«Ми здєсь отдихаєм». Що роблять біля поля фермера чужі люди?

«Ми здєсь отдихаєм». Що роблять біля поля фермера чужі люди?
Агрофірма «Хліброб» найняла людей, щоб стерегли урожай... фермера. Для чого? Їх зафіксував на фото і відео Муравель
  • Поле одне, а договори оренди на нього у двох господарів — фермера Геннадія Муравля і агрофірми «Хлібороб».
  • Засівав і обробляв землю фермер і його господарство «Терра».
  • Коли настав час збирати вирощений соняшник, з’явилися люди з «Хлібороба» і сказали: «Це наша земля. Віддай».
  • Як скандал за землю у Тиврівському районі вийшов на рівень держави?
  • Що змінилося після того?

— Невідомі люди щодня приїжджають до поля, де росте соняшник, і залишаються там зранку до вечора, — розповідає фермер Геннадій Муравель. — Одного разу приїхали на восьми автомобілях. Коли запитую, що вони тут роблять, кажуть, ми здєсь отдихаєм. Я то здогадуюся, що їм треба. «Пасуть» чужий урожай.

І хто ж тут правий?

За словами фермера, мова йде про ділянку соняшника, загальною площею понад 70 га. Ще трохи — і час збирати вирощене насіння.

— Мабуть, чекають, щоб чужим поживитися, — продовжує фермер. — Але ж не вони засівали поле. Не вони доглядали. Ми це все робили. Можу підтвердити документами. А ось чи вивезу урожай?.. Думаю,  для того, щоб не дати це зробити, поставлені тут ці люди.  Хтось же їм платить за це! Бачив, як їм їсти підвозять.

Відео дня

— Не ми тут сіяли, і не ми маємо збирати, — каже керівник господарства «Хлібороб» Євген Самодій. — Але частина поля все-таки у нас в оренді. Невелика, всього три гектари. От ми їх і охороняємо. Чекаємо, поки фермер почне збирати. Щоб задокументувати факт, як він на чужому полі виростив соняшник. Потім через суд будемо відшкодовувати втрати і неотриману вигоду. Бо земля у нас в оренді ще з 2017 року.

Далі будемо судитися ще за 16 земельних паїв. Їх власники підписали договір з нами, а користується землею фермер.

На чиєму боці правда, нині з’ясовує поліція і прокуратура.

Увагу правоохоронців до конфлікту привернула народний депутат Ірина Борзова. Спочатку озвучила цей факт на всю країну з трибуни Верховної Ради, а потім розмістила текст виступу на своїй сторінці у Фейсбуці.   

Пропонують все порішати «по-тихому»

Історію з фермером депутат Борзова назвала детективною. Сказала, що рейдерам сприяє… поліція. Вона ж подала заяви про вчинення протиправних дій стосовно керівника ФГ «Терра»  в обласну поліцію і прокуратуру.

За її словами, понад 70 га землі, орендованої фермером, незаконно переписали на інших. Уточнила, на кого саме — агрофірму «Хліброб».

— До фермера телефонують особи з кримінальним шлейфом, набивають «стрілку», — говорила депутат Ірина Борзова.

За її словами, «відомий у вузьких колах «авторитет» пропонує «порішати питання по-тихому». Від такого «наїзду» фермер у відчаї.

Під підозрою поліцейський і державний реєстратор

Без відома фермера перереєстрували 16 договорів, укладених ФГ «Терра» з власниками паїв. Вони перейшли до агрофірми «Хлібороб». Ірина Борзова висловила припущення, що оборудку провели у змові з державним реєстратором. Ось як про це говорила парламентарій:

«Реєстрацію провели у Липовецькому районі. Зробила це державний реєстратор Славнянської сільської ради Людмила Чернюк. Вона не «підняла» документи, що підтверджують право на оренду землі ФГ «Терра». Адже на момент проведення такої реєстрації заявлені права оренди вже були зареєстровані на фермерське господарство».

Народний депутат навела ще один факт. Перед реєстрацією до власників паїв приходили  люди, серед яких були місцеві поліцейські, які пропонували достроково розірвати договори з ФТ «Терра» і підписати з іншим орендарем. За це пропонували немалі кошти — від 20 до 50 тисяч гривень.

17 серпня ц.р. до фермера Геннадія Муравля навідалася група людей. Серед них був працівник поліції нинішній і ще один колишній. Вимагали  віддати землю й урожай.

— Не віддасте, самі заберемо, — ці слова наводила у своєму виступі Ірина Борзова.

Сказане підтвердив у розмові з «Голосом України» Геннадій Муравель. Уточнив фразу одного з приїжджих, який назвав себе представником служби охорони агрофірми «Хлібороб»: «Віддаси землю з бойовими діями, чи без них?..»

Обіцяли людям від 20 до 50 тисяч гривень

— Термін укладених нами договорів ще не закінчився, а вже з тими само власниками паїв підписали «хлібороби», — говорить Геннадій Муравель. — Пообіцяли людям великі гроші, ось дехто і спокусився на таку обіцянку. Мені одне незрозуміло: як я можу віддати комусь врожай, який сам виростив? Це ж просто все з’ясувати: «Ти сіяв? Ти доглядав поле? Так чому ти сюди приїхав і вимагаєш урожаю?» .

— А що поліція?

— Шарпають час від часу, — говорить фермер. — Відбирають пояснення. Щоразу треба їхати то в поліцію, то в прокуратуру. Уявляєте, скільки восени на полях роботи! У нас ще й ферма в господарстві, худобу утримуємо. Теж потребує постійної уваги. А я іншим зайнятий.

