вихованкою вінницького ДЮСШ №1, СК «Прем’єр», до Вінниці юна гімнастка переїхала з Донецька, коли там розпочалась війна. 

Деталі тут.

Патрульні поліцейські не дали жінці стрибнути з мосту

У ніч з 27 на 28 лютого вінничанка після сварки з чоловіком втекла з дому і намагалась покінчити життя самогубством. Патрульні Вікторія Гусак і Олег Манеляк знайшли зниклу жінку на мосту на Вишенському озері. Вона вже перелізла через огорожу і готувалась до стрибка. Поліцейським вдалось врятувати жінку й повернути її додому, де на неї чекав чоловік та маленька дитина. 

Деталі тут.

Троє сміливих підлітків врятували жінку, яка тонула

Третього липня Богдан Войтович, Дмитро Дячук і Олександр Кириченко врятували жінку, яка ледь не потонула у ставку в селі Станіславчик. Не вагаючись, троє підлітків кинулись на допомогу жінці, що вже почала йти на дно. Хоча на березі того дня були й дорослі люди, справжній героїзм проявили юнаки — двоє учнів і студенти. Згодом президент України нагородив відважних хлопців медаллю «За врятоване життя».

Деталі тут.

Патрульні врятували дівчину від самогубства

Працівники патрульної поліції врятували вагітну жінку від самогубства. Вона сиділа на даху покинутої будівлі, звісивши ноги донизу, і спочатку намагалась вирватись. Інспектори Микола Рокша, Олександр Кропивницький, Роман Мєхов і Василь Овчар почали спокійно розмовляти з дівчиною, а потім схопили за руки й перенесли у безпечне місце. Лише потім вона зізналась, що вагітна.

Деталі тут.

Унікальний центр адопції відкрили у Вінницькому притулку для тварин

На базі Вінницького муніципального притулку для тварин нещодавно з’явився центр адопції. Його побудували завдяки ТОВ «Чотири лапи», українському представництву міжнародної організації із захисту тварин «FOUR PAWS International».Такий центри адопції крім Вінниці є ще у Львові. У зону адопції можуть прийти люди, щоб провести час із твариною, перед тим як забрати її додому. Тут можна потренуватися бути господарем песика, щоб бути точно впевненим у своїх силах і можливостях. Також такий центр стане у пригоді тим, хто не може забрати тварину додому, але хоче їй якось допомогти.

Деталі тут.

У зоопарку запровадили програму опікунства 

На початку травня у Подільському зоопарку запрацювала програма опіки над тваринами. Ця ініціатива дає можливість усім охочим відчути власну причетність до життя зоопарку та допомогти із збереженням вимираючих, рідкісних, екзотичних і місцевих видів тварин у зоологічних парках.  Попри карантин, чимало вінничан приєдналось до програми, а своїх опікунів знайшли єноти-полоскуни, австралійські та африканські страуси, лемури, пелікани, гуцульські коні, бурі ведмеді та інші.

Деталі тут.

Алабай з Демидівки допоміг врятувати свою подругу

Працівники Вінницького муніципального притулку для тварин та небайдужі жителі Демидівки врятували алабая, який впав у гранітний кар’єр і не зміг самостійно вибратись із пастки. Інший пес всіляко привертав увагу до своєї подруги та не відходив від неї ні на мить. Рятувальникам з притулку довелось дати алабаю снодійне, щоб безпечно опустити на дно кар’єру й повернути власнику, якого вдалось знайти.

Деталі тут.

Під час реставрації музею Коцюбинського знайшли цінний експонат

У лютому 2020 року розпочався перший етап реставрації музею-садиби Михайла Коцюбинського. Для Вінниці — це знакове місце й пам’ятка історії національного значення, тому ремонтні роботи вирішили проводити із максимальним збереженням автентичності. Саме під час перших робіт вдалось віднайти унікальний експонат — меморіальну табличку, яку на фасаді музею відкрили ще 8 листопада 1927 року. Майже столітній напис ховався на звороті сучасної мармурової таблички й вважався навіки втраченим.

Деталі тут.

Історичне відкриття — масове поховання вояків УНР і УГА

У вересні поблизу 45-го заводу дослідники віднайшли найбільше місце поховання вояків Української Народної Республіки  та Української Галицької Армії, які померли тут від тифу наприкінці 1919 і на початку 1920 років. Лише протягом перших днів розкопок виявили понад 20 поховань.Найвідоміша людина, що там спочиває — це видатний український літературознавець і критик Микола Євшан. Завдяки історичним документам і спогадам відомо, що Євшан помер у віці 30 років, його разом з іншими старшинами поховали за Кримськими казармами, а на могилі встановили великий хрест. Проте точне місце поховання літературного критика й автора «Великих роковин України» може бути так ніколи й не знайдене.

Деталі тут.

На Вінниччині фермер відновив храм, якому понад 240 років

У селі Мала Ростівка фермер зі своєю родиною відновив старовинну козацьку церкву, якій понад 240 років. Для того, аби храм знову став таким, як і під час спорудження у 1776 році, Микола Мотузюк використовував матеріал дуба й зберіг всі елементи, що залишились у храмі з давнини. Реконструкція церкви тривала з 2016 року, а дехто навіть не вірив в успіх ремонту через катастрофічний стан споруди. 

Деталі тут.

Карантин не став на заваді театральним прем’єрам

У Вінницькому академічному музично драматичному театрі імені Миколи Садовського не залишили вінничан без нового театрального сезону і гучних прем’єр, але, звичайно, із дотриманням усіх карантинних обмежень. Поціновувачі Мельпомени восени побачили чотири нові вистави, деякі з яких, щоправда, були заплановані ще на весну. Так, аби покращити настрій вінничанам на сцені театру презентували комедії «За двома зайцями», «Гра в детектив» і «Бал негідників». А відкривали сезон великим театралізованим дійством «Магія театру».

Деталі тут.

 

Читайте також:

Діди Морози, Санти та Снігуроньки на велосипедах: у Вінниці пройде новорічний велопарад

Кращі салати на Новий рік: делікатесний, традиційний та ідеальний

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Раньше хорошими новостями были увеличившиеся надои, новые газопроводы, запуски спутников...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up