Офіцерів ховали у домовинах, а рядових у братських могилах. Досліджують 100-річне кладовище

Офіцерів ховали у домовинах, а рядових у братських могилах. Досліджують 100-річне кладовище
Дослідники меморіально-пошукового центру «Доля» зі Львова за три дні розкопок виявили понад 20 могил військових
  • Сторічне військове кладовище досліджують у Вінниці поблизу 45-го заводу.
  • Дослідники називають його найбільшим місцем поховань армії УНР та Української Галицької Армії (УГА).
  • Тут поховано приблизно 9000 вояків, які померли від тифу.
  • Яким чином дізналися про поховання? Хто досліджує могили?
  • Нарешті може бути поставлена крапка у дискусії про будівництво на кістках.

На місце розкопок журналістів запросив Центр історії Вінниці та представники Повітряних Сил. Роботи виконує меморіально-пошуковий центр «Доля» зі Львова. Уже за перші три дні досліджень натрапили на понад 20 могил військових.

На місце вказав архівний документ

Лист Командувача Подільського корпусу Дієвої армії УНР Федора Колодія став документом, що вказав нинішньому поколінню, де знаходиться військовий цвинтар.

Цей лист віднайшли у Державному архіві області. Датований він січнем 1919 року. Як пояснив на місці розкопок директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, командувач звертався до міської управи з проханням віднайти і виділити земельну ділянку під військовий цвинтар. На той час вояків масово «косив» тиф. Потрібне було місце для їх поховань.

Відео дня

Мова йде про ділянку, що розташована на території нинішніх двох об’єктів: частково на місці дислокації однієї з військових частин, але значно більша ділянка перебуває поруч, на території 45-го інструментального заводу.

— Наші дослідження засвідчують, що цей військовий цвинтар є найбільшим місцем поховань восени і зимою 1919-1920 років, — розповідає Олександр Федоришен. —  Насправді тоді епідемія так пройшлася по війську, що фактично зробила його недієздатним. Встановили приблизні цифри. На тиф захворіли майже 9000 тисяч військових, з яких 90% померли.

Місце для цвинтаря обрали поруч з військовим шпиталем. За словами історика, на початок 1920-го він нараховував одну тисячу ліжок і був найбільшим на той час у Вінниці.

Упродовж трьох років у Центрі історії Вінниці вивчали документи, створювали карти і одночасно вели перемовини про розкопки.

Звернулися до фахівців, які мають досвід роботи у цій справі. Мова про меморіально-пошуковий комплекс «Доля» зі Львова.

У перші три дні — понад 20 поховань

До Вінниці на розкопки приїхав керівник  комплексу «Доля» Святослав Шеремета. Він подякував нашим історикам за значну дослідницьку роботу. Каже, вінницькі історики разом з головним архітектором міста Євгеном Совінським надали карту з накладеним на неї місцем розташування кладовища. Розкопки свідчать, що окреслена територія співпадає з місцем розташування цвинтаря.

— Уже за перші три дні ми віднайшли понад 20 поховань, — уточнює пан Шеремета. Серед них є і одиночні захоронення, і масові, тобто ті, які називають братськими могилами.

Дослідники припускають, що у домовинах ховали офіцерів і старшин, а в братських могилах — рядових стрільців.

Як пояснив пан Шеремета, згідно з архівних документів, основна територія цвинтаря знаходиться за парканом 45-го заводу.

Наступний етап досліджень мають провести саме там. Співрозмовник не впевнений, що це вдасться зробити у нинішньому році. Завод підпорядкований Міноборони. Доведеться готувати документи на узгодження робіт. З власної практики знає, що на це витрачається багато часу. Якщо оцінювати все реально, то роботи можна буде продовжити в наступному році.

Нинішню експедицію львів’янин назвав унікальною. Хоча б тому, що досліджують найбільше військове кладовище Української Галицької Армії. За архівною інформацію, на Львівському кладовищі менше захоронень вояків названого підрозділу, ніж у Вінниці. Там знаходяться останки 728 воїнів УГА.

Ніхто на кістках не будує

Проведенню пошукових досліджень сприяло Командування Повітряних сил (ПС). Про це журналісту 20minut.ua повідомив керівник прес-центру ПС підполковник Юрій Ігнат.

За його словами, отримана інформація важлива з декількох причин. По-перше, для виховання нинішніх вояків. Адже вони бачать, як дбають про пам'ять тих, хто служив і воював у роки УНР під синьо-жовтими прапорами.

На місці цвинтаря планується відкриття меморіального простору пам’яті загиблих і померлих.

По-друге, нарешті може бути поставлена крапка у дискусії про будівництво на кістках.

Йдеться про спорудження трьох багатоквартирних будинків по вулиці Стрілецькій,23. Новобудови зводять на землі Міноборони.

— Будинки споруджують за 160 метрів від цвинтаря, — зазначає Юрій Ігнат. — Таку відстань зазначили на карті дослідники. Якщо у когось є сумніви. Це можна переміряти особисто навіть кроками.

Загалом ділянка, про яку мова, має площу сім гектарів. Роботи ведуться тільки на одному з них.

— Ми оприлюднили карту на сайті Командування ПС з розташуванням цієї території, — продовжує Юрій Ігнат. — На ній видно, що діюче кладовище заходить на цю ділянку тільки невеликим клаптиком. Зрозуміло, що в тому місці ніхто будувати не буде. Тим більше після нинішніх робіт, коли дослідники остаточно сформують межі військового цвинтаря.

Нагадаємо, у травні місяці міськрада зобов’язала забудовника провести шурфування ґрунту, а в разі необхідності провести дослідження території, де здійснюється будівництво.


Читайте також:

«Ми здєсь отдихаєм». Що роблять біля поля фермера чужі люди?

Послом України в Ізраїлі став вінничанин. 10 років тому його тримали в Лук’янівському СІЗО

Як рубають ліс під Вінницею, показали з квадрокоптера. Кажуть, все законно — приватна власність 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Борис Тиднюк

    Нічого не маю проти вшанування памяті воїнів, тим більше, воїнів УНР та Галицької Армії, але ж люди в цьому році нам іще тифу не вистачало!
  • Анжела Цуркан

    "Доля" вміє вшановувати пам"ять про вояків.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:25 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera Від читача 13:54 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up