На звернення фермера до Мінюсту поки що жодної реакції (станом на 11 вересня цього року). За його словами, обіцяли запросити на засідання комісії, де розглядають питання незаконної реєстрації договорів оренди землі, але далі обіцянок справа не пішла.

А 10 вересня Тиврівська райдержадміністрація ініціювала зустріч учасників конфлікту. На ній був присутній Сергій Лопатинський, керівник кластеру центрального регіону агрофірми Кернел Холдинг, яка разом з агрофірмою «Хлібороб»  має свою частку у статутному капіталі.  Пан Лопатинський повідомив, що вони знімають з поля охорону, а далі всі крапки нехай розставить суд.

— Я тільки за це, щоб ситуація знайшла вирішення у суді, — говорить фермер Муравель. — Але ж пан Лопатинський поїхав, а охорона край поля залишилася. Я сам бачив дві машини край поля. Було це 11 вересня.

 

Відсторонили від служби

Обласним управлінням поліції спільно з управлінням внутрішньої безпеки проводиться перевірка можливої причетності одного з поліцейських до згаданих вище подій. Про це повідомив прес-офіцер обласної поліції Вадим Кобзар.

За його словами, мова йде про поліцейського Гніванського відділення поліції. У вересні 2017 року він був звільнений зі служби за порушення дисципліни. Працював у згаданій агрофірмі. У 2020 році за рішенням суду поновлений на службі. На час проведення службового розслідування відсторонений від виконання службових обов’язків.

Стосовно звернення до поліції фермера Геннадія Муравля прес-офіцер повідомив, що у заяві йшлося про підробку договорів оренди на право користування землею. Відомості про це внесено до ЄРДР 20 серпня 2020 року. Розслідування кримінального провадження проводиться за частиною першою статті 358 Кримінального Кодексу України (підробка документів, печаток, штампів та бланків…). Перевіряється законність укладання договорів власників паїв з іншим орендарем та оцінка дій державного реєстратора.

Перевіряють реєстратора

Заступник прокурора області Антона Ковальськоий:. «Прокуратурою розпочато досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, визначеного частиною другою статті 365-2 Кримінального колексу України (зловживання повноваженнями службовими особами, які надають публічні послуги). Перевіряються дії державного реєстратора однієї із сільських рад Липовецького району.

Ще 4 вересня 2020 року після проведення відомчого службового розслідування розпочали кримінальне провадження за фактом використання старшим оперуповноваженим одного з відділень поліції службового становища всупереч інтересам служби.

Проведення розслідування доручено територіальному управлінню Державного бюро розслідувань, розташованому у Хмельницькому. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Вінницької області".

Хто є хто?

Фермерське господарство «Терра» Геннадій Муравель створив ще у 2003 році. Сам він колишній льотчик цивільної авіації. У господарстві працює родиною. Він з місцевих. Каже, його знають змалку односельці. Частина односельчан повторно продовжила з ним договори оренди після закінчення терміну дії.

Крім рослинництва, ФГ «Терра» займається тваринництвом. Нині ремонтують ще одне приміщення для ферми ВРХ.

Інформація з інтернет-ресурсу Опендатабот, станом на 07.08.2020:

Агрофірма «Хлібороб» заснована у формі ТОВ. Має 99,95% статутного капіталу. Другим засновником і власником є фірма Кернел Холдинг (0,05% статутного капіталу). Бенефіціарний власник юридичної особи — Веревський Андрій Михайлович, громадянин України, проживає у Женеві (Швейцарія).

«Тут очевидний факт заволодіння майном»

Олександр Білошкурський, юрист:

— Насправді йдеться про протиправне заволодіння майном. 16 паїв, орендованих ФГ «Терра», уже перейшли до агрофірми «Хлібороб». І це за умови, що термін дії договорів оренди на них ще не закінчився.

Тобто факт протиправного заволодіння майном уже має місце. Такі дії підпадають під статтю Кримінального Кодексу України 206-2 («Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації»). Нагадаю, кримінальні справи за такою статтею перебувають на особистому контролі Міністра МВС. Це покладає особливу відповідальність під час їх досудового розслідування.

Однак вінницькі правоохоронці відкрили провадження за простішою статтею Кримінального кодексу України: «Підробка документів, печаток…».

Щодо дій реєстратора, то він зобов’язаний використовувати відомості з Державного земельного кадастру про наявність/відсутність зареєстрованих речових прав щодо відповідної земельної ділянки станом до 1 січня 2013 року, коли почав діяти електронний облік. Такою є вимога Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно» (частина четверта статті 8). Будь-які пояснення, що договори не були внесені до електронного реєстру, не мають під собою юридичного підґрунтя.



Читайте також:

Як рубають ліс під Вінницею, показали з квадрокоптера. Кажуть, все законно — приватна власність 

«Копнули ковшем, а там купи сміття приховані». Львівський сморід дотепер чути в Демидівці 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дмитрий Иванченко

    Репортаж грязная заказушка местного фермерка муравля который подделал договора за людей и всех обманывает и в этот раз.... Паевщики проклепают его, а это фото не стой оперы, очередная нарезка вранья муравля. Кто хочет комментировать в село съездите, людей поспрошайте и тоже поймёте кто этот Муравель))) брехун и........
  • Анатолій Сидюк

    Те саме робиться і у Козятинському районі , фермер Сергій Бенедичук обробляв , сіяв ,розраховувався з пайовиками, сплачував податки,.А коли прийшов час збирати врожай приїхали ,,тітушки,, і кажуть це наше. Що це політика нинішньої влади?
  • Лєна Вінниця

    Сільську раду за барки,щоб не робили сварки
  • Дед пихто

    >>Ми здєсь отдихаєм
    ох как толерантно 20 минут)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up